Ověřování nástroje pro identifikaci nadaných žáků na základních a středních školách

od Nadaní žáci

Máte zájem spolupracovat s Národním ústavem pro vzdělávání? Ověřujeme nástroj pro identifikaci nadaných žáků na základních a středních školách a hledáme učitele ochotné vyzkoušet ho v praxi!
 
Národní ústav pro vzdělávání připravil pro učitele základních a středních škol elektronický dotazník, který mapuje výkonové a osobnostní projevy žáků ve školním prostředí. Tento dotazník by měl pomoci učitelům při vyhledávání mimořádně nadaných žáků.

Jak s dotazníkem pracovat?

Učitel v dotazníku posoudí projevy žáka v konkrétním předmětu pomocí bodovací škály. Dosažené hodnoty pak porovná s daty pro příslušnou věkovou skupinu získanými ve výzkumném šetření. Protože lze předpokládat, že hodnoty získané z výzkumné skupiny mimořádně nadaných žáků budou odlišné od hodnot získaných od skupiny ostatních žáků, měl by učitel porovnáním výsledků konkrétního žáka snadno rozpoznat, zda lze žáka považovat za mimořádně nadaného či nikoli.

Proč to bez vás, učitelů, nejde?

Aby mohl učitel porovnat projevy žáka s projevy jeho vrstevníků, je třeba získat dostatečné množství dat. Národní ústav pro vzdělávání proto organizuje výzkumné šetření na základních a středních školách, které se uskuteční v květnu a červnu 2012. Toto šetření bude probíhat současně ve dvou výzkumných skupinách žáků. Jedna výzkumná skupina bude tvořena již identifikovanými mimořádně nadanými žáky (tedy těmi, u nichž bylo mimořádné nadání potvrzeno školským poradenským zařízením), do druhé budou zařazeni všichni ostatní žáci.  Data, která se podaří výzkumným šetřením shromáždit, budou využita k vytvoření profilu obou skupin žáků v jednotlivých věkových kategoriích. Z důvodu maximální objektivity výzkumného šetření hledáme učitele, kteří budou ochotni posoudit projevy všech svých žáků ve třídě ve vybraném předmětu (vyplnění dotazníku pro jednoho žáka zabere cca 5 - 10 minut).

Co můžete udělat vy?

Pokud máte chuť spolupodílet se na tvorbě pedagogického nástroje, který by měl pomáhat učitelům nejen při identifikaci mimořádně nadaných, ale i při nastavování priorit individuálního rozvoje žáka, zapojte se!
 
Stačí, když do 4. května 2012 vyplníte údaje krátký vstupní dotazník na níže uvedeném odkazu a počkáte, až Vás osloví naši odborní pracovníci.

Informace z tohoto pohledu ke stažení a tisku

MP_vyzva_nadani_II.docx

15,6KB | Pondělí, 23 duben 2012 | Detaily
Pohled byl zobrazen 410x od 30 květen 2014 do 25 duben 2024