Šrámkova Sobotka 2011

od Šrámkova Sobotka

ŠRÁMKOVA SOBOTKA 2011: BYLO NEBYLO, JE NENÍ – MÝTUS V LITERATUŘE
Festival se odehrál v prvním červencovém týdnu, což znamená 2. – 9. července 2011.

56. Šrámkova Sobotka (2012)

56.Šrámkova Sobotka se koná v termínu 30.6.- 7.7.2012

téma: Já píši vám /Od dopisu k emailu/ 

Historie festivalu

Kořeny novodobého kulturního života města a s ním spjaté akce lze vystopovat až do roku Šrámkova narození – tedy do r. 1877, kdy bylo založeno „Sdružení studujících soboteckých“, které zásluhou zejména Josefa Tkalce a dalších studentů dalo vzniknout tradici divadelních představení. V r. 1921, kdy sdružení chystalo oslavu 50. výročí úmrtí soboteckého básníka Václava Šolce, bylo do programu oslav zařazeno i Šrámkovo Léto. Při té příležitosti se zrodila myšlenka oslovit samotného autora, který jezdil k matce do Sobotky na prázdniny, zda by se neujal režie své hry. Ten souhlasil a následující léta, až do r. 1937 pravidelně se soboteckými studenty spolupracoval na letních divadelních slavnostech. Po r. 1938 se Šrámek už do Sobotky nevrátil a tradice studentského sdružení a divadla byla během války i po ní přerušena. Přesto se v r. 1947 uskutečnil jakýsi nultý ročník budoucího festivalu, když MUDr. Alois Kafka zorganizoval letní přehlídku amatérských divadelních souborů z východních Čech.

Po Šrámkově smrti v r. 1952 jezdila pravidelně do Sobotky jeho vdova Miloslava Hrdličková-Šrámková a s pomocí literárního historika Libora Kněžka a manželů Hejnových začala budovat archiv Šrámkovy pozůstalosti. I z toho důvodu se rozhodla koupit v Sobotce dům, sousedící se Šrámkovým rodným domem – dnešní Šrámkův dům č.p. 3, kde je nyní umístěno Muzeum a archiv Fráni Šrámka. V jejich hlavách se pak zrodil nápad jakého lyrického festivalu, týdne kultury, který by se symbolicky konal na počátku prázdnin, jako připomínka Šrámkovy osobnosti a jeho díla (Šrámek zemřel 1. července).

V lednu 1957 byla dalším impulsem vzniku festivalu připomínka Šrámkových nedožitých 80. narozenin, kterou v sokolovně zorganizoval MUDr. Alois Kafka a J. Novotný.

První ročník festivalu se pod názvem ŠRÁMKOVA LYRICKÁ SOBOTKA uskutečnil v létě r. 1957 a u jeho zrodu stála Šrámkova družka Milka Hrdličková-Šrámková, učitelé manželé Marie a Václav Hejnovi, Drahomíra Bílková -Kyzivátová, předsedkyně MNV a MUDr. Alois Kafka.

Festivalu se během více jak půl století zúčastnilo mnoho umělců, vědců a dalších osobností.

Byli mezi nimi spisovatelé Jarmila Glazarová, Vilém Závada, Marie Kubátová, Bohumil Říha, Eduard Petiška, František Kožík, František Nepil, Ludvík Souček, Jiří Žáček, Oldřich Daněk, Jiří Dědeček, Sylva Fischerová, Miloslav Topinka, Jaroslav Rudiš, Michal Ajvaz, Petra Hůlová, Pavel Šrut, Daniela Fischerová, J.H. Krchovský a další. Festival navštěvovali i literární vědci prof. František Buriánek, Alexander Stich, Václav Kamelský, prof. Václav Hejn, prof. Ludmila Budagovová, ruská bohemistka a další. Z výtvarníků pak častými návštěvníky Sobotky byli Vladimír Komárek a Zdeněk Mlčoch.
 

