eTwinning - online spolupráce škol v Evropě

od Barbora Grečnerová

Aktivita eTwinning podporuje spolupráci evropských škol postavenou na používání informačních a komunikačních technologií (ICT). Účastníkům nabízí zázemí, nástroje a služby, díky kterým je krátkodobá či dlouhodobá spolupráce v rámci jakéhokoli předmětu jednodušší. 

Co je eTwinning?

Co to je eTwinning

eTwinning (www.etwinning.net) je platforma, přes kterou mohou školy (učitelé, ředitelé, knihovníci ad.) z různých evropských zemí vzájemně komunikovat, spolupracovat, zapojovat se do on-line projektů a sdílet své nápady. eTwinning je největší komunita škol v Evropě. Aktivita eTwinning podporuje spolupráci evropských škol postavenou na používání informačních a komunikačních technologií (ICT). Účastníkům nabízí zázemí, nástroje a služby, díky kterým je krátkodobá či dlouhodobá spolupráce v rámci jakéhokoli předmětu jednodušší.

Hlavním místem pro setkávání a spolupráci je eTwinningový portál (www.etwinning.net), který existuje ve 27 jazykových verzích. V současné době ho aktivně používá téměř 328 525 individuálních uživatelů a je v něm realizováno 4391 projektů škol. Po registraci se učitelé dostanou na svou pracovní plochu, která se nově jmenuje eTwinning Live a nabízí nové funkce. Zde mohou učitelé pomocí nástrojů přizpůsobených jejich potřebám vyhledávat partnery, zakládat projekty, vzájemně si vyměňovat nápady a fungující metody práce a jednoduše spolupracovat. 

Ještě váháte? Zde je 10 důvodů, proč se zapojit do eTwinningu: https://www.etwinning.net/cz/pub/connect/join_the_etwinning_community.htm

Videoanimace o eTwinningu

eTwinning Plus

Od března 2013 se mohou do eTwinningových projektů zapojit i země z bezprostřední blízkosti Evropské unie. Jedná se o Ázerbájdžán, Arménii, Gruzii, Moldávii, Tunisko a Ukrajinu. Pokud se chcete zapojit do projektu s jednou z těchto zemí, není nic lehčího než na svém profilu upravit položku, že jste k dispozici pro projekt eTwinning Plus (Upravit vlastní účet - Moje zájmy – jsem k dispozici pro projekt eTwinning Plus – Ano/Ne ).

Zde naleznete zpověď mladého eTwinnera Artema z Ukrajiny o eTwinningu:

eTwinning LIVE

Portál eTwinning LIVE

eTwinning Live, dříve Desktop/ Pracovní plocha, je osobní prostředí, které učitel získá po registraci do portálu www.etwinning.net. Zde mohou učitelé založit nový projekt, vytvořit si skupinu s dalšími učiteli, vyhledávat učitele pro své projekty, vytvářet či účastnit se prezenčních či online akcí.

Mimo nové grafiky nabízí dále například novou funkci „Sledovat“, „To se mi líbí“, můžete si upravit své soukromí čili viditelnost, a zorganizovat online akci. 

Náhled na novou pracovní plochu

Twinspace - virtuální projektové prostředí

Twinspace je virtuální prostředí, kde se partnerské školy setkávají a publikují své výstupy. Toto prostředí je bezpečné a je jen na každé škole, které výstupy odkryjí veřejnosti či zůstanou jen skryty. Nově nabízí twinspace i online konferenci, kde se mohou žáci a učitelé vidět se svými partnery tváří v tvář. Příklad twinspace naleznete v následujícím odkaze. Je to twinspace naší celoroční eTwinningové hry "Hrajeme si s eTwinningem" k 10. výročí eTwinningu. 

https://twinspace.etwinning.net/4963/home

Jak efektivně používat tablety v eTwinningovém projektu?

Zajímavé ICT nástroje používány v eTwinningových projektech

Voki - seznamování pomocí mluvících avatarů

Padlet a Linoit - nástěnky pro prezentace výstupů zanechávání vzkazů, evaluace projketu

Befunky, picasa, photosnack, pizap, smilebox - zábavná práce s fotografiemi

Prezi - už vás nebaví powerpoint? Vyzkoušejte tento zajímavý nástroj pro prezentace.

