Vzdělávání a trh práce

od Odborné vzdělávání

Z hlediska zajištění trvalého rozvoje ekonomiky i celé společnosti je potřebné, aby vzdělávací sféra v dostatečné míře reagovala na měnící se ekonomické i sociální podmínky.

Je důležité, aby pracovní síla, která vstupuje na trh práce, byla již v rámci vzdělávacího procesu připravována tak, aby byla dobře uplatnitelná, schopná pružně se adaptovat na nové podmínky, reagovat na nové tendence a trendy a připravená dále se rozvíjet a vzdělávat. K tomu je ovšem nezbytné dobře fungující propojení mezi sférou vzdělávání a světem práce, umožňující školskému systému reagovat na měnící se požadavky a potřeby trhu práce. Přitom je důležité, aby vazba byla oboustranná a komunikace mezi sférou práce a sférou vzdělávání byla funkční a efektivní.

http://nuv.cz/vzdelavani-a-trh-prace-1 


Ve skupině Odborného vzdělávání v modulu Digifolio Vám nabízíme další pohledy >>
DOPORUČUJEME zajímavé publikace

VÝVOJ A ZMĚNY KVALIFIKAČNÍCH POTŘEB TRHU PRÁCE V ČR V LETECH 2000 – 2025

Lepič, Martin – Koucký, Jan – Ryška, Radim – Zelenka, Martin. Praha: NÚV 2015. 74 stran.

 publikace ke stažení (2,86 MB)


Publikace vysvětluje metody určování kvalifikačních požadavků pracovních míst a přináší pohled na pozice České republiky z hlediska HDP a konkurenceschopnosti. Významnou pozornost věnuje analýze vývoje zaměstnanosti v České republice do roku 2014. Uváděné změny se týkají hlavně struktur zaměstnanosti – podle odvětví, profesních skupin, podle vzdělanosti a kvalifikační náročnosti.

V další části jsou podrobně popsány různé metodologie projekce vývoje trhu práce. Pro Českou republiku je v publikaci položen základ zpracování projekce změn struktury pracovních míst pro období 2014-2025 s uvedením odvětví a profesí, u kterých jsou v ČR očekávány největší či nejrychlejší změny.

Charakteristiky a perspektivy 60 profesních skupin v ČR a v EU a charakteristiky a perspektivy 26 odvětví ekonomiky v ČR a v EU jsou vzhledem k rozsahu informací publikovány elektronicky na http://www.infoabsolvent.cz/Temata/ClankyAbsolventi/34, v publikaci jsou na jednotlivá odvětví i profesní skupiny uvedeny přímé odkazy.

UPLATNĚNÍ ABSOLVENTŮ ŠKOL NA TRHU PRÁCE – 2014

Doležalová G., Paterová P., Trhlíková J., Úlovec M., Úlovcová H., Vojtěch J., Tillner J., Praha: NÚV, 2015. 100 stran. ISBN 978-80-7481-102-9.

 publikace ke stažení (2,39 MB)


Publikace vychází každoročně v rámci projektu VIP Kariéra II – KP a přináší výsledky výzkumů z oblasti kariérového poradenství a uplatnění absolventů škol na trhu práce, které byly v Národním ústavu pro vzdělávání zpracovány v roce 2014. Publikace obsahuje přehled rozmanitých informací o oborové struktuře žáků přijatých do středních a vyšších odborných škol, nezaměstnanosti absolventů, volných pracovních místech evidovaných Úřadem práce ČR, přechodu absolventů středních škol do terciálního vzdělávání a jejich úspěšnosti ve vysokoškolském studiu i o přechodu absolventů středních i vyšších škol na trh práce a přechodových jevech s tím spojených. Pozornost je věnována i potřebám zaměstnavatelů a připravenosti absolventů škol podle názorů zaměstnavatelů. Významnou částí jsou analýzy shody dosaženého vzdělání a vykonávaného zaměstnání. Publikace tedy nabízí kompaktní přehled informací, které jsou považovány za důležité pro volbu kariéry, povolání nebo další studijní dráhy.

