Sklářský workshop pro žáky a učitele základních a praktických škol Libereckého kraje

od Odborné vzdělávání

Sklářská škola v Novém Boru dosáhla v jednom ze svých projektů na nemalou částku z evropských peněz  zajímavým projektem, jehož cílem je zpopularizovat znovu sklářské vzdělávání pro mladou generaci. Naší aktivitou je umožnění setkání se s uměleckou ruční výrobou a provozem sklářských dílen pro učitele a především žáky základních a speciálních škol v Libereckém kraji.

Název projektu

Sklářský workshop pro žáky a učitele základních a praktických škol Libereckého ( Sklářský workshop )

Cíl projektu

Hlavními cíli projektu Sklářský workshop je zlepšení manuálních dovedností žáků 8. a 9. tříd základních a praktických škol pomocí praktické zkušenosti s jednotlivými sklářskými technikami. 

Popis projektu

V současné době chybí žákům dostatek příležitosti k rozvoji svých tvořivých schopností a manuálních dovedností, jsou hodně zaměřeni na počítačové hry a pojmy pohyb a ruční práce je míjejí. Projektem jsme chtěli ve spolupráci s pedagogy ZŠ žákům přiblížit a dát příležitost nahlédnout na sebe sama, a na své manuální schopnosti a dovednosti. 

Sklářské techniky jsou náročné na čas, trpělivost, pečlivost, cit pro barvy a zejména na manuální zručnost. Účastí ve sklářském workshopu se žáci o sobě alespoň trošku dozvěděli, co profese sklář, malíř skla, brusič, rytec a foukač obnáší. Co je třeba znát, umět a zde je to obor, který by je mohl zajímat pro další jejich studium.

Žáci základních a praktických škol se setkali s učiteli odborného výcviku/učiteli workshopu, kteří jim zodpověděli nejrůznější dotazy a názorně předvedli praktické ukázky jednotlivých technik. Sami žáci si pak  dle příkladu vyzkoušeli techniky malby na sklo, broušení, rytí a foukání skla. Poznali specifika a fungování sklářské výroby a seznámili se s moderními sklářskými technologiemi. Sklářský workshop se po dobu fungování projektu měl uskutečnit celkem 20x (tj. 10x ve šk.roce) vždy pro 1 skupinu 25-30 žáků. Pro velký zájem se v některých měsících nakonec uskutečnily i čtyři workshopy.

Konkrétními výstupy bylo především zlepšení  manuálních schopností, poznání požadavků a prostředí sklářské výroby. 

Projekt jsme přiblížili pedagogům a výchovným poradcům základních a praktických škol z blízkého i vzdáleného regionu LK prostřednictvím 2 seminářů - workshopů pro ně připravených. 

Projekt je v regionu příležitostí pro propojení a prohloubení spolupráce střední školy technického, řemeslného a uměleckého zaměření se základními a praktickými školami.

Doba realizace

1.3.2012 – 31.8.2014

Projekt nabývá svého opodstatnění obzvláště v současné době, kdy řada firem z Novoborska poptává řemeslníky ve sklářských profesích, především brusiče a foukače skla.

Grantový projekt nese název Sklářský workshop pro žáky a učitele základních a praktických škol Libereckého kraje s registračním číslem CZ.1.07/1.1.22/01.0001 v rámci globálního grantu CZ.1.07/1.1.22 Zvyšování kvality ve vzdělávání v Libereckém kraji II Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost, který je spolufinancován ze státního rozpočtu ČR a Evropského sociálního fondu. Celková suma dotace, neboli způsobilé výdaje na tento projekt činí 2 075 533,- Kč. Projekt  naše škola realizuje již od března tohoto roku a celková délka je 30 měsíců, tedy do konce srpna roku 2014. 

Díky realizaci tohoto projektu dostanou žáci základních a praktických škol a jejich pedagogové příležitost poznat blíže sklářské umění, což jim přinese rozvoj manuální zručnosti a motivaci ke zvýšení zájmu o umělecká řemesla obecně.

Žáci poznají specifika jednotlivých sklářských oborů a také si je prakticky vyzkouší. Dalším z cílů projektu je podpora dalšího rozvinutí spolupráce mezi základními, praktickými školami a střední školou a zdůraznění tradice českého sklářského průmyslu v našem regionu. 

Projekt je určen žákům, pedagogům a výchovným poradcům základních a praktických škol Libereckého kraje, kteří se díky dotaci zdarma dopraví do naší školy, absolvují exkurzi po sklářských provozech, vyberou si techniku, kterou si budou chtít vyzkoušet a vlastnoručně vyrobený „artefakt“ si budou moci odnést s sebou domů. Součástí nabídky je i seznámení s dlouholetou tradicí zpracování skla v Libereckém kraji a návštěva novoborského Sklářského muzea.

Pohled byl zobrazen 994x od 14 květen 2015 do 5 květen 2024