Program Malované písničky

od History o.s.

Za podpory organizace OSN- UNICEF, pod záštitou Ministerstva školství, mládeže a tělovýchovy, Ministerstva pro místní rozvoj, Pražského arcibiskupství kardinála Duky, Parlamentu ČR, UNESCO, a dalších významných partnerů, pořádalo v období od června do září, občanské sdružení HISTORY o.s, na náměstí Republiky v Praze, výstavu dětských obrázků s názvem „Praha, Česko a svět očima dětí".

Výstava, která má navázat v letošním roce druhým ročníkem, byla a bude součástí širšího projektu GALERIE TALENTŮ 

Spolupráce pořadatele výstavy, občanského sdružení HISTORY o.s.  a organizace UNICEF přinesla i zajímavý program „Děti dětem". Děti na výstavě kreslily obrázky, které pak byly nabídnuty k prodeji návštěvníkům výstavy. Děti si odnášely diplomy a poděkování od obou jmenovaných organizací, a na konto pomoci dětem z nejchudších zemí přibylo 10.000,-Kč.

Jak napovídá název projektu, „Galerie talentů", péče o talenty a dětské aktivity (nejen výtvarné- na výstavě se uskutečnily i hudební programy) je jeho prioritou. Smyslem práce Galerie talentů, je dětem nejen pomáhat, ale hledat i nekonvenční způsoby jak oslovit a přizvat ke spolupráci co nejširší spektrum škol, školských zařízení, dětských organizací- a hlavně dětí samých. V duchu tohoto zadání se nese připravovaný program, který přináší zajímavou příležitost zapojit do projektu děti z městských center i těch nejmenších obcí celého Česka, bez rozdílu jejich zakotvení ve vzdělávacím systému (školy mateřské, základní, obecné, církevní, praktické, ústavní, mateřská centra, kluby a d.)

Nově vznikající program napojený na široké a navzájem propojené aktivity Galerie talentů nese titul

 

MALOVANE PÍSNIČKY

 

Stručně podoba základního programu ve třídě zúčastněné školy

- Moderátor naučí děti či jim připomene známé pohádkové nebo lidové písničky (jako například Princezna ze mlejna, Kočka leze dírou, Běží liška k Táboru, Já mám koně, My jsme muzikanti...). Program je určen dětem ve věku od mateřských škol po páté třídy, a to může ovlivňovat i výběr písničkového repertoáru.

- Děti se písničky společně s moderátorem zapívají.

- Malí zpěváčci budou vyzváni, aby si jednu z písniček vybrali a příběh, který písnička nese, nakreslili nebo namalovali na čtvrtku rozměru A 4.

-Při kreslení moderátor pořadu postupně vyfotografuje každé dítě při práci.

-Pro každé dítě je připraven diplom s poděkováním UNICEF a Galerie talentů.

-Moderátor udělá společnou fotku dětí a učitelek. Každé dítě drží před sebou svůj obrázek.

-Dětem jsou předány diplomy a závěrečným zazpíváním písničky a připomenutím smyslu projektu Galerie talentů program končí.

 

Následná účast dětí v dalších programech

-Výběr z obrázků, které děti ve své škole nakreslily, bude vystaven na otevřené výstavě „Praha, Česko a svět" v Praze na náměstí Republiky a dalších pěších zónách (Václavské náměstí, Staroměstské náměstí, Příkopy a d.), a některé budou nabídnuty k prodeji ve prospěch dalších aktivit Galerie Talentů a UNICEF.

-Nejhezčí obrázky budou vybrány pro zveřejnění v knížkách MALOVANÉ OBRÁZKY či OBRÁZKY Z VÝSTAVY.

-Všechny příspěvky ze všech zúčastněných škol se stanou součástí internetového portálu „Malované písničky". Každý dětský obrázek bude doprovázet portrét dítěte se jménem a údajem o věku, názvem školy a města (obce). Jednotlivé kapitoly bude uvádět text o škole a obci nejméně v dvojjazyčné verzi (česky a anglicky).

-Děti i pedagogové, kteří na programu spolupracovali, budou pozváni na další akce, které se stanou součástí výstavy.

-Projekt bude pokračovat i v dalších městech.

-Bude pokračovat spolupráce s ministerstvy, Parlamentem ČR, státními i nestátními organizacemi, městy, obcemi, školami a dalšími partery.  

 

Základním smyslem celého projektu Galerie talentů je vytvoření rovné šance k možnosti uplatnit své nadání a přirozenou touhu po zviditelnění bez ohledu na lokalitu, velikost školy,s sociální a etnickou příslušnost žáků, bez jakékoli diskriminace.

 

Příprava a realizace programu MALOVNÉ PÍSNIČKY s sebou nese i jisté finanční náklady. Informace o ceně nalezenete v souboru ke stažení.

 

Kontakt


Václav Bárta - autor projektu Galerie talentů a předseda HISTORY o.s.

Mob. 773521994

Soubor ke stažení

malované písničky.doc

101,5KB | Pátek, 19 duben 2013 | Detaily
Pohled byl zobrazen 939x od 30 květen 2014 do 29 duben 2024