Ve znamení solidarity: Do mezinárodní soutěže se mohou hlásit i české školy

od Gymnaziální vzdělávání

Vídeň - “Ve znamení solidarity: Zajímáme se, nebojíme se a sdílíme“ – takové je téma letošní soutěže školních projektů přeshraniční spolupráce. Už poosmé tak zve projekt aces – Akademie středoevropských škol učitele a studenty, aby vytvářeli a realizovali projekty spolu se svými mezinárodními partnery. Návrhy projektů lze posílat od 15. ledna do 15. dubna 2015. Školy s nejlepšími nápady získají grant.

aces – Akademie středoevropských škol zahajuje nový ročník

Vzdělávací iniciativu aces zahájila v roce 2006 Nadace ERSTE a koordinuje ji vídeňské Interkulturelles Zentrum ve spolupráci s bratislavskou organizací VČELI DOM. Jejím cílem je podpořit výměnu a mezikulturní dialog mladých lidí. Do této sítě, která je aktivní ve střední a jihovýchodní Evropě a kterou podporují ministerstva školství ve všech zúčastněných zemích, se již zapojilo více než 25 tisíc žáků a 36 tisíc učitelů z 15 zemí.

Z České republiky, která je součástí projektu od jeho počátku, se zúčastnilo 24 škol, několik z nich i opakovaně (http://www.aces.or.at/schoolnetwork).

Letošní téma: Solidarita  

Všichni lidé jsou si rovni, ale ne všichni mají rovné příležitosti. Bohužel, někteří jsou z různých důvodů znevýhodněni: mají speciální potřeby, žijí pod hranicí chudoby nebo jsou odsouváni na okraj zájmu kvůli tomu, kým jsou, odkud pocházejí nebo co se jim stalo. Cílem projektu aces je vytvořit společnost, ve které se lidé starají jeden o druhého, kde se lidé nejen hlásí ke svým právům, ale také vidí zodpovědnost, kterou mají za blaho nás všech.

„Projekt aces posiluje myšlenku rovného partnerství a sdílené odpovědnosti. Jeho mezinárodní charakter vybízí studenty a učitele k tomu, aby se podívali za hranice svých vlastních životů a obzorů. Získají tak přátele mezi lidmi z jiných zemí a pohlédnou na svou zemi z jiné perspektivy, což posílí jejich kritické myšlení, empatii a solidaritu. A také si při tom užijí spoustu zábavy,“ vysvětluje Robin Gosejohann, projektový manažer Nadace ERSTE.

Jedna soutěž – spousta vítězů

Od 15. ledna do 15. dubna 2015 mají školy možnost najít své mezinárodní partnery a poslat společný návrh projektu. Výzva je určena školám v zapojených zemích s cílovou skupinou studentů ve věku 12 až 17 let. S hledáním mezinárodního partnera pomáhá online aplikace na webu aces (www.aces.or.at/partnerfinder). Mezinárodní komise následně vybere a ocení nejlepší nápady a vítězové získají podporu pro své přeshraniční projekty. Mezinárodní setkání s delegacemi všech vítězných projektů poté nabídne platformu pro výměnu zkušeností a další rozvoj vzdělávání. 

aces – data a fakta

Téma projektové soutěže: Ve znamení solidarity: Zajímáme se, nebojíme se a sdílíme

Uzávěrka přihlášek: 15. dubna 2015

Partnerské země: Albánie, Bosna a Hercegovina, Bulharsko, Černá hora, Česká republika, Chorvatsko, Kosovo, Maďarsko, Makedonie, Moldavsko, Rakousko, Rumunsko, Srbsko, Slovensko, Slovinsko

Kontakt:

Interkulturelles Zentrum

Rebecca Zeilinger

E-mail: rebecca.zeilinger@iz.or.at

Phone: +43/(0)1/586 75 44

Připojené soubory Přílohy 1
140115 Novy rocnik aces - Akademie středoevropských škol - TZ.doc (182,5K) - Stáhnout
Pohled byl zobrazen 591x od 14 leden 2015 do 2 květen 2024