Tiskové zprávy z projektu

od Tvořivý učitel – interaktivní výuka na ZŠ

1. dubna 2013 byl zahájen nový projekt Tvořivý učitel – interaktivní výuka na ZŠ.  Projekt je zaměřený na modernizaci systému DVPP s důrazem na rozvoj dovedností ovlivňujících kvalitu a efektivitu vzdělávání a využívání ICT ve výuce ZŠ kraje Vysočina.

1. tisková zpráva

1. dubna 2013 byl zahájen nový projekt Tvořivý učitel – interaktivní výuka na ZŠ.  Projekt je zaměřený na modernizaci systému DVPP s důrazem na rozvoj dovedností ovlivňujících kvalitu a efektivitu vzdělávání a využívání ICT ve výuce ZŠ kraje Vysočina.

Uvedeného cíle projekt dosahuje formou realizace akreditovaných vzdělávacích programů DVPP a doplňkově formou tvorby nových interaktivních metodických materiálů. Projekt je postaven na moderní metodice tzv. činnostního učení s interaktivní tabulí.

Projekt je zaměřený na zlepšení kompetencí učitelů ZŠ v oblasti rozvoje výuky technických a přírodovědných předmětů, podporu využívání ICT ve výuce a na osobní rozvoj učitelů. 

Hlavní cíle projektu

- Realizace kurzů DVPP zacílených na používání nových metod a forem práce, a to zejména ve výuce Matematiky, Prvouky, Přírodovědy, Fyziky a Českého jazyka na 1. a 2. stupni ZŠ s důrazem na využití multimediální techniky ve výuce.
- Přenos dobrých zkušeností a šíření příkladů dobrých praxí mezi pedagogickými pracovníky na vzdělávací programech realizovaných v rámci projektu.
- Zvyšování znalostí pedagogů v zacházení s ICT technikou, formou realizace vzdělávacích programů zaměřených na smysluplné používání multimediální techniky ve výuce na 1. a 2. stupni ZŠ.
- Zvyšování kvality a efektivity vzdělávání formou nabídky DVPP zaměřeného na rozvoj zážitkové pedagogiky a osobnostní rozvoj učitelů.
- Tvorba a šíření nových interaktivních metodických materiálů určených pro využití multimediální techniky ve výuce.

Aktivity projektu

Hlavní aktivitou je realizace 20 akreditovaných vzdělávacích programů DVPP zaměřených na rozvoj interaktivních metod ve výuce technických a přírodovědných předmětů. Z toho 4 programy budou otevřeny v rámci letních škol. Výstupem projektu je minimálně 312 proškolených učitelů ZŠ a 4 nové interaktivní metodické materiály určené pro výuku matematiky.

Vzdělávací akce v rámci tohoto projektu budou díky podpoře ESF pro účastníky ZDARMA. Kurzy budou zahajovány v dubnu a květnu 2013. Termíny naleznete na stránkách www.krasovy-domky.cz v sekci Kalendář akcí. V případě zájmu o další informace nás kontaktujte na emailové adrese: prochazkova@krasovydomky.cz

Projekt Tvořivý učitel – interaktivní výuka na ZŠ je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.

Doba realizace projektu: 1. 4. 2013 – 31. 1. 2015

Reg. č. projektu: CZ.1.07/1.3.50/02.0003

Připojené soubory Přílohy 1
TISKOVÁ ZPRÁVA_1.doc (146K) - Stáhnout

2. tisková zpráva

ZŠ Krásovy Domky Pelhřimov úspěšně ukončila první rok realizace projektu Tvořivý učitel – interaktivní výuka na ZŠ.

Kurzy DVPP

V prvním roce projektu bylo uspořádáno 8 vzdělávacích kurzů zaměřených na interaktivní činnostní výuku a 2 kurzy v rámci prázdninové letní školy.

