5.9.1 Vzdělávací obor - Člověk a svět práce - Příprava pokrmů 2. stupeň
Příprava pokrmů 2. stupeň
žák
ČSP-9-5-01 používá základní kuchyňský inventář a bezpečně obsluhuje základní spotřebiče
ČSP-9-5-02 připraví jednoduché pokrmy v souladu se zásadami zdravé výživy
ČSP-9-5-03 dodržuje základní principy stolování, společenského chování a obsluhy u stolu ve společnosti
ČSP-9-5-04 dodržuje zásady hygieny a bezpečnosti práce; poskytne první pomoc při úrazech v kuchyni
Minimální doporučená úroveň pro úpravy očekávaných výstupů v rámci podpůrných opatření:
žák
ČSP-9-2-01 používá základní kuchyňský inventář a bezpečně obsluhuje základní spotřebiče
ČSP-9-5-02p připraví jednoduché pokrmy podle daných postupů v souladu se zásadami zdravé výživy
ČSP-9-5-03p dodržuje základní principy stolování a obsluhy u stolu
ČSP-9-5-04 dodržuje zásady hygieny a bezpečnosti práce; poskytne první pomoc při úrazech v kuchyni
Navigace
Indikátory očekávaných výstupů
Očekávané výstupy |
Indikátory |
žák |
žák |
- používá základní kuchyňský inventář a bezpečně obsluhuje základní spotřebiče |
1. rozpozná a popíše základní vybavení kuchyně, pojmenuje jeho vlastnosti a funkce |
- připraví jednoduché pokrmy v souladu se zásadami zdravé výživy |
1. vybere vhodné suroviny pro přípravu pokrmu (z nabídky, dle receptu) |
- dodržuje základní principy stolování, společenského chování a obsluhy u stolu ve společnosti |
1. zná a používá při jídle základní příbory, vyjmenuje základní chody, orientuje se v základních potravinách a pochutinách, kterými se jídlo ochucuje (sůl, cukr, pepř, olej, ocet…) |
- dodržuje zásady hygieny a bezpečnosti práce; poskytne první pomoc při úrazech v kuchyni |
1. při práci dodržuje stanovená pravidla a zásady práce ve školní žákovské kuchyni |
Očekávané výstupy v RVP ZŠS
žák by měl
- používat základní kuchyňský inventář a bezpečně obsluhovat spotřebiče
- připravit pokrmy podle daných postupů v souladu se zásadami zdravé výživy
- dodržovat základní principy stolování a obsluhy u stolu
- dodržovat základní hygienická a bezpečnostní pravidla a předpisy při zacházenív s elektrospotřebiči a používanými prostředky