VÝVOJ VZDĚLANOSTNÍ A OBOROVÉ STRUKTURY ŽÁKŮ A STUDENTŮ VE STŘEDNÍM A VYŠŠÍM ODBORNÉM VZDĚLÁVÁNÍ V ČR A V KRAJÍCH ČR A POSTAVENÍ MLADÝCH LIDÍ NA TRHU PRÁCE VE SROVNÁNÍ SE STAVEM V EU – 2014/15

Vojtěch, Jiří – Paterová, Pavla. Praha: NÚV, 2015. 48 stran.

 publikace ke stažení (1,77 MB)


Publikace informuje o vývoji vzdělanostní struktury středního vzdělávání v momentu jeho zahájení prostřednictvím vývoje počtu a podílů nově přijatých žáků do 1. ročníků (u víceletých gymnázií v ročnících odpovídajících 1. ročníku SŠ) a o vývoji počtu přijatých žáků do nástavbového a vyššího odborného vzdělávání, a to vše i v rozlišení dle krajů. Materiál poskytuje rovněž údaje o vývoji oborové struktury středního a vyššího vzdělávání v členění podle skupin oborů, vč. grafů a tabulek pro roky 2009 až 2014.

Druhá část publikace se zabývá situací mladých osob na trhu práce v ČR a v zemích EU, a to zejména ve vztahu k jejich vzdělanosti a nezaměstnanosti. Analyzuje vzdělanostní strukturu mladých, zabývá se předčasnými odchody ze vzdělávání, porovnává rozdíly mezi mírou nezaměstnanosti mladých a celkovou nezaměstnaností v jednotlivých státech EU a podrobněji analyzuje také časový vývoj těchto ukazatelů. Pozornost je věnována také tzv. skupině NEET a aktuálním opatřením ke zvýšení zaměstnanosti mladých lidí.

PŘECHOD ABSOLVENTŮ STŘEDNÍCH ŠKOL NA TRH PRÁCE - VYBRANÉ SKUPINY MATURITNÍCH A UČEBNÍCH OBORŮ - 2014

Trhlíková, Jana. Praha: NÚV, 2014. 59 stran.

 publikace ke stažení (1,69 MB)


Studie analyzuje a hodnotí názory absolventů středních škol na připravenost a uplatnění na trhu práce v ČR. Vychází ze šetření absolventů středních škol, kteří ukončili studium v roce 2012, přičemž dotazováni byli s odstupem 3 let po absolvování. Výsledky přinášejí pohled na situaci absolventů založený na osobních studijních i pracovních zkušenostech a hodnocení získaného vzdělání, a to ve dvou časových bodech – bezprostředně po ukončení studia a tři roky od ukončení střední školy. Zaměřuje se zejména na hodnocení úspěšnosti vstupu absolventů na trh práce podle vybraných skupin učebních i maturitních oborů a jejich porovnání. Kromě toho je analyzována motivace žáků k volbě školy a kategorie vzdělání, faktory ovlivňující volbu střední školy a oboru a hodnocení získaného vzdělání. Publikace přináší i zpracování problematiky formou profilů jednotlivých skupin oborů.

ÚSPĚŠNOST ABSOLVENTŮ STŘEDNÍCH ŠKOL VE VYSOKOŠKOLSKÉM STUDIU, PŘEDČASNÉ ODCHODY ZE VZDĚLÁVÁNÍ - 2014

Pikálková, Simona – Vojtěch, Jiří – Kleňha, David. NÚV, 52 stran.

 publikace ke stažení (2,37 MB)


Publikace analyzuje chování absolventů středních škol z pohledu jejich setrvání ve vysokoškolském studiu. Pozornost je věnována rovněž jejich přestupům mezi jednotlivými obory vysokých škol. Mapuje situaci absolventů středních škol z let 2009 až 2012, nejen bez ohledu na jejich vystudovaný středoškolský obor. Zároveň nabízí strukturovaný pohled na chování absolventů gymnázií, oborů lycei, maturitních oborů kategorie M, maturitních oborů kategorie L0 a oborů nástavbového studia.