Kurzy absolvovalo celkem 205 účastníků z cílové skupiny učitelé 1. a 2. stupně ZŠ. Kurzy byly zaměřené na rozvoj výuky matematiky, fyziky, prvouky, přírodovědy a českého jazyka.

Jak učitelé praxe potvrzují, je šířená metodika tzv. činnostního učení s interaktivní tabulí skutečně velmi efektivní. Žáky baví, umožňuje jejich aktivní zapojení do výuky, rozvoj kompetencí, předání učiva a dosahování úspěchu jak žáky, tak učiteli. S výbornými výsledky je vyzkoušená v praxi několika desítek škol ze sítě 750 partnerských tvořivých škol.

Materiály do výuky

Během prvního roku realizace byly rovněž vytvářeny nové metodické materiály - 4 CD obsahující interaktivní přípravy určené pro činnostní výuku matematiky s interaktivní tabulí  v 1. - 9. ročníku. Přípravy jsou vytvářeny paralelně v programech SMART Notebook a Active Studio.

Jedná se o takové metody, kdy je interaktivní systém využit pro nabídku činností, motivaci žáků, zadání činností, názor a následnou zpětnou vazbu, a to při současném aktivním zapojení všech žáků do výuky prostřednictvím individuálních didaktických pomůcek v jejich rukách.

Produkty obsahují analogicky se rozvíjející interaktivní postupy od 1. po 9. ročník, které umožní výuku přizpůsobovat aktuálnímu stupni žákovských dovedností a postupně zvyšovat náročnost postupů tak, aby se plynule rozvíjely klíčové dovednosti a kompetence žáků. V materiálech jsou zapracované nejlepší zkušenosti učitelů z praxe.

Zpětná vazba

Evaluace kvality vzdělávacích programů a šířených dobrých zkušeností probíhá průběžně formou dotazníkového šetření na konci každého kurzu a formou on-line dotazníku zaslaného později všem absolventům.

Z dotazníků vyplývá, že se všechny kurzy setkaly s vysoce pozitivními ohlasy. Účastníci si cení především jejich praktický obsah a skutečnost, že lektory kurzů jsou výhradně aktivní učitelé z praxe. Za nejcennější považují soubory vybraných činnostních postupů a dalších praktických nápadů z oblasti aktivního učení.

Z on-line dotazníku vyplývá, že:

- 66% absolventů zařadilo do své praxe všechny nebo většinu předávaných postupů a dalších 16% absolventů přibližně polovinu těchto postupů,

- 93% absolventů potvrdilo, že předávané postupy umožňují aktivní zapojení všech žáků do výuky

- 95% učitelů potvrdilo, že postupy umožňují smysluplné předávání učiva,

- 86% absolventů je toho názoru, že předávané postupy umožňují plynulý rozvoj klíčových kompetencí,

- 93% považuje předávané metody výuky za efektivní.

Závěr

Všechny vzdělávací akce projektu jsou vzhledem podpoře ESF ZDARMA. Zahájení nového kola kurzů proběhne v průběhu března 2014. Termíny naleznete na stránkách www.krasovy-domky.cz.

Projekt Tvořivý učitel – interaktivní výuka na ZŠ je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.

Doba realizace projektu: 1. 4. 2013 – 31. 1. 2015

Reg. č. projektu: CZ.1.07/1.3.50/02.0003

Realizátor projektu: ZŠ Krásovy Domky, Pelhřimov

Připojené soubory Přílohy 1
TISKOVÁ ZPRÁVA_2.doc (152K) - Stáhnout

Závěrečná tisková zpráva

31. 1. 2015 byl zakončen projet Tvořivý učitel - interaktivní výuka na ZŠ. Cílem 22 měsíčního projektu bylo zavádění a šíření nových vyučovacích metod interaktivně-činnostní výuky na základní školy kraje Vysočina.

