Autorské právo v odkazech

od Alena Pudlovská

Připravujete pro žáky vlastní výukové materiály s použitím učebnic nebo zdrojů z Internetu? Dáváte je k dispozici svým kolegům ve škole? Zpřístupňujete je široké veřejnosti (ať už na webu školy či na Metodickém portálu, ať už bezúplatně či za "honorář"...)? A postupujete při tom v souladu se zákonem?

Na této stránce najdete pár zajímavých odkazů, které se problematiky autorského práva týkají. Kromě nezbytného pohledu zákonodárců nabízím pohled "nositelů" autorských práv (vydavatelů), právníků i například zástupců Internetové komunity. A to nejen na otázku vlastnickou, ale i etickou.

Informace z profilu

  • Pracovní telefon: 739946953
  • Upřednostňované jméno: Alena Pudlovská
  • E-mailová adresa: cerna@vuppraha.cz

Zastavení první - Autorský zákon.

Protože neznalost zákona neomlouvá:).

Plné znění najdete třeba zde.

Zastavení druhé - MŠMT

na webu MŠMT můžete najít dva materiály: Autorský zákon ve školách - otázky a odpovědi ze září 2009 a rozsáhlejší Ochranu autorských práv z roku 2005.

Zastavení třetí - nositel autorských práv

Pokud chcete využít ve svém materiálu část učebnice, hodí se vědět, co na to říká nakladatel. Například firma Fraus má na svém webu stránku "Školy a právo", na níž se dočtete, jak se na využití svého díla dívá nakladatel. Pokud nenajdete odpověď, je tu zveřejněn i e-mail, na nějž můžete svou otázku napsat.

Zastavení čtvrté - pohled odborníků

na webu firmy Copyright Partners (kterou autorské právo "živí") najdete také stránku s výkladem základních pojmů a odpověďmi na často kladené otázky.

Zastavení páté - staženo z Internetu

Zajímavý seriál týkající se publikování na Internetu nabízí web Právo IT (autorem seriálu je právník).

První část seriálu nazvaného Odpovědnost za obsah na Internetu se týká provozovatelů webových stránek (a bude tedy zajímat nejspíše tvůrce školních webů, i když doporučuji k přečtení i autorům publikujícím na Metodickém portálu.

Druhá část se týká zejména odkazování na jiné webové stránky.

A třetí část se týká odpovědnosti poskytovatele zprostředkovatelských služeb souvisejících s internetem (tedy například provozovatelů Metodického portálu:)

Zastavení šesté - pohled šéfredaktora

Zajímavý článek před rokem napsal šéfredaktor serveru Root.cz, Petr Krčmář. Článek se jmenuje Jak se na internetu kašle na zákony a je o tom, jak se na internetu kašle na zákony. A rozhodně stojí za přečtení. Máte-li víc času,

Zastavení sedmé - na Masarykově univerzitě

Materiály k Autorskému zákonu nabízí i Elportál Masarykovy univerzity.

Vedle výkladu nejdůležitějších pojmů a nezbytných FAQ (které, přestože jsou většinou "šity na míru" Masarykově univerzitě, se dají aplikovat i na jiné typy škol) nabízí i možnost shlédnout Seminář o autorském právu.

autorské právo
Pohled byl zobrazen 1485x od 30 květen 2014 do 25 duben 2024