Studie navazuje na dříve vydané a tematicky podobně zaměřené publikace z let 2007 a 2011. Vzhledem ke stejné použité metodice v této a předchozích publikacích je možné odchody absolventů středních škol z vysokoškolského studia, příp. jejich mezioborové přestupy sledovat v dlouhodobějším časovém horizontu.

Publikace byla financována z rozpočtu projektu VIP Kariéra II – KP v podmínkách kurikulární reformy a je součástí informačního systémuwww.infoabsolvent.cz.

Potřeby zaměstnavatelů a připravenost absolventů škol – srovnání 2004 – 2013

Úlovec, Martin. Praha: NÚV, 2014. 45 stran.

Publikace ke stažení (2,13 MB)


Studie je věnována komparaci výsledků série dotazníkových šetření, zaměřených na zjišťování potřeb zaměstnavatelů a připravenosti absolventů škol a uskutečněných v letech 2004 – 2007 a 2013. V rámci jednotlivých kapitol publikace jsou srovnávány a dále analyzovány názory a postoje prezentované dotazovanými zaměstnavatelskými subjekty. Předmětem zkoumání jsou nejenom potřebné a vyžadované kompetence pracovníků či poptávka po profesích a oborech vzdělání na trhu práce, ale také postoje zaměstnavatelů k zaměstnávání absolventů škol včetně identifikování kritérií ovlivňujících rozhodování o jejich přijetí či nepřijetí. Hlavní aplikovanou metodou je komparační analýza, doplněná dalšími metodickými postupy.

Nezaměstnanost absolventů středních a vyšších odborných škol - 2014

Předběžná zpráva o nezaměstnanosti čerstvých absolventů škol ke konci dubna 2014.

Paterová, Pavla - Vojtěch, Jiří.
Praha: NÚV, 2014. 12 stran.

Předběžná zpráva stručně informuje o situaci absolventů středních a vyšších odborných škol na trhu práce v prvním roce po ukončení studia. Kromě údajů o vývoji počtu nezaměstnaných absolventů škol jsou zde uvedena především srovnání měr nezaměstnanosti čerstvých absolventů v dubnu 2014 oproti stavu v dubnu 2013, a to v členění dle úrovní dosaženého vzdělání a dle vybraných skupin oborů vzdělání.

Zpráva ke stažení (475,18 KB)

Přechod absolventů SŠ do terciárního vzdělávání - 2014

KUCHAŘ Pavel, KLEŇHA David, VOJTĚCH Jiří

Praha: NÚV, 2014. 75 stran.

Studie “Přechod absolventů středních škol do terciárního vzdělávání“ zpracovaná v rámci projektu VIP Kariéra II – KP mapuje další studijní volbu absolventů středních škol v členění podle jednotlivých kategorií vzdělání (gymnázií, lyceí, maturitních oborů, maturitních oborů se začleněným odborným výcvikem i oborů nástaveb) a dále i v členění podle oborových skupin. Poskytuje komplexní pohled nejen na úspěšnost absolventů při přijetí do terciárního vzdělávání, ale i na směr jejich pokračování ve vzdělávání z pohledu vazeb získaného středního vzdělání a pokračujícího terciárního rovněž v členění na skupiny oborů. Vedle toho poskytuje i přehled o počtech a podílech absolventů, kteří vstupují přímo na trh práce.

V závěru publikace je uvedena přílohová část se souborem tabulek a grafů, v nichž jsou podrobně a přehledně shrnuty údaje o počtech uchazečů o studium, počtech uchazečů, kteří se dostavili k přijímacímu řízení, počtech přijatých a další, a to i z hlediska vývoje v posledních čtyřech letech.

