VÁCLAV HAVEL: MOC BEZMOCNÝCH A JINÉ ESEJE

od Knihovna Václava Havla

Knihovna Václava Havla
vydala sborník 
Moc bezmocných a jiné eseje

Sborník je sestavený z klíčových esejů Václava Havla. Zejména studentům, ale nejen jim, nabízí kniha vedle podnětných Havlových myšlenek také zasvěcené předmluvy Martina Palouše a Daniela Kroupy, stručný životopis autora, výběrovou bibliografii a fotografický doprovod.

Kniha byla představena v pondělí 5. listopadu 2012 v 19 hodin v prostorách stálé expozice Knihovny Václava Havla (Galerie Montmartre,  Řetězová 7, Praha 1).

Tisková zpráva

Na letních hudebních festivalech překvapil spolupracovníky Knihovny Václava Havla zájem mladých lidí o Havlovo esejistické dílo, především o jeho Moc bezmocných. Knihovna právě vydává sborník sestavený z pěti klíčových esejů, které napsal v letech totality. Patří k nim Dopis Gustávu Husákovi, Moc bezmocných, Děkovná řeč za Cenu Erasma Rotterdamského, Příběh a totalita a Slovo o slovu. K výběru textů napsal Martin Palouš v úvodu knihy: „I když jsme byli v pokušení zařadit sem ještě některé další důležité Havlovy eseje vzniklé v situaci normalizace, ... dali jsme nakonec přednost útlejší verzi: pětici textů, které podle našeho mínění obsahují všechny podstatné Havlovy myšlenky a argumenty."

Daniel Kroupa v textu nazvaném Pozvání k četbě Havlových esejů předkládá kulturně-historické souvislosti doby jejich vzniku. Publikace je vybavena doplňkovými informacemi v duchu studentské příručky - přehledným životopisem Václava Havla, soupisem divadelních her a výběrovými bibliografiemi jeho dalšího díla. Obálku knihy zdobí fotografie čtyřicátníka Václava Havla od Bohdana Holomíčka, atmosféru totalitního Československa přibližují snímky Karla Cudlína, spolupracovníky a přátele pozdějšího prezidenta představí soubor dobových fotografií různých autorů.

„Tato edice esejů Václava Havla z let sedmdesátých a osmdesátých se obrací především k mladé generaci. Ne snad proto, že by té starší již neměly co říci, ale z toho důvodu, že mezi mladými lidmi bývá více těch, kteří touží změnit k lepšímu poměry, v nichž žijí. A právě jim mohou Havlovy myšlenky poskytnout nejvíce: povzbuzení, podněty, příklady, vodítka k jednání i novou životní orientaci," píše v knize Daniel Kroupa.

Eseje Václava Havla se staly klasickými texty české literatury, byly přeloženy do desítek jazyků a patří k nemnoha skutečně světově proslulým dílům české kultury. Havlovu odvahu a brilantnost pojmenovávat fenomény doby připomenula Knihovna Václava Havla také literární soutěží za nejlepší studentský esej, která měla uzávěrku 31. října. Soutěž byla určena studentům středních škol; téma čtvrtého ročníku, bylo: „Jak si představujete českou prezidentku nebo prezidenta?". Výsledky soutěže byly slavnostně vyhlášeny v prosinci 2012.

Kontakt pro více informací

Knihovna Václava Havla

www.vaclavhavel-library.org

Pavel Hájek

Tel: +420 736 606 48

Tisková zpráva ke stažení

TZ_Moc_Bezmocnych_final.doc

89,5KB | Pondělí, 28 leden 2013 | Detaily
Pohled byl zobrazen 1587x od 30 květen 2014 do 28 duben 2024