Projekt PopuLLar - studujte cizí jazyk v notové osnově!

od Andrea Říhová

Díky vzdělávacímu projektu PopuLLar mají studenti možnost vytvořit vlastní písničku ve studovaném jazyce. Mohou si také vyzkoušet pozici „za zrcadlem" popové scény a přejít z role posluchače do role interpreta.

Hlavním záměrem projektu je motivovat studenty k samostatné aktivní činnosti spojené se studiem cizího jazyka.

Projekt PopuLLar - studujte cizí jazyk v notové osnově!

Všichni každodenně přicházíme do styku s anglickými texty popových hitů, které na nás chrlí rádia a televize. Díky hudebním textům si často zažíváme cizojazyčné fráze jako „I wanna be with you." nebo „Don´t worry, be happy!". Díky hudbě si prostě můžeme zapamatovat leccos i bez nudného vysedávání ve školních lavicích.

Tento vliv, který na nás hudba má, se snaží zužitkovat mezinárodní projekt PopuLLar. Hlavním cílem evropského projektu je motivovat studenty ke studiu cizích jazyků, a to nenásilnou formou, která využívá právě jejich oblíbené písničky.

Studenti zařazeni do projektu jsou postaveni před následující úkol - vybrat si písničku svého oblíbeného interpreta, přetextovat ji do studovaného jazyka, nahrát její audiozáznam a natočit k ní videoklip.

Díky vzdělávacímu projektu PopuLLar mají studenti možnost vytvořit vlastní písničku ve studovaném jazyce. Mohou si také vyzkoušet pozici „za zrcadlem" popové scény a přejít z role posluchače do role interpreta. Hlavním záměrem projektu je motivovat studenty k samostatné aktivní činnosti spojené se studiem cizího jazyka. 

Do projektu se prozatím zapojilo několik škol z Německa, Španělska, Itálie, Turecka a Anglie. Českou republiku reprezentuje španělské Gymnázium Hády ve spolupráci s Jazykovou školou PELIKÁN. Studenti španělštiny si zvolili známou písničku I love rock´n´roll a vytvořili španělskou cover verzi o útrapách i slastech jejich studia pod názvem I love Espanol. Tato písnička po natočení putovala do Berlína, kde ji studenti přetextují ze španělštiny do němčiny a natočí k ní vlastní verzi videoklipu.

V rámci pilotování projektu nyní vzniká množství různojazyčných písniček, které kolují mezi teenagry po celé Evropě. Šanci zapojit se do projektu má nyní každá střední škola v České republice. Stačí kontaktovat českého partnera projektu Jazykovou školu PELIKÁN, která v současné době organizuje zdarma workshopy pro učitele středních škol, kde se mohou o projektu dozvědět více.

Více informací o projektu PopuLLar

Český videoklip I love Espanol

Španělský videoklip Buenos días princesa

Německý videoklip No tenemos mar

Tisková zpráva ke stažení

PROJECT POPULLAR.docx

tisková zpráva

1MB | Pondělí, 18 březen 2013 | Detaily
Pohled byl zobrazen 536x od 30 květen 2014 do 28 duben 2024