Publikace ke stažení

Sledujte další aktuality na http://nuv.cz/

Potřeby zaměstnavatelů a připravenost absolventů škol – šetření v kvartérním sektoru 2014

Doležalová, Gabriela. Praha: NÚV, 2014. 45 stran.

 publikace ke stažení (1,56 MB)


Publikace obsahuje výsledky dotazníkového šetření zaměstnavatelů z kvartérní sféry zaměřené na kvalifikační potřeby zaměstnavatelů na nové pracovníky, jejich názory a postoje k přijímání absolventů a na hodnocení kvality a připravenosti absolventů na vstup do zaměstnání. Materiál byl zpracován v rámci projektu VIP Kariéra II – KP a tematicky i obsahově navazuje na obdobný materiál vydaný v roce 2007.

Publikace se věnuje hodnocení kompetencí potřebných pro práci v kvartéru z pohledu zaměstnavatelů, včetně identifikace klíčových kompetencí, na které by se školy měly ve vzdělávání více zaměřit nebo jejichž význam podle zaměstnavatelů ještě poroste. Dále analýza shrnuje charakteristiky přijímání nových pracovníků, včetně preferencí přijímání absolventů nebo kritérií a faktorů pro ne/přijímání absolventů škol. Nechybí ani názory zaměstnavatelů na sérii otázek týkajících se nedostatkových a perspektivních profesí či oborů. V závěru jsou uvedeny informace o spolupráci zaměstnavatelů se školami a o jejich očekávání od školské sféry. Některé výsledky jsou podrobněji členěny podle odvětví a podle velikosti firmy.

Vývoj vzdělanostní a oborové struktury žáků a studentů ve středním a vyšším odborném vzdělávání v ČR a v krajích ČR a postavení mladých lidí na trhu práce ve srovnání se stavem v Evropské unii - 2013/14

Vojtěch, Jiří - Paterová, Pavla. Praha: NÚV, 2014. 46 stran.

publikace ke stažení publikace ke stažení (1,86 MB)

AKTUÁLNĚ

V rámci referátu trhu práce bylo v poslední době vydáno několik publikací


Tato studie mapuje představy budoucích absolventů středních odborných škol o období jejich vstupu na trh práce, případně do terciárního vzdělávání a zpětný pohled na připravenost pro možné uplatnění.
Publikace analyzuje strukturu zaměstnanosti v hlavních profesních třídách i dílčích podtřídách a její změny od počátku 90. let až do současnosti. Významné je i porovnání struktury zaměstnanosti pracovníků se strukturou absolventů.
Publikace přináší podrobný pohled na nezaměstnanost absolventů středního vzdělávání, což ukazuje úspěšnost jejich přechodu na trh práce.

Studie analyzuje a hodnotí názory absolventů středních škol na připravenost a uplatnění na trhu práce v ČR. Přináší pohled na situaci absolventů založený na osobních studijních i pracovních zkušenostech a hodnocení získaného vzdělání. Je hodnocena úspěšnost vstupu absolventů na trh práce podle vybraných skupin učebních i maturitních oborů a jejich porovnání. Kromě toho je analyzována motivace žáků k volbě oboru a hodnocení získaného vzdělání.

Publikace analyzuje převážně kvantitativně předčasné odchody absolventů středních škol z vysokoškolského studia. Pozornost je věnována i jejich přestupům mezi jednotlivými obory vysokých škol. Nabízí strukturovaný pohled jednak na celek absolventů gymnázií, oborů lycei, maturitních oborů kategorie M, maturitních oborů kategorie L0 a oborů nástavbového studia a dále i jednotlivých skupin oborů.

Studie je věnována komparaci výsledků série dotazníkových šetření, zaměřených na zjišťování potřeb zaměstnavatelů a připravenosti absolventů škol, uskutečněných v letech 2004–2007 a 2013. Předmětem zkoumání jsou nejenom potřebné a vyžadované kompetence pracovníků či poptávka po profesích a oborech vzdělání na trhu práce, ale také postoje zaměstnavatelů k zaměstnávání absolventů škol.