PhotoPeach, Vimeo, Kizoa - vytváření videí, či videí z fotografií

Doodle, sticky moose - hlasovací nástroje

Glogster - vytváření plakátů

Blabberize - svým fotografiím můžete dát i hlas

Jak se představit v úvodu projektu? Použijte Voki!

logo eTwinnningu

Akce eTwinningu

Metodické semináře – jsou určeny pro pedagogické pracovníky všech typů škol – MŠ, ZŠ, SŠ. Připravují učitele na realizaci projektů eTwinning. Na seminářích si učitelé prakticky vyzkouší v počítačových učebnách různé funkce eTwinning Live a twinspace. Všechny semináře jsou zdarma a probíhají od 9.00 do 16.00.

Aktuální nabídku metodických seminářů naleznete zde:

http://www.etwinning.cz/metodicke-seminare/

Školení na míru – pokud se vám nehodí žádný termín metodického semináře nebo chcete uspořádat školení na vaší škole, v domácím prostředí vaší školy, je možnost objednat si školení na míru. Školení je zdarma včetně metodických materiálů pro účastníky. Každý učitel musí mít k dispozici počítač či notebook a školitel plátno či interaktivní tabuli. Stačí vyplnit formulář na našem webu a my se Vám obratem ozveme.

Online formulář pro školení na míru naleznete zde:

http://www.etwinning.cz/skoleni-na-miru/

Webináře – pomáhají k efektivnější projektové práci. V druhém pololetí roku 2015 se zaměřují webináře na metodiku práce v online projektech eTwinning a

využívání ICT nástrojů k tvorbě různých typů projektových výstupů (fotografie, videa, časopis apod.). 

Aktuální seznam webinářů naleznete zde:

http://www.etwinning.cz/webinare/

Mezinárodní akce – učitelé sbírají zkušenosti i v zahraničí na kontaktních seminářích. Zde mohou navázat kontakty a hned projekt založit. Dále získávají učitelé i podporu na účast na seminářích FCL (Future Classroom Lab), na kterých se seznamují s nejnovějšími trendy v oblasti ICT ve vzdělávání.Brzy se objeví nabídka na druhé pololetí na tomto odkaze:

http://www.etwinning.cz/mezinarodni-akce/

eTwinningoví ambasadoři

Ambasadoři jsou zušení učitelé a realizátoři eTwinningových projektů. Jsou součástí Národního podpůrného střediska v České republice a certifikikovanými lektory, na které se můžete obrátit se svými dotazy.

http://www.etwinning.cz/ambasadori/

Příklady dobré praxe eTwinningových projektů

eTwinningová publikace 2015

eTwinningová publikace 2015

4,8MB | Pondělí, 02 listopad 2015 | Detaily

Další zajímavá digifolia

Digifolio European Schoolnet - Evropské studie o ICT ve vzdělávání

V tomto digifoliu najdete evropské studie zaměřené na využívání ICT ve vzdělávání a podporu inovativní výuky STEM, které vytváří evropské sdružení European Schoolnet. 

Digifolio Výuka s tablety 

V rámci projektu evropského Creative Classrooms Lab bylo vytvořeno sedm modelových výukových scénářů, které ukazují, jak lze tablety zapojit do výuky. Scénáře jsou obecné a je možné je realizovat na každém stupni vzdělávání a v různých vyučovacích předmětech. Každý scénář obsahuje základní popis, výukový scénář a podrobný přehled výukových aktivit. Na základě scénáře, který obsahuje i popis modelové hodiny, si může každý učitel sestavit vlastní osnovu hodiny pro svůj předmět a probíranou látku. 

Digifolio Jak nejlépe využít interaktivní tabuli

Smysluplné využití interaktivní tabule stejně jako jakéhokoli jiného nástroje je podmíněno tím, že učitelé budou umět tuto technologii plně využívat.

ICT, inovace, jazykové vzdělávání, multikultura, online, projektová výuka, spolupráce
Pohled byl zobrazen 2330x od 30 říjen 2015 do 19 duben 2024