PLN pro čtenářskou gramotnost: Sociální sítě pro čtenáře

od PLN pro čtenářskou gramotnost

Souhrnné informace o skupinách a sociálních sítích, kde mohou členové sdílet dojmy a informace o knihách.

Sociální katalogizační aplikace

Sociální katalogizační aplikace jsou webové aplikace, které pomáhají uživatelům vytvářet seznamy věcí, knih, CD, apod. Umožňují tyto seznamy sdílet s ostatními lidmi se stejným zájmem a komunikovat o nich. 
http://en.wikipedia.org/wiki/Social_cataloging_applications

Ve většině takových aplikací uživatelé vkládají knihy do svých poliček vlastní virtuální knihovny a aktualizují informace o průběhu svého čtení jak na samotných stránkách aplikace, tak i na Facebooku nebo Twitteru. Mohou knihy hodnotit, připojovat vlastní názory a doporučovat knihy přátelům.

 

Nejpoužívanější sociální sítě: 

Databáze knih - Web DatabazeKnih.cz má za cíl shromažďovat co možná nejvíce informací o autorech a jejich knihách, OFICIÁLNĚ vydaných v České republice a na Slovensku. Projekt byl spuštěn v druhé polovině prosince 2008.

Knihi.cz - Knihi.cz je prostorem pro všechny čtenáře a jejich oblíbené knihy. Každý si může založit svůj on-line čtenářský deník a vkládat do něj knihy dle libosti. Všechny přečtené knihy pak může hodnotit a své postřehy sdílet s ostatními čtenáři. Pomocí databáze zjistíte, který autor je nejvíce čten a jak jej čtenáři hodnotí. 

BookFan  - další česká sociální síť

Goodreads - zřejmě nejpočetnější síť s 5 600 000 členy

LibraryThink - Virtuální knihovnička je omezena 200 knihami, další vložení je placené $10 ročně. Stránky lze přepnout do češtiny. Při katalogizování svých knih máme k dispozici katalog České národní knihovny, Amazon a katalogy dalších 690 knihoven. V současnosti čítá 1 407 154 členů. 

Shelfari - síť podporovaná internetovým obchodem Amazon

Google books - stránky, které umožňují prohlížení některých částí knih. Čtenáři si knihu mohou okamžitě koupit nebo půjčit. Výhodou je propojení s Google účtem.

aNobii - Aplikace dovoluje k vybudování virtuální knihovny naskenovat čárový kód knihy a používat aplikace iPhone a Android. Název anobii pochází z latinského pojmenování pro knihomola.

WeRead - Dříve iREad, začala jako aplikace na Facebooku v roce 2007. Aplikace je propojená s projektem Gutenberg, na jejích stránkách můžeme číst volně dostupné knihy, u kterých vypršela autorská práva. Podle stránek WeRead je zaregistrováno přes 3 miliony čtenářů.

Googreads

http://goodreads.com

Goodreads považuji za zdařilou sociální síť pro čtenáře. Jako každá sociální síť je založena na sdílení a komunikaci mezi uživateli.

Základní charakteristika 

Po přihlášení je prvním krokem vytvořit si seznam svých knih - základní kategorie jsou přednastavené: přečetl/a jsem (read), k přečtení (to read) a právě čtu (reading). Společným jazykem sítě je angličtina, takže i při vyhledávání je vhodné používat tento jazyk. Naštěstí se komunita česky hovořících uživatelů rozrůstá, takže se určitě blýská na lepší časy.

Knihy si do své knihovny zařazujete jednoduchým kliknutím na "add to my books", kdy současně zvolíte, do které kategorie je třeba knihu zařadit. Také můžete knihy hodnotit pomocí hvězdiček, pokud ji řadíte do sekce "read". Pro mě osobně je právě hodnocení knih a následující komentáře jedním z rozhodujících faktorů, jestli si chci knihu přečíst také.