Za dobu trvání projektu prošlo 16 kurzy, 2 letními školami 386 učitelů 1. a 2. stupně ZŠ působících na území kraje Vysočina. Účastníci projektových kurzů byli seznámeni s metodikou interaktivně činností výuky a jejím využitím v rámci hlavních vyučovacích předmětů na ZŠ. Získali ucelený soubor postupů do výuky matematiky, fyziky, prvouky, přírodovědy a českého jazyka. 

Závěrečná konference  projektu proběhla dne 27.11.2014. Pedagogické veřejnosti nabídla informace o interaktivně-činnostním učení a smysluplném využíváním výpočetní techniky spolu s praktickými ukázkami vybraných interaktivních postupů. Jejím cílem bylo rovněž seznámení s finančními zdroji projektu.

Interaktivně činnostní výuka je metoda, která smysluplně kombinuje činnostní učení s využitím moderních technologií. Je založená na aktivním zapojení žáků a samostatném objevování poznatků. Žáci pracují s jednoduchými, ale velmi efektivními pomůckami a plní úkoly svým vlastním způsobem a tempem. Za účelem motivace, názoru a efektivní zpětné vazby jsou při této výuce používány moderní ICT technologie. Díky nim dochází k aktivnímu zapojení každého žáka do výuky co nejvíce smysly.

Tato metoda umožňuje dobré osvojování potřebných dovedností, vědomostí i rozvoj všech klíčových kompetencí. Jako bonus má každý žák možnost opakovaně prožívat ve výuce úspěch. Aby učitel zvládnul efektivně pracovat s interaktivní technikou, musí však nejdříve dobře zvládnout samotnou didaktiku výuky. Stručně řečeno, jedná se o postup, kdy je interaktivní systém využit pro nabídku činností, motivaci žáků, zadání činností, názor a následnou zpětnou vazbu, a to při současném aktivním zapojení všech žáků do výuky prostřednictvím individuálních pomůcek v jejich rukou.

Interaktivní technika je dobrou pomůckou, ale ne všespasitelnou. Její nerozumné požívání může přinést také řadu potíží. Zkušenosti jak je možné s interaktivní technikou smysluplně pracovat v jednotlivých ročnících ZŠ předali učitelům v rámci projektu zkušení lektoři vzdělávací instituce Tvořivá škola, kteří jsou autory této metody a jejímu šíření se intenzivně věnují.

V rámci projektu byla na škole žadatele rovněž založena vzorová třída interaktivně-činnostního učení, která slouží jako vzdělávací středisko DVPP. Vytvořeny byly nové řady didaktických pomůcek do výuky M v 1. - 5. ročníku, obsahující soubory programů pro práci s interaktivní výpočetní technikou. Programy byly vytvořeny v programech SMART Notebook a Active Studio. Produkty obsahují analogicky se rozvíjející interaktivní postupy od 1. po 9. ročník, které umožňují výuku přizpůsobovat aktuálnímu stupni žákovských dovedností a postupně zvyšovat náročnost postupů tak, aby se plynule rozvíjely klíčové dovednosti a kompetence žáků. V materiálech jsou zapracované nejlepší zkušenosti učitelů z praxe.

Z průběžně realizované projektové evaluace vyplynulo, že se všechny kurzy projektu setkaly s vysoce pozitivními ohlasy. Účastníci si cenili především jejich praktický obsah a skutečnost, že lektory kurzů jsou výhradně aktivní učitelé z praxe. Za nejcennější považují soubory vybraných činnostních postupů, předávané dobré zkušenosti a praktické nápady z oblasti aktivního učení.

Projekt Tvořivý učitel – interaktivní výuka na ZŠ je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Reg. č. projektu: CZ.1.07/1.3.50/02.0003

Doba realizace projektu: 1. 4. 2013 – 31. 1. 2015

Realizátor projektu: ZŠ Krásovy Domky, Pelhřimov

Připojené soubory Přílohy 1
Tiskova_zprava_3.doc (249,5K) - Stáhnout
Pohled byl zobrazen 788x od 16 duben 2015 do 28 duben 2024