VYHLÁŠENÍ ROZVOJOVÉHO PROGRAMU HODNOCENÍ ŽÁKŮ A ŠKOL PODLE VÝSLEDKŮ V SOUTĚŽÍCH V ROCE 2014 – EXCELENCE STŘEDNÍCH ŠKOL 2014

od Gymnaziální vzdělávání

Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy vyhlašuje rozvojový program Excelence středních škol 2014. Program umožňuje finančně ocenit pedagogické pracovníky za přípravu nadaných žáků na soutěže, které budou organizovány ve šk. roce 2013/2014.

Vyhlášení rozvojového programu Hodnocení žáků a škol podle výsledků v soutěžích v roce 2014 - Excelence středních škol 2014


ze dne 15. ledna 2014, č. j. MSMT - 49 122/2013-1

V návaznosti na Dlouhodobý záměr rozvoje vzdělávání a vzdělávací soustavy na roky 2011- 2015 a na Národní program reforem České republiky 2011 (schválený usnesením vlády České republiky ze dne 27. dubna 2011 č. 314) vyhlašuje Ministerstvo školství, mládeže tělovýchovy (dále jen „ministerstvo") čtvrtý ročník rozvojového programu „Hodnocení žáků a škol podle výsledků v soutěžích v roce 2014 - Excelence středních škol 2014" (dále jen „program"):     

Čl. 1

Cíle programu a Rada programu

1)        Základním cílem programu je především podpora, zvyšování kvality a rozšiřování péče o talentované žáky na středních školách, kteří jsou schopni dosahovat vynikajících výsledků v soutěžích.

2)        Mezi další cíle programu patří rovněž:

a)    posílit zájem a motivaci žáků, pedagogických pracovníků a škol o účast v soutěžích a přehlídkách, a tak zvyšovat vědomostní úroveň žáků nad rámec školních vzdělávacích programů;

b)   podpořit zájem žáků o přírodovědné, technické a další vybrané předměty a vytvořit předpoklady pro přípravu dostatečného počtu špičkových odborníků v preferovaných oborech;

c)    podpořit aktivity pedagogických pracovníků zaměřené na žáky, kteří jsou schopni dosahovat výborných výsledků, a to i v rámci mimoškolních vzdělávacích aktivit;

d)   posílit personální podmínky, které povedou ke zkvalitnění vědomostí, odborných znalostí a dovedností žáků s ohledem na celospolečenské požadavky;

e)    finančně ocenit úsilí pedagogických pracovníků středních škol při vzdělávání žáků podle výsledků v soutěžích vyhlašovaných a spoluvyhlašovaných MŠMT;

f)    všestranně využít informací o talentovaných žácích v průběhu jejich následného vysokoškolského studia, a tím též podpořit kvalitu a diverzifikaci vysokých škol;

g)   poskytnout výrazný impuls pro zvyšování kvality vzdělávání v celém školském systému.

3)        Změny a úpravy pro vyhlášení programu pro následující školní rok navrhuje sedmičlenná Rada programu jmenovaná náměstkem ministra pro podporu sportu a mládeže, ta je složena z pracovníků ministerstva, zástupců krajů, středních a vysokých škol. Navržené změny schvaluje náměstek ministra pro podporu sportu a mládeže.

Čl. 2

Předmět programu

1)        Postupem podle tohoto programu ministerstvo umožňuje středním školám (dále jen „žadatelům") získat na základě podané žádosti finanční prostředky ze státního rozpočtu (dále jen „dotaci") podle výsledků, kterých jejich žáci dosáhli v soutěžích vyhlašovaných
a spoluvyhlašovaných MŠMT ve školním roce 2013/14 ve věkové kategorii nad 15 let. Nezbytnou podmínkou je, že organizátor příslušné soutěže vyplní kompletně výsledkové listiny v elektronickém systému na adrese http://excelence.msmt.cz do 26. září 2014 a uvede u každého hodnoceného žáka unikátní (individuální) pořadí.

2)        Při financování programu se ministerstvo řídí ustanovením § 163 odst. 1 zákona
č. 561/2004 Sb., o předškolním, základním, středním, vyšším odborném a jiném vzdělávání (školský zákon), ve znění pozdějších předpisů, a zákonem č. 218/2000 Sb.,
o rozpočtových pravidlech a o změně některých souvisejících zákonů (rozpočtová pravidla), ve znění pozdějších předpisů.

3)        Na finanční prostředky poskytované podle tohoto programu není právní nárok.

Čl. 3

Příjemci podpory a podmínky podávání žádostí

1)        O dotaci může požádat žadatel, který splnil všechny podmínky stanovené v bodech 2) a 3), a který zašle vyplněnou žádost v jednom vyhotovení na MŠMT na adresu: Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy, odbor pro mládež, Karmelitská 7, Praha l. Na obálce na poštovním razítku musí být nejpozději datum 26. 10. 2014. Na žádosti s pozdějším poštovním razítkem (datem) nebude brán zřetel.

