PLN pro čtenářskou gramotnost: Digitální zařízení pro čtení knih

PocketBook 602

(P. Hublová)
 
- rádio nemám
 
- hudba: abych si z toho pouštěla přes repráčky, tak to určitě ne. Na dlouhé cesty by to šlo se sluchátky, ale žádné hi-fi to není. To budu mít raději v kapse ještě MP3 přehrávač.
 
- obrázky: k tomu opravdu čtečka neslouží
 
- wifi a browser: zbytečnost. Pravda, odkazy jsou občas, ale připojení na wifi je pomalé a zdlouhavé, takže jsem ještě nepoužila.
 
- bluetooth: používám na nahrávání souborů, abych nemusela vytahovat šňůru. Bezva věc, jen se musí vždy před nahráváním aktivovat, nevydrží být aktivovaná napořád.
 
- slovník: mám a je tedy super!
 
- poznámky: nemohu zapisovat, ale sbírají se zde zkopírované zvýrazněné texty z četby. Nic víc to neumí.
 
- kalendář: pouze přehled, nelze zapisovat.
 
- hry: nějaký had a šachy. Kvůli tomu jsem si to nekoupila.
 
- knihovna: podporuje velké množství formátů, proto jsem si vybrala zrovna tuto čtečku. Trochu mi vadí nepružnost ukládání souborů v knihovně a nepřehlednost. Ale už jsem se s tím popasovala.
 
Nic jiného od čtečky nevyžaduju - jednoduché nahrávání, kvalitní "inkoust" a možnost zvýraznění textu. Pravda dopsání poznámek ke zvýrazněnému by mi velmi pomohlo, ale nemůžu mít všechno.

 

PocketBook 800

Rozdíl je ve velikosti displeje, vybavení a vzhled je téměř totožný.
autor: Bin im Garten, licence CC-BY-SA,
autor: Bin im Garten, licence CC-BY-SA,

Čtení v mobilním telefonu

(D. Murová)

- Velkou výhodou je to, že mobil máte neustále u sebe, nemusíte nic dalšího tahat, máte vše v jednom.

- Velkou nevýhodou je pochopitelně podsvícení displeje a jeho velikost.

- Dřív jsem měla telefon bez operačního systému a používala jsem Tequilacat reader (http://tequilacat.org/dev/br/index-en.html). Je volně ke stažení. Nahrají se do něj knížky nebo soubory ve formátu txt a on z nich vytvoří soubor jar. Dají se ukládat záložky, v jedné aplikaci lze mít libovolné množství knížek, soubor nezabírá moc místa. Když se mi nechce hledat šňůra k mobilu, posílám si knížky jako přílohu k mailu, šlo to i u starého hloupého telefonu. Používám ho pořád, funguje i na dotykovém telefonu a nic lepšího jsem neobjevila.

- Nyní mám nový telefon se symbianem  Anna a začala jsem hledat čtečku, která by četla e-knihy přímo v nějakém běžně používaném formátu. Po dlouhém pátrání jsem objevila Dorian (http://goo.gl/WjO6C).  Umí číst e-pub. Líbí se mi možnost vybrat si barvu písma a pozadí, pískové pozadí je mnohem příjemnější pro oči. A hlavně to zvládá bez problémů češtinu.

- Na pdb jsem zkoušela Foliant, ale nezvládá diakritiku. http://foliant-reader.com/

- Na některých mobilech funguje i čtečka Wooky, ale na mém bohužel ne. Bezpečně pojede na androidu. Dají se do ní předplatit i některé časopisy (Třeba Živá historie).

- v internetových diskusích hodně lidí chválí Qreader, ale myslím, že funguje jen na starším symbianu

- Přehled dalších čteček: http://goo.gl/zT2iC 

By Amire80 (Own work) [CC-BY-SA-3.0], via Wikimedia Commons: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:02-Pau-DevCamp-mockups.jpg

Onyx Boox M92

Kvůli mnoha dotazům ohledně čtečky pro studenty a práci s PDF soubory, ale také z iniciativy moderátoru na žive.cz jsem se rozhodl napsat krátkou recenzi o mém nově zakoupeném eReaderu, jímž je Onyx Boox M92 (https://www.onyx-boox.com/onyx-boox-m92). 

