Evropská soutěž U4energy

od Petra Boháčková

Evropská soutěž pro školy, které se snaží o úsporné zacházení s energiemi.

Evropská soutěž U4energy

Evropští žáci se budou učit šetřit energii


Energie je všude kolem nás. Když jdeme, potřebujeme energii, abychom rozpohybovali své tělo. Když vaříme, potřebujeme energii, abychom ze syrového jídla připravili chutné jídlo. Spotřebu energie ale můžeme i ovlivnit třeba tím, že snížíme spotřebu elektřiny nebo budeme méně topit. Evropská komise se snaží šířit povědomí o nutnosti efektivního využívání energetických zdrojů mezi žáky a jejich učitele formou nové evropské soutěže U4energy. 
Soutěž, která byla slavnostně zahájena v Bruselu dne 16.9. 2010, bude trvat dva školní roky a zapojit se do ní mohou i školy z České republiky. „Soutěžit se bude ve třech kategoriích, škola se podle svého uvážení může přihlásit do jedné vybrané kategorie i do všech tří,“ vysvětluje Petra Boháčková ze základní školy v Čakovicích. Petra se stala národním poradcem soutěže, na kterého se mohou s praktickými dotazy obracet zájemci z řad učitelů a škol.
Konkurence nejrůznějších soutěží zaměřených na školy je vysoká, U4energy ale má co nabídnout. Je to jediná opravdu celoevropská soutěž, díky níž se mohou aktivní školy zvýraznit na evropské úrovni. Tři zvolené soutěžní kategorie navíc pokrývají celý životní cyklus vzdělávání v oblasti energií. První kategorie určená pro učitele se zaměřuje na příklady dobré praxe ve výuce tématu energií. V druhé kategorii se školy prakticky vyzkouší, zda jsou schopné přijmout úsporná energetická opatření a jak si na tom stojí ve srovnání s evropskými kolegy. Poslední kategorie ukáže, zda školy umí své aktivity propagovat a uspořádat vhodnou informační kampaň.

„Zajímavostí také je, že vyhlášení vítězů proběhne na dvou úrovních - národní a evropské,“ dodává Barbora Grečnerová z Domu zahraničních služeb www.dzs.cz , který má propagaci soutěže v ČR na starosti.

 

Organizátor, kterým je nezisková organizace Euroepan Schoolnet www.eun.org, si od soutěže slibuje velkou účast ze strany škol a myslel proto na vše. Webová stránka i všechny základní materiály včetně pokynů pro soutěžící jsou k dispozici ve všech evropských jazycích včetně češtiny a učitelé se nemusí obávat jazykové bariéry. V případě nejasností se navíc mohou vždy obrátit na svého národního poradce.
Webový portál je atraktivní nejen svým vzhledem, ale nabízí učitelům mnoho inspirace pro jejich výuku. Zájemci zde naleznou pedagogické tipy, plány hodin, soutěže, hry a jiné aktivity, které mohou využít ve svých hodinách.

Více informací o soutěži naleznete na:

www.u4energy.eu

http://www.dzs.cz/index.php?a=view-project-folder&project_folder_id=432&

Co je v soutěži nového?

Do dnešního dne (4.12.) se do soutěže zapojilo 5 škol z České republiky, celkem je v soutěži zapojeno 876 škol z celé Evropy.

Soutěž můžete najít i na Facebooku a na Twitteru.

 

eBadge

eBadge - můžete umístit na své stránky
eBadge - můžete umístit na své stránky

Logo soutěže

Logo
Logo

Maskoti soutěže

Maskoti

Soubory ke stažení

U4energy logo.jpg

Logo

814,7KB | Úterý, 05 říjen 2010 | Detaily

U4energy mascots, boy and girl.jpg

Maskoti

439,4KB | Úterý, 05 říjen 2010 | Detaily

U4energy_PR_16092010_FINAL_CZ.doc

Tisková zpráva

231,5KB | Úterý, 05 říjen 2010 | Detaily

eBadge_2.png

eBadge - můžete umístit na své stránky

39,6KB | Úterý, 05 říjen 2010 | Detaily
Pohled byl zobrazen 471x od 30 květen 2014 do 26 duben 2024