Prázdninová škola Lipnice - tiskové zprávy

od Prázdninová škola Lipnice

Prázdninová škola Lipnice je občanským sdružením usilujícím o všestranný rozvoj osobnosti člověka. Tohoto cíle se snaží dosáhnout prostřednictvím vícedenních kurzů, jejichž čas je naplněn HROU, pohybem, tvořivými dílnami, happeningy, diskusemi i reflexí.
 

Tisková zpráva, 13. 4. 2015

Havel, Wichterle, Kubišová – Prázdninovka se ocitne ve vybrané společnosti

Praha – V neděli 19. dubna si při slavnostním večeru převezme zástupce Prázdninové školy Lipnice (PŠL) ve vinohradském divadle Cenu Nadace Pangea. Ocenění každoročně uděluje nadace “za úsilí o nápravu věcí lidských“. V minulosti cenu dostala řada významných osobností, mezi nimi třeba státník a dramatik Václav Havel, vědec Otto Wichterle, zpěvačka Marta Kubišová, psycholog Zdeněk Matějček nebo herec a textař Jiří Suchý. Za letitou kultivaci veřejného prostoru si spolu s Prázdninovou školou Lipnice odnese cenu také herec, hudebník a moderátor Marek Eben.

Skoro čtyřicetiletá tradice PŠL

Prázdninovka, jak se PŠL nezřídka říkává nejen mezi zasvěcenými, si ocenění vysloužila rozvojem zážitkové pedagogiky u nás. Nadace především vyzdvihuje, že tím působí na výchovu mladých lidí “k plnohodnotnému životu, uvědomování si vlastních kvalit, odpovědnosti a angažovanému občanství.“

Výkonný ředitel PŠL Lukáš Šilc vidí za oceněním dlouholetou práci několika generací instruktorů. Neopomíná ale ani další, kteří svým úsilím přispívají k renomé organizace. “Představuje to ocenění činnosti dobrovolníků, lektorů i pracovníků kanceláře připravujících kurzy už téměř 40 let,“ dodává.

“Domnívám se, že současný stav organizace je minimálně z pohledu počtu kurzů a šíři záběru aktivit nejlepší za posledních dvacet let,“ soudí výkonný ředitel PŠL, která se vnímá jako mnohahlasý sbor.

Zážitkem učí Prázdninová škola Lipnice už téměř 40 let. Jádro této cesty představují od samého začátku existence PŠL vícedenní autorské kurzy, které jsou naplněny hrou, pohybem, tvořivými dílnami, netradičními zážitky a výzvami.

Kurzy zážitkovým způsobem zpracovávají různá témata, která se dotýkají lidského prožívání a místa ve světě, a jejich cílem je aktivizovat účastníka k angažovanému přístupu k jeho životu a okolí. 

Nadaci Pangea jde o zdravý rozum společnosti

Nadace Pangea funguje v českém veřejném prostoru od roku 1991. Cíle jejího působení se dají bez rozpaků označit za společensky osvětové. Snaží se přispívat k pokroku prostřednictvím vzájemné spolupráce a interakce intelektuálů z humanistických oborů, vědců, techniků i podnikatelů. Otevíráním prostoru pro jejich vzájemný vliv jedněch na druhé vzniká prostor společného rozumu. Není náhoda, že Nadace Pangea vznikla u příležitosti 400. výročí narození Jana Ámose Komenského.

Konkrétní cestou je nadaci podpora projektů přispívajících k růstu všeobecné vzdělanosti, prohlubování mezilidského dorozumění, ochraně kulturního dědictví nebo zlepšování i nápravě životního stylu. Významné projekty, iniciativy a osobnosti pak podporuje oceněním "Za úsilí o nápravu věcí lidských". Vedle toho pořádá i veřejná setkání osobností z oblastí vědy, kultury, politiky a podnikatelského sektoru, jejichž tématem bývají aktuální a významná společenská témata.