Nejprve bych chtěl napsat, proč jsem vlastně tento produkt potřeboval. Jakožto student, trávím převážně čas prací a studiem u PC (psaní seminárních prací, prezentací, ale také čtení studijních a pracovních materiálů, atd.). Začal jsem hledat řešení, které by mi čas strávený u PC snížil a zároveň s tím také snížil únavu očí, bolesti zad apod. Dalším důvodem ke koupi byla mobilita, jelikož velmi často cestuji.

Začal jsem proto pátrat po praktické čtečce s větším displejem. Hlavními kandidáty byl Icarus Excel 9,7", Onyx BOOX M92, JetBook Color a Kindle DX. Po dlouhém čtení recenzí a zhlédnutí videí jsem Kindl vyloučil, kvůli své nedostatečné praktičnosti. JetBook Color byl horkým kandidátem, nicméně jeho cena byla příliš vysoká kvůli barevnému displeji. Nestálo mi proto za to, investovat o několik tisíc navíc. Pro další rozhodování mi zbyl Icarus a Onyx. Onyx však byl o cca 40 euro levnější než Icarus, přičemž v praxi se jedná o úplně stejný výrobek, navíc servis Onyxu byl naprosto vynikající.

Tak teď bych se vrátil k samotné čtečce. Pokud kouknete na youtube.com či stránky Onyxu (https://www.onyx-boox.com/), můžete nalézt či zhlédnout její funkce v praxi. Z tohoto důvodu nemá smysl vše vypisovat, spíše budu odpovídat na dotazy v diskusi, které vás budou zajímat.

I když mám tuto čtečku pouze týden, tak již nyní mohu říci, že práce s PDF soubory je naprosto perfektní, ať už jsou dokumenty naskenované či nikoliv. Display je dotykový (9,7'', E-ink), který je možný ovládat pouze pomocí dotykového pera či tlačítek. Odezva displeje je výborná a text je opravdu velmi dobře čitelný. Vpisování poznámek či zatrhávání textu PDF souborů je opravdu solidní, což se v praxi pro studenty velmi hodí. 

S dalšími typy souborů prozatím až takové zkušenosti nemám, nicméně čtení docx, xls a prezentací zvládá také dobře. Co se týče brouzdání na internetu, tak na to čtečka není určena. Není to však až taková tragédie, protože po uložení oblíbených stránek je opravdu jednoduché a poměrně rychlé se na určitou stránku dostat a číst například aktuální zprávy. Navíc se mi líbí možnost využít služby Cloud, což v praxi často využívám ke stažení souborů přímo do čtečky.

I když mě tato čtečka stála v přepočt na české koruny i s poštovným (do Švédska), koženým obalem a lampičkou, na 9 tisíc, tak mohu říci, že to za to stojí. Onyx M92 je podle mě perfektní přístroj, jak pro studenty, tak pro lidi, kteří chtějí nejenom číst knihy, ale i další odborné publikace.

Klady
  • Solidní odezva a čitelnost displeje
  • Excelentní práce s PDF soubory
  • Jednoduché ovládání 
  • Široká podpora formátů
  • Interní paměť - 4096 MB; možnost rozšíření pomocí SD a SDHC až na 32 GB
  • Wi-Fi
  • Podpora v mnoha jazycích (včetně češtiny).
  • Velmi vstřícný a profesionální personál oficiálního distributora pro Evropu https://www.onyx-boox.com/.

Zápory
  • Pro někoho cena - 299 euro.
  • Hmotnost - 520 g
  • Nemožnost vpisování poznámek do Wordu a dalších dokumentů, uvidíme po dalším firmwaru.    
 
Vloženo s laskavým svolením autora Luďka Jiráčka dne 8. 3. 2013. S dotazy se můžete obracet přímo na autora.

Wooky

(L. Kovaříková)

Wooky je spíš program, pomocí kterého můžeme číst knihy na počítači, tabletu, iPadu, iPhonu apod. Samozřejmě jen knihy ve stejném formátu. Tento formát knih prodává http://www.rajknih.cz a http://www.ebux.cz. Bohužel pro každý obchod musím mít staženou čtečku zvlášť. 

Nevýhodou je, že na výše zmíněných zařízeních je podsvícený displej, a tak nevydržím číst příliš dlouho. Ve Wooky také nelze zvýrazňovat věty a psát poznámky.

"Čtečka" Wooky

Calibre

Opensource program pro převod formátů do čtečky.

