Didaktické hry ve výuce informatiky

od Ivan Ryant

Nabídka didaktických her k vyzkoušení při výuce informatiky a ICT

Kontaktní údaje

O projektu

Didaktické hry nabízejí učiteli jednu z nejlepších možností, jak motivovat studenty ke studiu. Na Fakultě informačních technologií ČVUT vytváříme v rámci softwarových týmových projektů a bakalářských prací hry pro výuku informatiky a ICT na gymnáziích. Na tomto místě nabízíme hry k vyzkoušení.

Ke hrám nemůžeme bohužel poskytovat podporu a služby obvyklé u komerčního softwaru, protože vývojové týmy se okamžitě při dokončení projektu rozpadnou. Proto další vývoj ani opravy chyb nejsou možné. Nicméně věříme, že i ve stavu, v jakém hry nabízíme, mohou dobře posloužit svému zamýšlenému účelu. Současně máme zájem o ohlasy uživatelů, aby další projekty dopadly lépe než ty současné.

Veškerý zde zveřejněný software smí být použit jen v souladu s Autorským zákonem. Jedná se o školní díla. Autoři a FIT ČVUT je poskytují k vyzkoušení. Jakékoli jiné užití, zejména komerční, vyžaduje zvláštní souhlas autorů a FIT ČVUT.

Odkazy na články

Hra na operační systém

Tato hra simuluje operační systém počítače. Průběžně se objevují nové úlohy, které má hráč spustit. Jenže hráč přitom musí dbát na to, aby nezahltil prostředky počítače, jako jsou jádra procesoru a paměť. Další komplikací jsou vzájemné závislosti úloh. Hráč získává body za každé úspěšné zpracování úlohy. Zaplněním fronty nezpracovaných úloh hra končí, vyhrát se nedá.

Hra pokrývá jedno z témat RVP G. Byla vytvořena na ČVUT FIT jako týmový projekt studentů Jakuba Doležala, Marka Reimera, Radka Hlaváčka, Michaela Očenáška a Oleksandry Liutovové pod mým dozorem.

Podrobněji o hře pojednává článek Simulace principů operačního systému Marka Reimera a kol.,který čeká na zveřejnění zde na portálu. Tam je také možné hru stáhnout a vyzkoušet.

Hra na údržbu a ochranu dat

Tato hra simuluje zacházení se soubory v běžném provozu počítače. Soubory se automaticky objevují a hráč je musí zařazovat do složek, odvirovávat, komprimovat, zálohovat, mazat nepotřebné nebo škodlivé soubory, nastavovat oprávnění.

Hra pokrývá jedno z témat RVP G. Byla vytvořena na ČVUT FIT jako týmový projekt studentů Kryštofa Slavíka, Michala Kavky, Marka Alexy a Michala Režnického pod mým dozorem.

Podrobněji o hře pojednává článek Didaktická hra - Údržba a ochrana dat zde na portálu. Tam je také možné hru stáhnout a vyzkoušet.

Simulace TCP -- soubory ke stažení

Příručka ke hře "Simulace TCP"

originál je uložen v neveřejných úložištích FIT ČVUT

227,5KB | Sobota, 22 prosinec 2012 | Detaily

Simulace TCP pro Windows

instalační balíček hry "Simulace TCP" (zip); originál je uložen v neveřejných úložištích FIT ČVUT

7,4MB | Sobota, 22 prosinec 2012 | Detaily

Simulace TCP pro linux

instalační balíček hry "Simulace TCP" (zip); originál je uložen v neveřejných úložištích FIT ČVUT

609,8KB | Sobota, 22 prosinec 2012 | Detaily

Simulátor sítě

Simulátor sítě není hra, nýbrž názorná pomůcka, která seznámí žáky gymnázií se základními principy síťových protokolů. Program je doplněn příručkou a dvěma vzorovými návrhy sítí. Kromě programu je k dispozici i celý text bakalářské práce s podrobnou analýzou požadavků, která může posloužit učiteli jako metodická pomůcka nebo i zdatnějším žákům jako učebnice. Vše je ke stažení na adrese http://webdev.fit.cvut.cz/~chudoma1/netsim/ nebo  na google drive na adrese https://drive.google.com/folderview?id=0B788MKUq4pLDVnlTSmJCbG53aDg&usp=sharing

Simulátor sítě pokrývá jedno z témat RVP-G.

Autorem simulátoru je pan Martin Chudoba. Simulátor byl vytvořen na ČVUT FIT jako bakalářská práce.

gymnaziální vzdělávání, informační a komunikační technologie
Pohled byl zobrazen 7262x od 30 květen 2014 do 25 duben 2024