Projekt: Cesta k inkluzi

od CESTA K INKLUZI

Naše škola zpracovala projekt, jehož hlavním cílem je podpora myšlenky integrace a inkluze, která přinese všem žákům - „intaktním" i žákům s postižením - nové podněty, zážitky a zkušenosti. Projekt přispěje ke zkvalitnění výuky, osobnostnímu rozvoji žáků, k podpoře tolerance a výchově k ohleduplnosti.

O projektu

Projekt CESTA K INKLUZI (reg. č. CZ 1.07/1.2.05/04.0037) je projekt financovaný z Evropského sociálního fondu a státního rozpočtu , který probíhá v naší škole od září 2012. 

Cílem projektu je integrace a inkluze žáků s mentálním postižením, chceme aby VŠICHNI žáci spolu trávili čas, sdíleli činnosti, aby získali nové podněty, zkušenosti a zážitky.

V rámci projektu jsou vypracovávány metodiky pro vzdělávání žáků s postižením společně s intaktními žáky, a to pro předměty Pracovní výchova a Tělesná výchova. Metodické výstupy z našeho projektu byly konzultovány s paní Doc. PaedDr. Vandou Hájkovou, Ph.D. z katedry speciální pedagogiky Univerzity Karlovy, jejíž spolupráce si velmi vážíme. Autorky metodik jsou pak Janka Kociánová, Mgr. Michaela Krajská, Mgr. Jitka Tyrmerová, Mgr. Pavlína Barhoňová a Mgr. Václava Petrásková.

Výstupy projektu

V složce "Soubory" naleznete metodiky. Struktura metodické části je následující:

  • Složka CESTA K INKLUZI - obecná část - zde naleznete obecný úvod k problematice "inkluze" jako takové
  • Složka Pracovní výchova - zde nalezenete obecný úvod k předmětu PV a náměty na činnosti, které mohou vykonávat žáci s postižením společně s žáky běžné základní školy - průběžně bude doplňováno
  • Složka Tělesná vychova - zde nalezenete obecný úvod k předmětu TV a náměty na činnosti, které mohou vykonávat žáci s postižením společně s žáky běžné základní školy. - průběžně bude doplňováno

K dispozici jsou metodické listy pro jednotlivé hodiny, které v rámci projektu proběhly + ověření obsahující reflexi z hodin.

Metodiky jsou volně k dispozici pro naše kolegy. Budeme rádi, pokud se na nás obrátíte se svými připomínkami a názory.

Metodika není jediným výstupem projektu, jde nám o vlastní integraci / inkluzi, kterou uskutečňujeme i mimo projekt. Další informace a fotografie naleznete na webových stránkách školy věnovaných projektu.

Pohled byl zobrazen 1470x od 30 květen 2014 do 29 duben 2024