Online setkání: ÚVOD DO TOV, VYHLEDÁVÁNÍ A CITACE OTEVŘENÝCH VÝUKOVÝCH ZDROJŮ

od Metodický portál RVP.CZ, NPI ČR

Online setkání se konalo v úterý 8. 3. 2016.
 
Metodický portál RVP.CZ využívá prostředí Big Blue Button, které umožňuje online komunikaci mezi účastníky, audio a video prezentace, moderaci i záznam celé diskuze. 
Těšte se na zajímavá témata!

Úterý 8. 3. 2016, 20:00
Úvod do TOV,
vyhledávání a citace otevřených výukových zdrojů - zaměřeno na obrázky a fotografie

Seznámíme se s aktivitami Metodického portálu RVP.CZ v rámci Týdne otevřeného vzdělávání a představíme si 3 + 1 nástroj pro vyhledávání obrázků a fotografií, které využívají otevřené výukové zdroje a nabízí citaci vyhledaného. V premiéře představíme nový modul na Metodickém portálu RVP.CZ s názvem Obrázky a citace. Tématem nás provede vedoucí referátu pro správu a rozvoj Metodického portálu RVP.CZ Mgr. Pavlína Hublová. 

Cíle setkání:
  • informovat o pojmu "otevřený výukový zdroj" (OER) v souvislosti s publikačními aktivitami Metodického portálu RVP.CZ;
  • seznámit účastníky s akcemi Metodického portálu RVP.CZ v rámci Týdne otevřeného vzdělávání;
  • představit tři online nástroje, které nabízí nejen vyhledávání obrázků a fotografií publikovaných pod otevřenými licencemi, ale současně umožňují vložit do OER citaci použitého obrázku;
  • seznámit s historií a funkcemi nového modulu Metodického portálu RVP.CZ - Obrázky a citace;
Obsah setkání:
  • shrnutí základních pojmů setkání: otevřený výukový zdroj, licence Creative commons a její typy, citační norma;
  • stručný přehled aktivit, kterými se Metodický portál RVP.CZ (NÚV) zapojil loni a letos do akce Týden otevřeného vzdělávání;
  • průvodce třemi online nástoji pro vyhledávání a citaci obrázků - srovnání jejich funkcí a upozornění na případné nedostatky;
  • praktická ukázka vyhledávání v novém modulu a doporučený postup, jak jej využívat pro tvorbu OER nejen pedagogy, ale i samotnými žáky a studenty.
Komu je setkání určeno:
Setkání je určeno učitelům všech stupňů vzdělávání, studentům a komukoli, kdo někdy tvoří prezentace či výukové materiály a chce umět vyhledávat a používat ilustrační obrázky a fotografie s ohledem na zákonnou normu.
Setkání je zdarma.
Lektorka:
Mgr. Pavlína Hublová je zaměstnancem NÚV, kde řídí oddělení správy a rozvoje Metodického portálu RVP.CZ (http://rvp.cz). Dříve pracovala na základní škole v pozicích vychovatelka, vedoucí vychovatelka, učitelka 1. stupně. Díky zájmu o počítače se jí podařilo shromáždit aktivní skupinu učitelů, která se vzájemně obohacuje novými poznatky (členové této skupiny si říkají PEPOUŠi aneb Pedagogové Postižení Učitelským Šílenstvím - http://inapadnik.blogspot.cz/) a současně se snaží smysluplně využívat moderní technologie (vznikla tak jedna z prvních skupin GEG aneb Google Education Group - http://www.uctesnami.cz/).

Užitečné odkazy:

Videozáznam setkání

Ke stažení

Obrazky a citace.pdf

Prezentace

836,9KB | Úterý, 08 březen 2016 | Detaily

O online setkávání na Metodickém portálu

Metodický portál RVP.CZ nabízí svým uživatelům tematická setkání v online prostředí. Mají formu webinářů, webových seminářů. Konají se (dle přání uživatelů) obvykle ve večerních hodinách.

Na setkání zveme zajímavé hosty. Uvítáme náměty na hosty a témata i od vás!

Pokud můžete doporučit zajímavou osobnost, která by se chtěla stát hlavní prezentující osobou našeho setkání, nebo máte přímo vy nějaké téma vhodné pro online vzdělávací webinář, neváhejte se ozvat na setkavani@rvp.cz nebo v diskuzním fóru.

Pohled byl zobrazen 1813x od 8 březen 2016 do 25 duben 2024