Pražský studentský summit zahájil jubilejní XX. ročník!

od Gymnaziální vzdělávání

1. září 2014, Praha – Dnešním dnem startuje pro žáky středních škol přihlašování do jubilejního XX. ročníku Pražského studentského summitu. 350 studentů z celé České republiky bude na tomto projektu simulovat jednání OSN, NATO a EU a vzdělávat se o problémech, které tyto organizace ve skutečnosti řeší, ať už z oblasti lidských práv, mezinárodních vztahů, životního prostředí nebo ekonomie.

Žáci a studenti, kteří budou přijati na základě vstupní eseje, budou během pěti přípravných setkání navrhovat řešení palčivých problémů mezinárodního světa a osobně se potkávat s významnými osobnostmi z různých odvětví – diplomacie, kultury, obchodu a mnoha dalších. V poslední době projekt navštívila například státní zástupkyně Lenka Bradáčová, teolog Tomáš Halík či ekonom Tomáš Sedláček. Pražský studentský summit pak vyvrcholí v březnu čtyřdenní závěrečnou konferencí.

„Projekt je u nás i ve světě unikátní tím, že samotné diplomatické simulaci předchází několikaměsíční vzdělávací část. Vzdělávací program je zaměřený na schopnosti a dovednosti, které školský systém zatím opomíjí a účast na Summitu tak studentům dává určitý náskok před jejich vrstevníky. Navíc si také rozšíří všeobecný přehled, odnesou spoustu zážitků a nových přátelství napříč celou Českou republikou.“ Dodává hlavní koordinátor Pražského studentského summitu Ondřej Dočkal.

XX. Ročník Pražského studentského summitu je obohacen o mnoho novinek. V modelu OSN přibyl nový simulovaný orgán – První výbor Valného ushromáždění pro odzbrojení a mezinárodní bezpečnost, neboť bezpečnostní tematika je vzhledem k současné situaci na mezinárodní scéně velmi aktuální a i zájem studentů o ni roste. Účastníci se také mohou těšit na simulaci jednání Visegradské čtyřky, do které se zapojí i mezinárodní studenti. Konání letošního ročníku zaštítil předseda vlády České republiky Bohuslav Sobotka.

Pražský studentský summit je projektem Asociace pro mezinárodní otázky, přední nevládní nezisková organizace a think - tank v oboru mezinárodních vztahů, čímž je Pražskému studentskému summitu poskytnuta dostatečná odborná garance. Zájemci o účast v tomto projektu se dozví více informací na webových stránkách www.studentsummit.cz či v novinách Chronicle.

Kontakt

Tomáš Opat

Koordinátor pro vnější vztahy, Pražský studentský summit

Tel.: 737 278 618, e-mail: tomas.opat@amo.cz

Tisková zpráva ke stažení

PSS_tiskova_zprava-zacatek_rocniku.pdf

72,7KB | Pátek, 05 září 2014 | Detaily
Pohled byl zobrazen 703x od 5 září 2014 do 2 květen 2024