PROGRAM 55. ŠRÁMKOVY SOBOTKY (2011)

TÉMA: BYLO NEBYLO, JE NENÍ – MÝTUS V LITERATUŘE

doprovodné akce
 
Odpolední semináře o pedagogice se šéfredaktorem portálu www.ceskaskola.cz Janem Wagnerem budou probíhat od pondělí 4. 7. do pátku 8. 7. Koná se vždy od 14:00 v zasedací místnosti Městského úřadu Sobotka. Kapacita cca 20 lidí.

V sobotu 9.7. se obnovuje Třešňový jarmark, který před lety uzavíral Šrámkovu Sobotku. Od 7:00 se na náměstí můžete těšit na regionální produkty a rukodělné výrobky.

Během festivalu probíhají na zámečku Humprecht výstavy Obrazy ve znameních Renaty Štěpánkové a Fotografie Josefa Beránka: Jak jsem poznal Ameriku. Flyer k vidění zde.

výběr z programu minulého ročníku
 
PAVEL VAŠÍČEK: KRÁLOVSKÝ POKER ANEB ČERNOŠSKÝ PÁNBŮH A PÁNI IZRAELITI
Divadlo Alfa Plzeň. Výběr parafrází biblických příběhů z knih amerického spisovatele a novináře Roarka Bradforda Černošský Pán Bůh a páni izraelité (1928) a Starej zákon a proroci (1930) v podání mimických loutek divadla Alfa. Režie Tomáš Dvořák

YELLOW SISTERS + VIVIAN FRENCH DLE EZOPA – KDO TO TADY…
Poetické dopoledne. Čtyři hlasy – čtyři srdce – čtyři přístupy jak uchopit melodii, rytmus, náladu a vytvořit hudbu. Yellow Sisters jsou zvukové iluzionistky, které s lehkostí procházejí napříč žánry soulu, funky, r’n'b, world music, jazzu a reggae. Zazpívají pro děti i dospělé, koncert tedy uvítají nejen milovníci kvalitní hudby, ale i rodiče s malými dětmi.
Program bude kombinován s vystoupením Studia Šrámkova domu v Sobotce, s programem Vivian French dle Ezopa – Kdo to tady… Pásmo čtyř původně Ezopových bajek v podání dětského divadelního souboru. Hravá a vtipná inscenace, která využívá hry s předmětem a rytmem jako výchozího bodu své práce. Překlad a režie Lada Blažejová.

KONCERT DUCHOVNÍ HUDBY – MIROSLAV KEJMAR A ALEŠ BÁRTA
Miroslav Kejmar je trumpetista, dlouholetý člen České filharmonie, jako sólový hráč je znám v Evropě i ve světě. Aleš Bárta je jedním z nejúspěšnějších českých varhanistů a nositel mnoha mezinárodních ocenění.
Vstupné: 120 Kč
19:00 sokolovna
SLAVNOSTNÍ ZAHÁJENÍ FESTIVALU
Na netradiční zahájení festivalu ve večerních hodinách volně naváže společenský večer účastníků za hudebního doprovodu Jiřího Šlupky Svěráka a skupiny Nejenblues. Večer režírují Hana Kofránková a Josef Šlerka.

MGR. SYLVA FISCHEROVÁ, PH.D.: MÝTUS A MYTOLOGIE. POKUS O VYMEZENÍ.
Přednáška si klade za cíl objasnit pojmy „mýtus“, resp. „mytologie“ jako jedny z ústředních kategorií, charakterizujících člověka jako kulturní bytost. Mýtus v antickém Řecku – vznik „mytologie“ – druhý život antického mýtu – mýty neevropské aneb přírodní národy – metamýty, demytologizace, remytologizace – Barthesův mýtus pracího prášku a Baudrillardovo svádění.

FRANTIŠEK HRUBÍN: ROMANCE PRO KŘÍDLOVKU (1962)
Poslech rozhlasové hry. Účinkuje Luděk Munzar. Režie Josef Červinka.

TOMÁŠ JARKOVSKÝ – JAKUB VAŠÍČEK: NEKLAN.CZ ANEB ZE STARÝCH POVĚSTÍ ČESKÝCH
Naivní divadlo Liberec. Pověst o jednom z bájných potomků Přemysla a Libuše připravil pro Naivní divadlo tým mladých tvůrců z pražské DAMU. Neklanův příběh pojali jako exkurz do nejznámějších starých pověstí českých s apokryfálním přesahem do současnosti. Hra byla oceněna na festivalu Skupova Plzeň 2010. Režie Jakub Vašíček.

