Astronomická olympiáda

od Astronomická olympiáda

Astronomická olympiáda (zkráceně AO) je předmětovou soutěží z oboru astronomie a příbuzných oborů, která je určena pro žáky základních a středních škol. Cílem olympiády je napomáhat vyhledávání talentovaných žáků a systematicky podporovat a rozvíjet jejich odborný růst.

Zahájení školního kola

Vážení pedagogové, milí řešitelé Astronomické olympiády !
 
Zahajujeme školní kolo devátého ročníku Astronomické olympiády.

Od tohoto okamžiku si učitelé a vedoucí astronomických kroužků mohou stejně jako v loňském roce stáhnout v chráněné sekci pro učitele (http://olympiada.astro.cz/ucitel) zadání školního kola. Přihlašovací údaje se nemění. Jsou buď původní nebo takové, jaké si učitelé později sami nastavili. V případě potřeby lze heslo obnovit pomocí odkazu "Zaslání zapomenutého hesla", kde Vám po zadání e-mailové adresy (která musí být registrována v našem systému) na tuto adresu zašleme pokyny k obnovení hesla.
Školní kolo trvá ve všech kategoriích 40 minut a při řešení je dovoleno používat libovolné pomůcky kromě nápovědy spolužáka a dalších živých organismů, a to i zprostředkovaně přes elektronická komunikační média.

Mnoho úspěchů při řešení úloh devátého ročníku přeje
Výbor Astronomické olympiády

Úspěch

Absolutní vítězství na 5. IOAA

Ve dnech 25.8. - 4.9. se pětičlenný český tým zúčastnil 5. Mezinárodní olympiády v astronomii a astrofyzice (5. IOAA). Stanislav Fořt z Gymnázia Pierra de Coubertina v Táboře, který již loni přivezl zlatou medaili z Číny, získal letos 1. místo, a stal se tak absolutním vítězem letošního ročníku této soutěže. Jakub Vošmera z Gymnázia Matyáše Lercha v Brně získal stříbrnou medaili a Filip Murár z Gymnázia Třebíč čestné uznání úspěšného řešitele. Dalšími členy českého týmu byli Eva Miklušová z Přerova a Lukáš Timko z Gymnázia Pierra de Coubertina v Táboře. Delegaci doprovázeli RNDr. Tomáš Gráf, Ph.D. z Hvězdárny a planetária Johanna Palisy v Ostravě a Ing. Jan Kožuško z České astronomické společnosti.

Více informací včetně fotografií na stránkách Astronomické olympiády.

Pohled byl zobrazen 1657x od 30 květen 2014 do 3 květen 2024