Diskuzí na "horká" témata s portálem ProjektovaVyuka.cz

od Kateřina Schimmerová

Snad v každém školou vyučovaném předmětu se dříve čí později objeví téma, které lze nazvat "horkým". Jde o moment, kdy jsou školní obsahy vzdělávání konfrontovány s něčím, na co si buď společnost, nebo vědecká obec ještě neutvořily jednotný názor a co právě podléhá často emotivní diskuzi. Taková témata a poznatky pak rezonují nejen vědci a společností, ale i samotnými učiteli, neboť si nemohou být profesně jistí, jak je uchopit a jakou "pravdu" o nich žákům sdělit.

"Horká" témata nalezneme nejen v přírodovědných předmětech (např. využití jaderné energie - ve fyzice, klonování a genetika - v biologii, oteplování planety - v přírodopise aj.), ale také v různých "výchovách k..." (např. ...ke zdraví, ...k občanství, environmentální výchově atd.). Mohou se samozřejmě vyskytnout v jakémkoli dalším předmětu, jazyky počínaje a výtvarnou výchovou či tělocvikem konče.

Učitel si při snaze o konfrontaci mezi třídou a těmito tématy musí klást otázky jako: odkud o těchto tématech čerpám poznatky já sám? Jaká je spolehlivost těchto zdrojů? Co je na tématu kontroverzního? Jaké jsou všeobecně sdílené vědomosti a poznatky o tématu? Jaké zažité představy mohou mít nejen žáci, ale i já, učitel? Jaké výukové strategie při zapojení tématu do výuky použiji, jak je budu reflektovat a zpětně hodnotit?

Zejména s odpovědí na poslední otázku může pomoci portál projektovavyuka.cz. Ten v sekci Projekty a výukové aktivity nabízí širokou škálu metod aktivního učení, mezi kterými nechybí ani více jak tucet diskusních metod (v dalších sekcích se pak lze inspirovat metodami práce s textem, metodami simulačními a řešení problému spojených s objevováním). Většina metod je navíc vyzkoušena učiteli v praxi a tvoří součást výukových jednotek nebo projektů, které učitelé připravili spolu s odbornými školiteli a které byly vyzkoušeny ve výuce. Návštěvník stránek se tedy může nejen inspirovat, ale i konfrontovat své zkušenosti, pochybnosti a jistoty s prací kolegů. Tyto informace se budou při práci s "horkými" tématy jistě hodit. (Pro získání podrobného popisu metod je sice nutné se na portále zaregistrovat, registrace je ovšem zdarma.)

Cílem zapojení těchto témat a zároveň práce pomocí diskusních aktivit je žák, který bude schopen obohatit svůj myšlenkový názor na tyto obtížné otázky, dokázat pracovat kolektivně na hledání řešení složitých problémů bez jednoznačných odpovědí, respektovat názor druhých a chápat komplexitu rozhodování se v oblasti témat, která leží v samé podstatě dnešního tázání se po světě okolo nás. 

Hlavní výhodu zavádění diskusních metod do výuky však vidíme v tom, že tato organizace výuky dokáže zajistit nejen změnu v oblasti znalostí, ale zejména v názorech debatujících. Toto tvrzení se opírá i o výzkumy v oblasti didaktiky zaměřené na diskusní metody. Pokud tedy chceme, aby si žáci o některých kontroverzních či v současnosti ne zcela jasných tématech učinili svůj názor, který pak ale budou schopni přehodnotit či změnit ve světle nových poznatků, neobejdeme se bez tréninku dovednosti diskutovat. A právě k tomuto nácviku dává portál projektovavyuka.cz, mimo jiné, dostatek možností.  

Portál vznikl v rámci projektu "Projektové vyučování a integrovaná tematická výuka jako podpora zavádění realizace ŠVP ZV" realizovaném v Operačním programu Rozvoj lidských zdrojů a byl dále dopracován v rámci projektu "Podpora základních škol při zavádení vyučovacích metod rozvíjejících klíčové komeptence žáků" realizovaném v Operačním programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost v Královéhradeckém kraji.

Oba projekty jsou spolufinancovány Evropskám sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Realizátory projektů jsou společnosti Erudis, o.p.s. a Job, o.s. 

spoluator článku: Mgr. Tomáš Klinka 

„Dostupné z Metodického portálu www.rvp.cz, ISSN: 1802-4785, financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.“ 

Pohled byl zobrazen 593x od 30 květen 2014 do 3 květen 2024