A kdo už cenu Nadace Pangea „Za úsilí o nápravu věcí lidských“ dostal?

    • 1992 - spisovatel, vychovatel mládeže Jaroslav Foglar
    • 1993 - dramatik, básník, textař, herec, zpěvák Jiří Suchý
    • 1994 - vědec, chemik, objevitel a vynálezce Otto Wichterle
    • 1995 - scénárista, textař, herec Zdeněk Svěrák
    • 1996 - cestovatelé a spisovatelé Jiří Hanzelka a Miroslav Zikmund
    • 1997 - státník, politik, dramatik Václav Havel
    • 1998 - vědec, dětský psycholog a pedagog Zdeněk Matějček
    • 1999 - novinář, publicista, politik Pavel Tigrid a slovenský herec a pedagog Ladislav Chudík
    • 2000 - nakladatelé a spisovatelé Zdena a Josef Škvorečtí
    • 2001 - spisovatel a publicista Ludvík Vaculík
    • 2003 - zpěvačka Marta Kubišová
    • 2004 - herec a pedagog Radovan Lukavský a slovenská herečka, diplomatka a politička Magda Vášáryová
    • V letech 2005-2012 bylo udělování cen dočasně pozastaveno
  • 2013 - vychovatel mládeže, spisovatel a překladatel Miloš Zapletal a Jedličkův ústav a školy

 

Kontaktní osoba: Andrea Kosařová +420 731 180 134. www.psl.cz

Připojené soubory Přílohy 1
TZ_150413.docx (90,1K) - Stáhnout
Havel, Wichterle, Kubišová – Prázdninovka se ocitne ve vybrané společnosti

TISKOVÁ ZPRÁVA, 10. 3. 2014

Zážitky, odvaha, dobrodružství: "Prázdninovka" zveřejnila další sezónu kurzů

Prázdninová škola Lipnice, centrum zážitkové pedagogiky zveřejnila očekávaný přehled kurzů na rok 2014. Sedmatřicátá sezóna představuje autorské kurzy osvědčené, ale i několik překvapivých novinek.

Kurzy pro rok 2014 reflektují tradiční a oblíbená témata a nabízejí propracovanou metodu zážitku a reflexe, která usnadňuje lepší vstřebání získaných zkušeností. Mezi „klasické" kurzy patří Tribo, Quo vadis? (pro pravé muže) nebo Mokoša zaměřená na ženy všech věkových kategorií a sdílení jejich zkušeností.

Mezi tradičně nejoblíbenější kurzy patří unikátní předporodní kurz pro páry, které čekají přírůstek do rodiny - Budeme 3. Účastnické páry se mohou v koncentrované a zábavné podobě dozvědět vše potřebné před příchodem dítěte do rodiny. „Kurz je jedinečný v tom, že si můžete společně a zatím v klidu zažít neklidné chvíle, které nastanou po narození vašeho dítěte. Je to ideální spojení teorie s praxí, humoru i vážných témat. Velmi jsem ocenila přítomnost porodních asistentek, které mi svými zkušenostmi otevřely nový pohled na těhotenství, porod a já odcházela z kurzu klidnější. A navíc jsme si čtyři dny s mým partnerem moc užili. Právě proto jsem se rozhodla předat mé zkušenosti dalším párům a zapojit se do přípravy a realizace letošního  kurzu Budeme 3." vysvětluje Ivana Michálková, bývalá účastnice a dnes členka týmu kurzu.

Mezi novinky patří kurz DejaVu na vlnách, který bude probíhat na historické plachetnici Beantra na moři u holandského pobřeží. „Tento kurz navazuje na předchozí ročníky kurzu DejaVu, tentokrát jsme jej přesunuli na moře. Cílem je oslovit muže a ženy staršího věku, kteří mají pocit, že ještě nezažili vše a potřebují zajímavé a netradiční zážitky. Často vychovali děti a mají pocit, že si nemohou splnit své nejtajnější sny. My jim to umožníme," říká šéf kurzu Jan Polák.