Několik dobrých rad pro (budoucí) majitele čteček

(M. Scholze) 

Budu do rodiny kupovat první čtečku eKnih, tak jsem si sesbíral nějaké info, hlavně ve vztahu k českému trhu a Kindlu, který chci pořídit. Třeba se to bude hodit i někomu dalšímu. Pokud narazíte na nějakou nepřesnost či vyloženou botu, budu rád za každé upřesnění v komentářích.

Český trh (kdo, formáty, možnosti distribuce, možnost filtrování)
ereading.cz    ePub, Mobi, PDF s i bez ochrany, stažení/mail, filtr
kosmas.cz     ePub, Kindle Mobi, PDF, Adobe DRM, pouze stažení, filtr
palmknihy.cz  ePub, Kindle Mobi, PDF, Adobe DRM, stažení/mail, filtr
virtbook.cz      ePub, Mobi, PDF s i bez ochrany, pouze stažení, filtr
databook.cz    ePub, Kindle Mobi, PDF, pouze stažení, filtr
ebux.cz        pouze pro čtečky Wooky
edit: ebux.cz od 1.11.2012 i pro Kindle, cca 3500 z 5000 knih, bez filtru
neoluxor.cz     stejné jako ebux.cz
arara.cz          stejné jako ebux.cz
rajknih.cz        stejné jako ebux.cz
martinus.cz    pouze pro čtečky s Adobe DRM (to Kindle neumí)

Kindle podporované formáty
KF8, AZW, TXT
Kindle Mobipocket (.MOBI a .PRC bez ochrany)
HTML, DOC, DOCX, JPEG, GIF, PNG a BMP po konverzi (viz níže)
PDF jen jako nouzovka

Kindle NEpodporované formáty
cokoliv s Adobe DRM
standardní Mobipocket (.MOBI a .PRC) s ochranou
ePub

Přenos obsahu do Kindle
Knihu staženou do počítače nebo na lokální síťový disk NElze do Kindle dostat přes WiFi, pouze přes kabel připojený k počítači. Přes WiFi lze stahovat obsah pouze z Amazon Cloudu (=zakoupený přímo u Amazonu nebo zaslaný na Amazon mail - u mailu je třeba počítat s případnou časovou prodlevou mezi zasláním a možností stažení).

Konverze přes Kindle email
pdf, doc, docx, html, bmp, jpg, gif, atd…
dokument do přílohy emailu a do předmětu Convert
zpoplatnění konverzí pouze u 3G modelů při přenosu po 3G, WiFi se netýká

Konverze "ručně"
Doporučováno Calibre, slouží jako čtečka, knihovna, konvertor

Nákup Kindle
Doporučováno přes amazon.de a mailboxde.cz, viz na konci recenzehttp://www.eboocek.cz/2012/10/recenze-kindle-paperwhite/
Pokud nekupujete pro sebe, zaškrtnout "jako dárek", kvůli svázání s Amazon účtem.

Při nákupu v e-shopu v jakékoliv zemi v EU platí zákony kupujícího. Nemusíte tedy studovat normy v jiných zemích, pro kupujícího z ČR vždy platí dvouletá záruka, náklady na reklamaci hradí prodejce, a navíc máte i 14 dní na vyzkoušení. 

Poznámka:  vzniklo na přelomu října a listopadu 2012, později mohou být informace již neaktuální. 

Onyx Boox M92

Jinke Hanlin V3

(L. Kovaříková)

- Patří k levnějším.

- Na čtení výborná, zvládá spoustu formátů, občas má problém s pdf a doc, někdy se tyto formáty koušou. V epubu lze i vyhledávat slova.

- Nedají se psát poznámky, pouze vkládat záložky. Bohužel u každého formátu jinak. Na vše jsem musela přijít pokusem omylem. U epubu se po zavření knihy všechny záložky vymazávají.

- Nemá wifi, nahrávám přes kabel do Calibre. Některé formátu je lépe přenést rovnou do složky (bez Calibre), např. doc. (Nemá ani hry, slovník, rádio, bluetooth, kalendář.)

- Hudbu přehrává, ale využívám málokdy.

- Knihy mám zatím uloženy pod jménem autora podle abecedy. Další řazení je možné podle titulu, data, přípony.