V předcházejícím období postupně vznikly studie ze šetření zaměstnavatelů členěné dle sektorů


Na závěr upozorňujeme na Informační systém o uplatnění absolventů škol na trhu práce (ISA+) na www.infoabsolvent.cz. V systému jsou všechny vydávané publikace ke stažení, zároveň jsou rozpracovány do statických a dynamických stránek, které poskytují přehledné a inspirativní informace. 

Analýza volných pracovních míst evidovaných Úřadem práce ČR v kontextu se strukturou absolventů a zaměstnaných

Doležalová, Gabriela. Praha: NÚV, 2014. 41 stran.

 publikace ke stažení (1,50 MB)

Potřeby zaměstnavatelů a připravenost absolventů škol – komparační analýza 2014

Úlovec, Martin. Praha: NÚV, 2014. 35 stran.

 publikace ke stažení (2,45 MB)

Zpráva o předčasných odchodech ze vzdělávání

Přehled opatření a příklady dobrých praxí v zahraničí a v ČR

Jiří Tillner, MBA - 57 stran - NÚV 2013

publikace ke stažení.pdf publikace ke stažení.pdf (1,54 MB)

Nezaměstnanost absolventů škol se středním a vyšším odborným vzděláním - 2013

Burdová, Jeny - Vojtěch, Jiří. Praha: NÚV, 2013. 59 stran.

Publikace ke stažení (1,85 MB)


Předběžná zpráva o nezaměstnanosti čerstvých absolventů škol ke konci dubna 2013 - ke stažení (769,30 KB)

Kvalifikační potřeby trhu práce

Analýza vývoje a projekce odvětvových, profesních a vzdělanostních struktur pracovních míst v ČR a EU.

Lepič, Martin - Koucký Jan. Praha: NÚV 2012, 80 stran.  

publikace ke stažení (3,07 MB)

Potřeby zaměstnavatelů a připravenost absolventů škol – šetření v terciárním sektoru - 2014

Doležalová, Gabriela. Praha: Národní ústav pro vzdělávání, 2014. 40 stran.

publikace ke stažení publikace ke stažení (1,56 MB)

Uplatnění absolventů škol na trhu práce – 2013

Burdová J., Doležalová G., Chamoutová D., Strádal J., Šťastnová P., Tillner J., Trhlíková J., Úlovcová H., Vojtěch J., Vongreyová J.

Praha: NÚV, 2014. 96 stran. ISBN 978-80-7481-031-2.

Publikace ke stažení

Analýza inzertní nabídky zaměstnání v denním tisku a na internetu – 2012

Šťastnová, Pavlína - Tillner, Jiří. Praha: NÚV 2013, 64 stran.

publikace ke stažení publikace ke stažení (2,36 MB)

Předčasné odchody žáků ze středních škol - názory pracovníků škol a úřadů práce na nástroje prevence a intervence

Trhlíková, Jana. Praha: NÚV 2013, 60 stran.

publikace ke stažení publikace ke stažení (1,95 MB)

Předčasné odchody ze vzdělávání na středních školách

Kvalitativní analýza rozhovorů s experty a příklady dobrých praxí. Trhlíková, Jana. Praha: NÚV 2012, 40 stran.  

publikace ke stažení (1,20 MB)

Postoje zaměstnavatelů k zaměstnávání absolventů škol - technické obory

Zpráva ze šetření zaměstnavatelů vybraných technických oborů.

Doležalová, Gabriela. Praha: NÚV 2013. 44 stran.

publikace ke stažení publikace ke stažení (1,78 MB)

Uplatnění absolventů škol na trhu práce - 2012

Burdová J., Drahoňovská P., Eliášková I., Chamoutová D., Koucký J., Lepič M., Šťastnová P., Trhlíková J., Úlovcová H., Vojtěch J., Tillner J. ; Praha: NÚV, 2013. 88 stran. ISBN 978-80-87652-99-2.  

Publikace ke stažení Publikace ke stažení (3,34 MB)

Pohled byl zobrazen 3287x od 30 květen 2014 do 5 květen 2024