Akce projektu PKL

Projekt PKL opět v Táboře

Mrazivého dne 7. 2. 2012 podnikli lektoři Jan Blažek a Jacques Joseph další pracovní cestu do Tábora, jejímž cílem bylo setkání se studenty 3. ročníku SPŠ Tábor a s pedagožkou a koordinátorkou EVVO naškole Mgr. Markétou Štěpkovou. Návštěva vhodně navázala na započatou spolupráci na projektu Příroda,
krajina a lidé pospolu v rámci trvale udržitelného rozvoje z ledna téhož roku. Lektoři poskytli pedagožce další bezplatnou konzultaci v rámci projektu a dvěma třídám studentů představili vypracované výukovémateriály k programu PKL na lekci nazvané Komunikace I. Stejně jako u první lednové návštěvy i tentokrát
nás studenti překvapili svou účastí a zájmem. Po zhlédnutí vypracované powerpointové prezentace následovala živá diskuze na nastolená témata. Téma „Komunikace“ splnilo svůj účel i v tomto ohledu.
Přítomná pedagožka projevila zájem o pokračování spolupráce. Termín bude stanoven dohodou během následujících měsíců.
 
Jan Blažek

Projektový den s PKL – správná volba

Lektoři Ekocentra Kavyl už jsou v Luhačovicích jako doma. Dne 2. května 2012 se
vydali již potřetí na opačný konec republiky, aby navštívili SOŠ Luhačovice. Tato naše spolupracující škola tentokrát pro své studenty připravila projektové dopoledne na téma PKL, jež se konalo v sále Domova mládeže Luhačovice. Lektoři Barbora Machovcová a Jan Blažek se seznámili se studenty ne zcela obvyklých oborů jako je Management umění či Umělecká řemesla. Studentům pak představili projekt Příroda, krajina alidé pospolu v rámci trvale udržitelného rozvoje prostřednictvím upravených lekcí nazvaných „Kdo jsem“ a „Trvale udržitelný život“. I v nezvykle hojném počtu se studenti o nastolená témata a připravené výukové materiály živě zajímali a horké květnové dopoledne všem uběhlo jako voda. Delší časová dotace vyhrazená lekcím dovolila žákům získat přesnější představu různých rovin a souvislostí komplexně pojatého projektu. Co jsou letní kurzy PKL pro pedagogy, to jsou projektové dny s PKL pro žáky – správná volba (nejen) pro pokročilé.

Mgr. Jan Blažek

Ve Svatém Janu pod Skalou barvili vejce „na zeleno“

Ve dnech 5. – 6. 4. 2012 proběhlo ve Svatém Janu pod Skalou další tematické setkání pedagogů základních a středních škol. Proč trávit velikonoční čas právě tady? Několik důvodů bychom našli. Svátky bývaly od pradávna spojeny s určitými svátečními či posvátnými místy. Ve středních Čechách je takovým posvátným místem par excellence právě Svatý Jan pod Skalou. Nuže, proč jarní svátky oslavující obnovu přírody a příchod nového životanestrávit právě tady? Pedagogy však na toto nevšední místo láká i možnost nahlédnout pod pokličku jednomu
nevšednímu vzdělávacímu projektu, který se zrodil právě zde a který vystupuje pod zkratkou PKL – Příroda, krajina a lidé pospolu.

Leitmotivem tohoto setkání nad Projektem PKL byla odlišnost, jak v přírodě, tak v kultuře, a zkoumání člověka jako zároveň přírodní a kulturní bytosti. Dvě velká témata, rozvíjející se napříč celým Projektem PKL. Ovšem, když už odlišnost, lišily se i konkrétní příspěvky. A tak lektoři zdejšího ekocentra spolu s pedagogy zkoumali odlišnosti z pohledu biologa i filosofa. Tázali se, co je člověk, zda osoba nebo nahá opice. Přemýšleli o tom, jak globalizační procesy narušují naši přírodní i kulturní identitu, a jak takové věci sdělit žákům ve výuce.

Jednou z věcí, která nás dělá lidmi, je schopnost symbolicky komunikovat – tvořit umění. Land art – umění, které se snaží vykročit za stěny galerií ven do volné krajiny – se pohybuje kdesi mezi přírodou a kulturou, stejně jako člověk.
I to bylo jedním klíčových příspěvků tohoto setkání. Lektorkám Olze Mokrejšové a Šárce Coufalíkové se pak povedl opravdu kouzelnický kousek, když proměnily všechny účastníky na dvě hodiny v malé děti během své prezentace zaměřené na výuku odlišností na 1. stupni ZŠ. Bohatý program doplňoval workshop malování velikonočních vajec tradičními přírodními barvivy, večerní filmové promítání i praktický kurz práce s digitálním portfoliem.

Příležitostí ke svátečnímu vybočení ze všední rutiny však může být více, i mimo oficiální státem uznané svátky. Již nyní proto srdečně zveme všechny přemýšlivé pedagogy do Centra ekologického výzkumu a výchovy ve Svatém Janu
pod Skalou na další vícedenní setkání s projektem Příroda, krajina a lidé pospolu. Uskuteční se poslední červnový týden. Jaká překvapení pro nás připraví tentokrát?

Více informací na adrese http://projekty.ekocentrum.eu či na stránkách Ekocentra Kavyl www.ekocentrum.eu.

Jan Blažek
Pohled byl zobrazen 570x od 30 květen 2014 do 4 květen 2024