PROF. PŘEMYSL RUT: PRŮVODCE STRAŠLIVÝMI POVĚSTMI A DĚSNÝMI POHÁDKAMI
Na posluchače přednášky prof. Ruta čeká řada překvapení v interpretacích nejrůznějších pohádek a pověstí.

KAREL JAROMÍR ERBEN, JIŘÍ SUCHÝ A DANIEL KREJČÍK – PANE ERBENE, TAKHLE NE! ANEB JAK NETOČIT ERBENA V 21. STOLETÍ
MLS divadlo LG Jičín. Co se stane, když se klasika ocitne v rukou režiséra, který se snaží přiblížit dnešnímu divákovi. Hra využívá motivů Zlatého kolovratu K. J. Erbena a hudby původní inscenace Kytice v divadle Semafor.

DOC. PHDR. JAN KAJFOSZ: MÝTUS, MAGIE A ŘÁD SVĚTA V ERBENOVĚ BALADĚ
Erbenovy ballady se stanou východiskem pro hledání odpovědi na otázku, jakým způsobem probíhá kolektivní „produkce“ společensky platných norem, které nabývají podoby nereflektované samozřejmosti. Autor se pokusí předvést přednosti kognitivního přístupu k mýtu.

VERNISÁŽ VÝSTAVY „ŠOLCŮV STATEK V OBRAZECH A DOKUMENTECH 1811–2011”
Slavnostní zahájení výstavy uspořádané u příležitosti dvou významných výročí – 200 let Šolcova statku (5. září 1811) a 140 let od úmrtí Václava Šolce (14. července 1871). Průvodní slovo Karol Bílek, účinkují Přemysl Rut a Markéta Potužáková.

KAREL JAROMÍR ERBEN: V POLI MNOHO BYLIN STOJÍ (KYTICE)
Divadlo U stolu a Divadlo Dagmar Karlovy Vary. Svatební košile, Štědrý den, Vrba, Záhořovo lože. Inscenace čtyř balad z Kytice z pověstí národních klasika české poezie. Připravila a účinkuje: Jana Franková.

…CO NEBYLO, PŘIJDE, CO BÝVALO, NENÍ…
Prostonárodní písně a balady Karla Jaromíra Erbena. Účinkují Alfred Strejček, Jaroslav Krček a Karel Jakubů.

DOC. PAEDDR. LADISLAVA LEDERBUCHOVÁ, CSC.: O PŘEMYSLOVI A LIBUŠI V RŮZNÝCH LITERÁRNÍCH INTERPRETACÍCH
Přednáška pojedná o důležitých meznících literárního života známé pověsti – od počátků v Kristiánově legendě až po současnou její podobu v románu Miloše Urbana Pole a palisáda (2007).

JULIUS ZEYER: ZELENÝ VÍTĚZ (1979)
Poslech rozhlasové hry. Inscenace eposu Julia Zeyera s hudbou Antonína Dvořáka. Rozhlasová úprava, stereofonni zpracování a režie Josef Melč. Účinkují Jaroslava Adamová, Vilém Besser, Zdeněk Buchvaldek, Růžena Merunková, Alfred Strejček, Klára Jerneková a Karel Hlušička. Hudební spolupráce Václav Břešťák.

PHDR. PETR JANEČEK: MYTOLOGIE GLOBALIZOVANÉHO SVĚTA. MĚSTSKÉ MÝTY A LEGENDY POHLEDEM SLOVESNÉ FOLKLORISTIKY
Přednáška doplněná filmovými a zvukovými projekcemi představí fenomén moderních pověstí a fám a jejich stýkání a potýkání s literární, populární a masovou kulturou s důrazem na české prostředí.

VEČER DÍLEN
Závěrečné vystoupení účastníků studentských dílen Šrámkovy Sobotky 2011.
 
festival
Pohled byl zobrazen 728x od 30 květen 2014 do 5 květen 2024