Prestigio Libretto PER 5162WEN

(P. Boháčková) 

- rádio: ještě nevyzkoušeno, jsou k tomu potřeba sluchátka a ty jsou pořád jinde, než já se čtečkou. Využití vidím možná na dovolené.
- hudba: ano, používám, když vařím, tak jako kazeťák (ostatní přístroje jsou od kuchyně daleko).
- obrázky: to nevím, proč tam je, že bych si tam nahrávala fotky, abych je viděla černobíle? Jiné využití mě nenapadá. Tuhle funkci nepotřebuji.
- wifi a browser: připojení dobré, jednoduché, ovšem navigace po stránkách vázne, na mejly na seznamu se mi vůbec nedaří přihlásit. využití - zatím jako náhled domovských stránek, jejichž url si pamatuji. Snad do toho časem proniknu.
- slovník: musím si ho nainstalovat sama, nevím jaký, zatím metoda pokus omyl víceméně selhává, pokus dvakrát, zatím to nevyšlo. Budu-li trpělivá, rozchodím.
- poznámky: klasické zapisování poznámek.
- kalendář: asi na sedm set let dopředu, ale zatím jsme neobjevila, jak si tam něco zapsat, začínám si myslet, že to ani nejde.
- hry: nic moc, jsou tam jen dvě, po možnosti dohrát další jsem nepátrala. 
- čtečka eknih: extrasuper věc. Jsem nadšená, přestránkovávání sice není nejrychlejší, ale nemám pocit, že by zdržovalo, oči nebolí, příjemná velikost do ruky, lehká, loudování knih jednoduché (už jich tam 300 bylo jako dárek). Trochu mě zklamala možnost Anotace - myslela jsem, že to je klasické psaní poznámek, ale není, jen si mohu část textu označit a uložit - lepší než nic. 

Čtení na iPadu

 (Lenka Říhová)

Pro čtení knih na iPadu existuje velké množství čteček – aplikací, které jdou (zdarma) stáhnout na AppStore.  Ne všechny čtečky zvládají všechny běžné formáty.

Základní aplikací od Apple je  iBooks.  Zvládá číst formát ePUB a PDF.  Ostatní formáty je třeba nejdřív zkonvertovat v PC (například pomocí Calibre). Přímo z aplikace se dostanete do iBookStore, odkud se dá stáhnout velké množství knih ( z toho zatím malá část i v češtině).  

Stahované knížky (ePUB formát) se rovnou zobrazí v iBooks.

Obrazovka je podsvícená, ale je možné upravit jas a zvolit odstín pozadí (normální bílé, sépie, noc-černé), na výběr je šest druhů písma ve dvou velikostech.  Knihy jsou přehledně srovnané na polici, dají se třídit do sbírek podle toho, jak potřebujete. Dá se v nich pohodlně listovat, zakládat záložky, barevně zvýrazňovat pasáže nebo přidat poznámky.  Poznámky je potom možné zobrazit najednou.  Funkce definovat nabídne při  připojení na internet definici  neznámých slov nebo termínů, integrované vyhledávání umožňuje hledat v knize (slova nebo číslo stránky), ale také na internetu nebo ve Wikipedii.

Vhodnou čtečkou s podobnými možnostmi je dále třeba aplikace Stanza, která zvládá PDF , ePUB ,  Mobipocket,  PalmDoc, HTML, DOC, RTF nebo Bluefire Reader, který podporuje Adobe DRM.

http://www.apparade.cz/2012/02/velky-pruvodce-ipad-a-elektronicke-knihy-1/

http://www.apparade.cz/2012/02/velky-pruvodce-ipad-a-elekronicke-knihy-3/ 

Proč Kindle Touch?

- jednoduché dotykové ovládání
- vyhledávání ve slovníku pouhým poklepáním na slovo (anglcký, německý výkladový je nainstalovaný, anglicko-český se dá stáhnout)
- možnost zvýrazňovat v textu přejetím prstu
- možnost psaní poznámek
- možnost nechat si předčítat anglický text 
- mohu z ní také poslouchat audioknihy
- konvertuju knihy přes mail
- nechávám si posílat  časopis Respekt
- učení slovíček

Co (zatím) nevyužívám:
- webový pohlížeč
- možnost sdílet vybranou pasáž na sociálních sítích
- odebírání zpravodajství
- x-ray - vyhledávání souvislostí mezi pojmy
- hry (Jdou prý stáhnout z Amazonu)

V starších recenzích se často kritizuje, že kindle touch neumí landscape zobrazení (na šířku), ale už se ho naučil, takže ani čtení pdf není problém.
By Atirador (Own work) [CC-BY-SA-3.0], via Wikimedia Commons: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Kindle_touch_browser.JPG
Pohled byl zobrazen 4074x od 30 květen 2014 do 29 březen 2024