Je snaha správců systému (ano systém je velmi dobře opečováván svými knihovníky a není problém obrátit se na ně s prosbou - dvakrát jsem žádala a byla jsem vyslyšena nejpozději do druhého dne), aby byla každá kniha zanesena v systému pouze jednou. Všechna ostatní vydání jsou seřazena pod jedním názvem v tzv. edicích. Výhodou takového principu je, že všechna hodnocení se sbíhají u jednoho jediného "rodného listu" knihy. Takovéto souhrnné hodnocení má už nějakou váhu.

Při čtení máte možnost průběžně komentovat knihu a komentáře sdílet s přáteli, skupinami nebo zveřejňovat, např. na Twitteru.

Zajímavé funkce (klady)

  • vkládání českých edicí jednotlivých knih funguje bez potíží - stačí si vyhledat originální knihu v angličtině a kliknout "add a new edition"
  • uživatelé sdílí celkové hodnocení, ale také průběžné komentáře
  • systém umožňuje komunikaci v rámci skupiny (výhodné pro využití ve výuce) nebo mezi jednotlivci
  • rodné listy knih obsahují spoustu informací (díky široké komunitě), takže se máte možnost dozvědět množství zajímavostí
  • vyhledávat další knihy můžete podle různých hledisek - konkrétně (využijete fulltextové vyhledávací okénko), podle literárních stylů, podle autora (výpis knih získáte kliknutím na jeho jméno u kterékoli jeho knihy)
S čím bychom se mohli potýkat (zápory)

  • jediný zápor, který mne napadá, je angličtina. Jsem ale přesvědčena, že je to překážka spíš pro učitele než pro žáky.

 

BookFan

http://www.bookfan.eu

Sociální síť pro milovníky knih ve střední a východní Evropě. BookFan je sociální síť, která fandí knihám.

Propojuje české a slovenské čtenáře knih a e-knih do moderní sociální sítě, přináší jim knižní doporučení na základě osobních preferencí, sleduje literární dění jak doma, tak ve světě a zprostředkovává nákup více jak 50.000 českých a slovenských knižních titulů.

Základní charakteristika

Stránky zahájily testovací provoz v listopadu 2010 a ostrý provoz o dva měsíce později. Jsou v české a slovenské verzi a do konce tohoto roku by měla být k dispozici i verze v polštině.

Registrace na stránky je možná buď pomocí účtu na Facebooku nebo vytvořením účtu přímo na stránkách Bookfanu.

Po přihlášení je možno vyhledávat knihy podle autora nebo podle názvu knihy. Pak se vedle knihy objeví tlačítko Přidat do knihovny, zároveň volíte, zde jste knihu četli, čtete nebo budete číst. Dále můžete napsat svůj názor na knihu, označit datum, kdy jste knihu přečetli a zvolit, zda váš názor na knihu bude odeslán na Facebook. Pokud hledaná kniha v databázi chybí, mají uživatelé možnost přidat chybějící knihu. Uživatelé taky mají možnost upravit informace o knize.

Zajímavé funkce (klady)
  • integrace BookFanu s Facebookem
  • sami uživatelé přidávají knihy nebo upravují informace o nich
  • lze sledovat aktivitu uživatele (vhodné ve výuce)
  • program doporučí knihy k přečtení, podle knih zařazených do knihovničky

Zpětná vazba

Pavlína Hublová - 16 leden 2012, 6:16

Komentář z jiné sociální sítě k aplikaci Bookfan: Snad jenom, ze front-end je vcelku rychlej (FB, D* i G+ je proti nim snek). Fulltext perfektne implementovanej. Naseptavani taktez na jednicku.  Je fakt poznat, ze hlavni vyvojar delal na datovejch skladech a vi zrejme jak optimalizovat dotazy. Uvidime jak to bude v budoucnu, az naroste baze. A jsem rad, ze to neni jiz vazano na FB ucet.Nenasel jsem zatim asi jen 15% knih (ktere bohuzel nejsou na kosmas.cz, coz je skoda, ze to 'zatim' neumoznuje parsovani linku z databazeknih, amazonu, neoluxoru atp ...)

Pohled byl zobrazen 3228x od 30 květen 2014 do 23 duben 2024