Prázdninová škola Lipnice - představení

od Prázdninová škola Lipnice

Prázdninová škola Lipnice (PŠL) je nezisková nevládní organizace, v níž celoročně pracuje přes 100 lidí z celé republiky, ale i Slovenska a jiných zemí. Okruh členů a příznivců je však mnohem početnější.

Jsme občanským sdružením usilujícím o všestranný rozvoj osobnosti člověka. Tohoto cíle se snažíme dosáhnout prostřednictvím vícedenních kurzů, jejichž čas je naplněn HROU, pohybem, tvořivými dílnami, happeningy, diskusemi i rozjímáním.

Absolventy našich akcí připravujeme na život ve třetím tisíciletí - prostřednictvím hlubšího sebepoznávání, iniciací k seberozvoji. 

O nás

Prázdninová škola Lipnice (PŠL) je nezisková nevládní organizace, v níž celoročně pracuje přes 100 lidí z celé republiky, ale i Slovenska a jiných zemí. Okruh členů a příznivců je však mnohem početnější.

Instruktory a členy PŠL jsou lidé s nejrůznější profesní i lidskou zkušeností: pedagogové, psychologové, ekonomové, právníci, publicisté, výtvarníci, architekti, podnikatelé, vysokoškolští asistenti, řada vysokoškolských studentů, atd.

Od roku 1991 jsme členem mezinárodní pedagogické organizace Outward Bound.

V roce 1993 založila PŠL společnost Outward Bound - Česká cesta s.r.o., jež nabízí kursy nejen týmové spolupráce firmám a společnostem s využitím metody a programů PŠL a Outward Bound (outdoor management training).

Jsme občanským sdružením usilujícím o všestranný rozvoj osobnosti člověka.

Tohoto cíle se snažíme dosáhnout prostřednictvím vícedenních kurzů, jejichž čas je naplněn HROU, pohybem, tvořivými dílnami, happeningy, diskusemi i rozjímáním.

Absolventy našich akcí připravujeme na život ve třetím tisíciletí - prostřednictvím hlubšího sebepoznávání, iniciací k seberozvoji.

Publikace

Po celou dobu své existence fungovala PšL jako centrum metodologie zážitkové pedagogiky. Naše metody a programy jsou obsaženy v metodických textech a publikacích.

  • Škola zážitkem (L. Slejšková, P. Drahanská, J. Langrová, R. Trčková) PŠL 2011
  • Sborník - Závěrečná zpráva projektu Sborovna (editorka Jana Haková), PŠL 2011

Kurzy pro veřejnost

Autorské kurzy

Cílem našich autorských kurzů je poskytnout účastníkům silný impuls vedoucí především k jejich dalšímu rozvoji a práci na sobě. Texty u jednotlivých kurzů vám představí, čím se který kurz blíže zabývá a jak je zaměřen.

zobrazit autorské kurzy >>

Metodické kurzy

Jednotlivé kurzy vás systematicky provedou metodou zážitkové pedagogiky a jejími dílčími kroky. Jsou zároveň koncipovány jakosamostatné bloky akreditované u MŠMT, z nichž si můžete vybrat.

zobrazit metodické kurzy >>

Kurzy na objednávku

Naším posláním je přispívat ke zkvalitnění života jednotlivců i společnosti jako celku, proto se aktivně podílíme na podpoře a rozvoji veřejného a neziskového sektoru. V rámci tohoto programu se snažíme pomoci tam, kde jsme profesionály - na poli zážitkového vzdělávání zaměřeného zejména na rozvoj osobnosti, vzájemné spolupráce a efektivní komunikace.

zobrazit kurzy na objednávku >>

Kurzy spolupracujících organizací

Vlastní zkušenosti a poznatky uplatňuje Prázdninová škola Lipnice i ve spolupráci s dalšími organizacemi. Zde najdete nabídku kurzů těchto organizací. 

zobrazit kurzy spolupracujících organizací >>

METODA ZÁŽITKOVÉ PEDAGOGIKY - certifikovaný výcvik Pšl

 

Soubor pěti navazujících metodických kurzů, které vás provedou metodou zážitkové pedagogiky - od teoretické přípravy akcí až po trénink reálné práce se skupinou. Absolvent všech kurzů obdrží osvědčení o rekvalifikaci MŠMT.

20.09.-08.12.2013 | Brno, Praha

Projekty

ZDrSEM | Sborovna | Klíčový rok | Konference dobrodružství | kurzy na objednávku | projekty EU | další projekty


Metodické materiály pro pedagogy (projekt Klíčový rok)

Na základě metodik připravovaných pro účastníky kurzů projektu Klíčový rok budou v roce 2013 dokončeny souhrnné metodické sady, které zdarma obdrží všechny ZŠ a víceletá gymnázia v ČR. V rámci projektu vzniknou následující metodické sady:

1. Základy projektového vyučování

  • úvod do projektového vyučování (mezipředmětové vazby)
  • zpracování ukázek jednotlivých vzdělávacích bloků (České dějiny, Hranice a prolínaní, Udržitelná spotřeba)
  • přehled a popis aktivit, úkolů a interaktivních cvičení
  • metodické komentáře pro realizaci
  • příklady realizovaných projektů

2. Zážitková pedagogika v rozvoji klíčových kompetencí žáků ZŠ

  • úvod do zážitkové pedagogiky a její využití při rozvoji klíčových kompetencí
  • jednotlivé kroky k implementaci zážitkové pedagogiky do výuky
  • přehled a popis aktivit, úkolů a interaktivních cvičení (propojení teorie s praxí)
  • metodické komentáře pro realizaci

Součástí každé metodické sady bude metodická příručka a výukové DVD, které bude založeno na komentovaných ukázkách a úkolech z praxe.

Poslání PŠL

Posláním Prázdninové školy Lipnice je náročnými výzvami motivovat a mobilizovat v člověku odvahu a tvořivost, které jsou nezbytné pro aktivní nabývání zkušeností. Podporujeme takovou Zkušenost, která vede k pozitivní změně, nárůstu sebevědomí a odpovědnému přístupu k vlastnímu životu, druhým lidem a světu. 

Prázdninová škola Lipnice směřuje k vytvoření respektovaného centra metodologie zážitkového učení. Cíleně podporuje svou experimentální laboratoř (Kurzy), a motivuje ji k inovativním postupům. Kurzy, které mají ustálenou metodiku (základní experiment je u konce) převádí ve spolupráci s autory do formy projektů. O výsledky těchto experimentů a projektů se dělí s veřejností (publikuje) k obecně prospěšnému užití. 

Online setkání (webinář) na téma Cesta za žákovskými projekty

Kontakt

Prázdninová škola Lipnice, o.s.
Jaromírova 80/51 
128 00  Praha 2  Nusle


telefon: 224 942 534
mobil: 774 432 005
e-mail: psl@psl.cz
web: www.psl.cz

http://www.facebook.com/prazdninovka

Pohled byl zobrazen 2565x od 30 květen 2014 do 19 duben 2024