Mezinárodní veletrh fiktivních firem I.

od Odborné vzdělávání

Ve skupině Odborného vzdělávání v modulu Digifolio Vám nabízíme další pohledy >>

Stánek CEFIF na jednom z prvních MV FF

1995cefif

Mezinárodní veletrhy fiktivních firem

V roce 1995 jsme začali i v ČR s pořádáním veletrhů fiktivních firem.

Již první veletrh, zatím bez zahraniční účasti, uspořádala fiktivní firma Antre při OA v Praze 10, Heroldovy sady. Konal se 15.–16. března 1995 v pražském Paláci kultury. Veletrhu se zúčastnilo 80 fiktivních firem z celé republiky a kladl velké nároky zejména na marketingová oddělení.

Úspěch vedl k jeho opakování v roce následujícím na pražském Výstavišti. Návštěvníci měli možnost nakupovat za fiktivní koruny, jejichž vyhotovení zajistila fiktivní banka Academia na Bankovní obchodní akademii v Praze 3. Celkové tržby fiktivních firem dosáhly závratné částky téměř 155 milionů fiktivních korun.

V roce 1998 byl tento pražský veletrh již veletrhem mezinárodním. Konal se ve dnech 24.–26. března 1998 ve dvou pavilónech na pražském Výstavišti.

Od roku 1995 se veletrh konal pravidelně každý rok ve 2. polovině března díky velkému úsilí pořádající Obchodní akademie v Praze 10, Heroldovy sady. Zásluhu na tom má vedení této školy, které poskytlo pro přípravu tak náročné akce dostatečnou podporu a vyučující, kteří pořádající firmu Antre vedli a pomohli tak k vlastní organizaci veletrhu.

Banka Academiana MV FF

2009BA

Fiktivní firmy, součást odborného školství v ČR

2. stranu zobrazíte zde...

Fiktivní firmy a CEFIF se rozvíjejí

Na podzim roku 2002 byla na jednání EUROPEN (mezinárodní centrály studentských firem) Česká republika přijata mezi členské země. Úderem první vteřiny roku 2003 tak začalo její přidružené členství v této organizaci, které trvá dodnes.

Bez členství v EUROPEN by nebylo možné obchodovat se zahraničními fiktivními firmami a zahraniční fiktivní firmy by nejezdily na náš mezinárodní veletrh. Právě na počtu účastníků na pražském veletrhu se nejlépe dokumentuje přínos členství. Zájem o pražský veletrh je obrovský.

V posledních letech jezdí do Prahy na mezinárodní veletrh fiktivní firmy z cca 12 - 16 zemí, přiletěla k nám firma z USA a téměř pravidelně u nás vystavují i firmy ze Sibiře.

Praha láká a pražský veletrh stojí za vidění. Většinou se jedná o 2.-3. největší veletrh studentských firem v Evropě, 2 roky byl náš veletrh co do počtu fiktivních firem, největší.

 

České firmy se zúčastňovaly zahraničních veletrhů ve velmi omezené míře. Od roku 2004 nejlepší česká firma na pražském mezinárodním veletrhu získá certifikát na Kč 20 000,--, které použije na vycestování
na zahraniční veletrh dle své volby.

 

Vítězové jednoho z MV FF Hračkářství z OA Most

2009MVhrackarstvi

Mezinárodní veletrh FF 2011

Kvalita studentských firem se neustále zvedá. Návštěvníci, kteří přijdou na veletrh jen po několika málo letech, jsou velmi udiveni.

Radujme se z úspěchů našich škol, z úspěchu jejich žáků na letošním veletrhu studentských firem v Praze, ve dnech 29. - 31. 3. 2011.

Některé z fiktivních firem reprezentovaly v tomto školním roce svoji práci v zahraničí a některé se na mezinárodní veletrhy do ciziny teprve připravují. Ti, kteří již přijeli, se mohou pochlubit např. druhým místem kovem z MV v Bratislavě (FF Skalpel z OA Mariánské Lázně) nebo prvním místem na MV v Šale (FF Postav si sen ze SŠŽ v Sokolově).

Kdo bude letošním vítězem? Přijďte se podívat na pražské Výstaviště, zvláště vhodný termín je 30. 3. 2011, den vrcholného obchdování. vstup je volný a každý návštěvník si může pracovníky fiktivních firem "vyzkoušet", co se naučili.

Pohled byl zobrazen 1435x od 30 květen 2014 do 29 březen 2024