2)        Žadatel tuto žádost vygeneruje v termínu 29. 9. - 24. 10. 2014 z elektronického systému obsahujícího výsledkové listiny, který se nachází na webové adrese: http://excelence.msmt.cz/. Tuto žádost si vytiskne a statutární zástupce žadatele ji podepíše.

3)        Podmínkou pro poskytnutí finančních prostředků je vypořádání závazků žadatele se státním rozpočtem za uplynulý rozpočtový rok.

4)        Změny ve výsledkových listinách mohou být prováděny do 26. 9. 2014. Po tomto datu ministerstvo považuje výsledkové listiny za uzavřené.

5)        Bodový systém soutěží je uveden v příloze, která je nedílnou součástí tohoto rozvojového programu a počty přidělených bodů se zaokrouhlují na dvě desetinná místa.

Čl. 4

Hodnotící komise

1)        Pro posouzení žádostí je náměstkem ministra pro sport a mládež ustavena pětičlenná hodnotící komise, složená z pracovníků ministerstva, přímo řízených organizací ministerstva, zástupců krajů, středních a vysokých škol.

2)        Výsledky posouzení žádostí hodnotící komisí a návrhy na přidělení dotace budou předloženy ke schválení náměstkovi pro podporu sportu a mládeže, který je následně předloží poradě vedení ministerstva.

3)        Hodnotící komise bude posuzovat pouze žádosti, jež splňují následující kritéria:

a)    jsou na formuláři vygenerovaném z elektronického systému: http://excelence.nidm.cz/,

b)   jsou potvrzeny podpisem osoby oprávněné jednat jménem žadatele a razítkem žadatele.

4)        Základní informace o schválených žádostech a výsledcích programu budou zveřejněny na webových stránkách ministerstva.

Čl. 5

Poskytnutí a čerpání dotace

1)        Program umožňuje poskytnout a v následujícím roce zaslat neinvestiční finanční prostředky na základě žádosti předložené žadatelem. Dotace se poskytuje na základě rozhodnutí náměstka ministra pro podporu sportu a mládeže. Rozhodnutí obsahuje mimo jiné účel dotace, povinnosti žadatele při čerpání a vyúčtování dotace a při kontrolní činnosti.

2)        Poskytnuté finanční prostředky z tohoto programu školy začlení do fondu mzdových prostředků a jsou určeny na odměny pedagogů podílejících se na odborné přípravě žáka, který byl v tomto programu ohodnocen body za výsledky v soutěži.

Čl. 6

Poskytování finančních prostředků na činnost škol a školských zařízení

1)        Finanční prostředky na činnost škol a školských zařízení v oblasti soutěží poskytuje ministerstvo v souladu s § 163 odst. 1 školského zákona.

2)        Při poskytování finančních prostředků podle § 163 odst. 1 písm. a) školského zákona, uloží ministerstvo v rozhodnutí příslušnému krajskému úřadu:

a)    poskytnout finanční prostředky v konkrétní výši jmenovitě určeným právnickým osobám vykonávajícím činnost školy;

b)   plnit pravidla účelného, efektivního a hospodárného nakládání s poskytnutými finančními prostředky na zajištění práce s talentovanou mládeží;

c)    stanovit právnickým osobám vykonávajícím činnost škol a školských zařízení povinnosti při poskytnutí finančních prostředků v souladu s vyhlášeným programem;

d)   určit další povinnosti v souladu s tímto vyhlášeným programem.

3)        Při poskytování finančních prostředků podle § 163 odst. 1 písm. b) školského zákona, uloží ministerstvo příjemcům finančních prostředků povinnosti v souladu s tímto vyhlášeným programem.

Čl. 7

Konzultace

Konzultace poskytuje odbor pro mládež MŠMT, Karmelitská 7, 118 12 Praha 1, tel. 234 811136, e-mail: excelence@msmt.cz.

Čl. 8

Předkládání zpráv o výsledcích řešení projektu

Příjemce dotace předkládá zprávu o způsobu využití finančních prostředků. Řídí se přitom podmínkami a termíny stanovenými v „Rozhodnutí ministerstva pro poskytnutí dotace jednotlivým příjemcům". Zástupce příjemce předloží zprávu a vyúčtování dotace ministerstvu do data uvedeného v příslušném rozhodnutí.

Čl. 9

Účinnost

Tento program se vyhlašuje s účinností ke dni 15. ledna 2014.

      

prof. RNDr. Dalibor Štys, CSc.

 ministr

   v. r.

Dokument ke stažení

Excelence SŠ 2014.docx

20.4KB | Wednesday, 22 January 2014 | Detaily
Pohled byl zobrazen 664x od 30 May 2014 do 13 August 2024