Environmentální projekt HRAJ O ZEMI – šesté kolo s tématem „TECHNOLOGIE“

od Hraj o zemi

"HRAJ O ZEMI“ je tvořivý projekt pro všechny žáky druhého stupně základní školy a odpovídajících ročníků gymnázií. V rámci projektu si děti budou hrát a poznávat prostředí kolem sebe prostřednictvím internetu, při výuce ve škole a v třetí části i přímo ve svém okolí a v ekocentru. 
 
Tématem projektu je životní prostředí a náš vliv na něj. Zpracovává celkem 10 okruhů formou on-line multimediální hry, e-kurzů a formou praktických auditů. Po tématu vody, energie, dopravy, jídla a bydlení se toto herní kolo věnuje technologiím. V dalších kolech pak přibudou životní styl, životní cyklus výrobků, média a turismus. V rámci projektu je možné využít i jen jedno z předkládaných témat. 
 
Žáci mohou v rámci tohoto projektu realizovat také ekologické audity objektů ve svém okolí. Autoři nejlepších ekologických auditů budou odměněni víkendovým pobytem v ekologickém centru.
 
V rámci projektu vznikají také praktické METODIKY pro učitele, které jim budou nápomocné při začlenění hry do výuky
 
Do projektu je možné se zapojit i nyní a to zcela zdarma. Veškeré informace a materiály jsou na webu projektu: www.hrajozemi.cz.
 
Hrát o Zemi můžeme díky financování z prostředků ESF v rámci Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost a státního rozpočtu ČR. 

Témata, která šesté kolo hry a e-kurzu zpracovává:


  • Negativní důsledky černých skládek pro člověka a životní prostředí 
  • Příčiny vzniku černých skládek 
  • Možnosti zpětného odběru elektroodpadu 
  • Proces recyklace elektroodpadu a její koloběh 
  • Stručná historie nejznámějších elektrospotřebičů 
  • Složení elektroodpadu 
  • Produkce elektroodpadu v ČR 
  • Produkce elektroodpadu ve světě
 
 

E-kurz

E-learningové kurzy projektu HRAJ O ZEMI jsou kurzy, které obsahují šest cvičení, které se tématicky váží k tématu technologií. Žákům jsou průvodci kurzů postavičky Dáda a Vojta, žáci základní školy. Spolu s Dádou a Vojtou žák projde postupně všemi lekcemi. 
 
Ekurzy je možné používat nejen ve škole, ale také je užít jako formu domácího úkolu s navazujícími aktivitami. Ve škole lze kurzy simulovat podle přiložených instrukcí spolu s pracovními listy (instrukce pro jednotlivá cvičení ve školní hodině jsou vysvětleny u jednotlivých cvičení kurzu a v metodice, kterou si můžete stáhnout níže).
 
Stejně tak je možné po diskusi ve třídě nechat žáky e-kurz zahrát doma či u školních počítačů a následně pak společně rozebírat téma do hloubky či realizovat další uvedené aktivity, které se váží k tématu. 
 
Ekurz naleznete roveněž na www.hrajozemi.cz.

Obrázek

On-line hra

Principem jednotlivých her projektu HRAJ O ZEMI je detektivní pátrání po příčinách různých záhad, problémů apod. Po všech kolech je žákům průvodcem detektiv Martin Liška, přezdívaný Marty.

Šestým tématem projektu je TECHNOLOGIE. Tentokrát Marty řeší záhadu černé skládky v obci Plechanov. Místní policie nemá dostatek lidí na to, aby odhalila pachatele. Marty a hráč jsou povoláni případ vyřešit, protože černá skládka ohrožuje životní prostředí i zdraví obyvatel v obci. Je třeba odhalit viníky a příčiny vzniku černé skládky.

 

Hru můžete používat nejen ve škole, ale také užít jako formu netradičního domácího úkolu s navazujícími aktivitami. Ve škole lze hru simulovat podle přiložených instrukcí v metodikách pro pedagogy, kdy můžete během vyučovací hodiny nechat žáky buď jednotlivě nebo ve skupinách plnit jednotlivé fáze případu. 

Hru je důležité pojímat jako aktivitu se vzdělávacím záměrem. Proto je nezbytné žákům předem vysvětlit, ženení cílem hru dokončit co nejrychleji, ale je podstatné pozorně číst, vyhodnocovat informace a uvažovat nad správným řešením. Jen díky tomu se mohou stát dobrými hráči o Zemi.

Hra i e-kurz jsou kompletně namluveny, je proto dobré zajistit, aby žáci při jejím užívání měli k dispozici sluchátka - hra pro ně bude zábavnější a příjemnější.

Online hru naleznete dostupnou na www.hrajozemi.cz.

Soubory ke stažení

metodika_technologie.pdf

1000,2KB | Čtvrtek, 17 květen 2012 | Detaily
Pohled byl zobrazen 587x od 30 květen 2014 do 3 květen 2024