POSVÁTNÝ STROM

od OPS Formica

Oskeruše - posvátný strom Keltů i starých Slovanů
Text: Radek Tomášek
Foto: Bohumil Jagoš a Radek Tomášek

Jeřáb oskeruše (Sorbus domestica) strom, který získal své jméno pravděpodobně díky Keltům. Jeho latinský název Sorbus se odvozuje od Keltského sor – kyselý, trpký. Jedná se o mohutný a krajinářsky velmi dekorativní strom z čeledi Rosaceae, patřící mezi jeřáby. Tento dlouhověký strom se dožívá až 500 let stáří. Velmi dobře odolává mrazu do  –30°C. Oskeruše rostou zvláště ve střední a jihovýchodní Evropě. Pochází z jižní Evropy (Španělsko, Balkán, Itálie), ale pěstuje se i ve Francii a Německu. Nikde ve svém areálu rozšíření nevytváří souvislé porosty a roste roztroušeně.

Adamcova  oskoruša Karlova  okoruša Nejedlíkova oskoruša











V České republice oskeruše roste v
Českém středohoří, na jihovýchodě Moravy, na Slovácku, kde je rozšířena od Pálavských vrchů až po Vizovickou vrchovinu.

Jenčická Oskeruše plody Plody oskeruše Detail plodů oskeruše

Jeřáb oskeruše je považován za původní divoké moravské ovoce, odpradávna pěstované a sbírané. Na Slovácku má odedávna tento strom široké využití. Velmi ceněné je jeho ovoce, které má široké uplatnění. Plody, jimiž jsou malvice, tvarem připomínající malou hruštičku velikosti 3 - 5 cm se sbírají od začátku září až do poloviny října podle stanoviště. Používají se k sušení, zavařené, na výrobu likérů a hodnotné a ceněné pálenky. Po opadnutí musí několik dní odležet, aby tzv. „zhniličkovatěly“a pak se můžou použít na jídlo i zpracování. Její využití je známo již od starověku.

Neméně cenné je jeho pevné a barevné dřevo, které patří mezi nejtvrdší v Evropě. Užití našlo v nábytkářství na intarzie a
výrobu pevných dřevěných nástrojů. Nejznámější užití však bylo při výrobě dřevěných lisů na víno. Za odhadem největší strom v celé střední Evropě byl označen ten v Žerotíně u Radějova. Solitér má obvod kmene 458 cm, rozložitou korunu s výškou 11 metrů a šířkou 18metrů. Jeho stáří se odhaduje na úctyhodných 400 let. Podle odhadů na území Slovácka a celé Moravy není více než 1000 vzrostlých stromů.

Plody jeřábu obecného Jeřáb obecný Špirudova oskoruša  

Jeřáb oskeruše v poslední době zažívá renesanci. Díky tradici a nejslavnějšímu „svátku oskeruší“ ve Tvarožné Lhotě na Moravě, ale také zásluhou školkařství, které začíná ve větším měřítku produkovat výpěstky k jejich masivnějšímu šíření. Sorbus domestica si větší pozornost jistě zasloží. V Čechách lze nalézt vzrostlé oskeruše třeba v Těchobuzicích, Kaňově, Kamýku, Žalhosticích či Dolních Řepčicích. Tedy všechny v Českém středohoří.

Jeřáb oskeruše však není jediným druhem jeřabiny, který byl ve velké úctě i oblibě a s postupem času upadl do zapomnění.

Dalším druhem, který si zaslouží pozornost je Jeřáb obecný –
(Sorbus aucuparia). Jde o velmi dekorativní a krásný strom, jehož plody jsou dnes již skoro zapomenuty. Ve starogermánské mytologii byly zasvěceny bohu hromu Donarovi. Jeřáb obecný hrál také významnou úlohu v obřadech druidů, kteří z jeho kůry získávali červeň pro barvení svých rouch. Ta si oblékali při rituálech novoluní a ubývajícím měsíci. Pomocí jeřabinových virgulí se lidé snažili vyhledávat rudné žíly. I tento strom by si zasloužil větší pozornosti.

VÍCE ZAJÍMAVOSTÍ  NAJDETE   http://www.e-obzor.cz/rubrika/flora/   a  

http://www.facebook.com/pages/Formica/137138896434222

FLORA, OSKERUŠE, POSVÁTNÝ STROM
Pohled byl zobrazen 1653x od 30 květen 2014 do 29 duben 2024