Fokus Grundschule - Vzdělávací program pro učitele němčiny na ZŠ

od Jazykové vzdělávání

Roční program Fokus Grundschule, pořádaný Goethe-Institutem, je určen učitelkám a učitelům němčiny z českých základních škol. Začíná intenzívním a prakticky zaměřeným letním kurzem v délce dvou týdnů, který se bude konat v létě 2014 v Drážďanech.

Doporučujeme také navštívit skupinu Jazykové vzdělávání v modulu Digifolio, kde můžete najít další inspiraci.

Informační den/Výběr účastníků: 12.04.2014, 08:30-17 hod. 
Letní kurz „Fokus Grundschule" Drážďany: 29.06.-12.07.2014 
Uzávěrka přihlášek: 28.03.2014 

Počínaje školním rokem 2013/2014 nabízejí povinně všechny základní školy v ČR druhý cizí jazyk, a to od 7. třídy. Oddělení Spolupráce ve vzdělávání se se svým novým vzdělávacím programem obrací speciálně na učitele základních škol, kteří od září 2013 nově vyučují němčinu jako 2. cizí jazyk na ZŠ a zároveň cítí potřebu se sami dále vzdělávat v oblasti moderních vyučovacích metod orientovaných na žáka, komunikaci a aktivní učení. Kromě toho chceme programem Fokus Grundschule oslovit i učitele s delší praxí (maximálně 10 let) a zájmem o další odborné a metodické vzdělávání.

Roční program Fokus Grundschule, pořádaný Goethe-Institutem, je určen učitelkám a učitelům němčiny z českých základních škol. Začíná intenzívním a prakticky zaměřeným letním kurzem v délce dvou týdnů, který se bude konat v létě 2014 v Drážďanech.

Během letního kurzu se účastníci seznámí s nejmodernějšími metodickými a didaktickými koncepty výuky němčiny pro žáky na úrovni A1/A2 - jedná se o metody orientované na žáka, komunikaci a aktivní učení. Kurz povedou dva lektoři s mezinárodními zkušenostmi v oblasti výuky němčiny jako cizího jazyka.

V průběhu školního roku 2014/2015 budou účastníci dále pracovat v malých skupinkách nad vybranými tématy. Budou probíhat výměny zkušeností a vzájemné hospitace v hodinách dalších členů pracovní skupinky. Díky tomu budou účastníci schopni sami sledovat své pokroky. Po celý rok bude tento proces doprovázet supervize, kterou převezme zkušená lektorka.

Goethe-Institut bude také k dalším vybraným tématům nabízet jednodenní semináře k prohloubení znalostí, jejichž obsah bude stanoven na základě potřeb účastníků.

Vzdělávací program bude končit v červnu 2015. Proběhne závěrečný hodnotící seminář a bude se konat slavnostní předávání vysvědčení za účasti zástupce Ministerstva školství, mládeže a tělovýchovy ČR.

O převzetí záštity nad celým vzdělávacím programem a certifikátem Goethe-Institutu o absolvování kurzu dalšího vzdělávání bylo požádáno MŠMT ČR. Akreditace všech částí vzdělávacího programu u MŠMT ČR je plánována.

Financování programu: 
Prosíme zájemce, aby si cestovní náklady na návštěvu informačního dne v Praze (12. 04. 2014) uhradili sami. Pokud byste do Prahy museli přijet již den předem a budete potřebovat ubytování, informujte nás prosím nejpozději do 10. března 2014.

Veškeré náklady spojené s letním kurzem v Drážďanech hradí Goethe-Institut. O hrazení dalších případných cestovních nákladů během školního roku 2014/2015 Vás budeme informovat 12. 04. 2014 v rámci informačního dne/výběru účastníků.

Rozsah vzdělávacího programu: 
Všichni účastníci se písemně zaváží k účasti na celém programu a všech jeho částech. Délka vzdělávacího programu „Fokus Grundschule" je omezena na jeden rok. V případě nedodržení závazku si Goethe-Institut ponechává právo požadovat od dotčených účastníků vrácení části poskytnutého stipendia.
 
Informace a přihlášky: 
Download SymbolInformační leták (PDF, 154 KB) 
 
Program letního kurzu „Fokus Grundschule": 
Předběžný program letního kurzu v Drážďanech zde bude vyvěšen od poloviny dubna.
 
Důležité termíny: 
Uzávěrka přihlášek: 28.03.2014 
Informační den/Výběr účastníků: 12.04.2014, 08:30-17 hod. 
Letní kurz „Fokus Grundschule" Drážďany: 29.06.-12.07.2014

Další termíny budou stanoveny společně se všemi účastníky programu Fokus Grundschule dle jeho průběhu ve školním roce 2014/2015 a poté zde budou zveřejněny.

Informace a konzultace: 
Goethe-Institut 
Susan Zerwinsky 
Spolupráce ve vzdělávání 
 

 

Obsah:

Jméno Popis
file Ankündigung Fokus Grundschule_CZ.pdf Ankündigung Fokus Grundschule
file Einverständniserklärung_Schulleiter_CZ.pdf Einverständniserklärung Schulleiter
Pohled byl zobrazen 1165x od 30 květen 2014 do 2 květen 2024