V květnu se uskuteční „umělecký" kurz NeDivSe, který propojuje kreativitu, improvizaci a osobní příběhy. V čem je kurz NeDivSe jedinečný? „Společné tvoření, uvolnění, vtip, pohoda, chuť zase se pustit do divadla. A taky setkání byla s podobně naladěnými lidmi, zkušenost s novými technikami a způsoby komunikace a pohybu," shrnuje jeden z loňských účastníků.

Termíny nejbližších kurzů

30. 4.-4. 5. / Budeme 3 /www.psl.cz/budeme3
7.-11. 5. / NeDivSe / www.psl.cz/nedivse
11.-15. 6. / Na hraně /www.psl.cz/na-hrane
30. 6.-11. 7. / Vnitřní oheň / www.psl.cz/vnitrni-ohen
2.-12. 7. / Okamžik / www.psl.cz/okamzik

Více informací o jednotlivých kurzech včetně možnosti přihlášení najdete na nových webových stránkách www.psl.cz.

TISKOVÁ ZPRÁVA, 11. 2. 2014

Běhejte s Prázdninovkou a pomozte dětem do života

S mottem „Vzhůru do života" zahajuje Prázdninová škola Lipnice ve středu 12. února unikátní dražbu registrací na Prague International Maraton. Svým během tak můžete dosáhnout mnohem více, než jen pomoci svému zdraví a zúčastnit se přední sportovní akce.

Prázdninová škola Lipnice se spojila s partnerem Prague International Marathon, s.r.o., aby společně připravili nabídku pro příznivce dlouhých běžeckých tratí s horizontem za cílovou páskou. Na aukčním portálu vyjednáno.cz se bude od středy 12. února do pondělí 31. března 2014 každý den dražit jedna registrace na Prague International Maraton.

Výtěžek z dražby 38 registrací půjde na uskutečnění integračních kurzů na pomoc dětem z dětských domovů a pěstounských rodin do rodin skutečných. PŠL je jedna z mála organizací, kde je možné v tuto chvíli vyprodané registrace na PIM získat.

„Chceme pomoci dětem s těžkým osudem v integraci do běžných životních situací prostřednictvím našich kurzů. Náš záměr je jednoduchý: získanou částku použijeme na uspořádání zážitkových kurzů pro děti z dětských domovů a děti v pěstounské péči s důrazem na jejich osobnostní rozvoj. Tyto kurzy mají významný vliv na přijetí a začlenění se do běžného života po opuštění ústavního zařízení," říká Lukáš Šilc, výkonný ředitel PŠL.

„Ze získaných prostředků plánujeme v letošním roce připravit dva cykly kurzů, letní a podzimní. Mladí lidé z dětských domovů díky nim budou lépe připraveni na životní situace, kdy je vyžadována samostatnost, osobní zodpovědnost a sociální jednání," dodává Kristýna Anna Skutková, autorka projektu a fundraiserka PŠL.

Prague International Maraton proběhne 11. května 2014 a jde o největší běžeckou akci svého druhu v České republice. Více na www.pim.cz

TISKOVÁ ZPRÁVA, 11. 11. 2013

V pátek 15. listopadu 2013 v 18:00 hodin proběhne v Bio Oko (Františka Křížka 640/15, P7) premiéra filmu Klíčení režiséra Martina Ryšavého představující metodu zážitkové pedagogiky v praxi. Prázdninová škola Lipnice v dokumentu kromě premiéry filmu představí i zkušenosti učitelů a lektorů a metodické materiály pro školy. 
 
Dokument Klíčení je vyvrcholením tříletého projektu Prázdninové školy Lipnice Klíčový rok, jehož cílem bylo rozšířit unikátní vzdělávací metodu zážitkové pedagogiky na české základní školy. V průběhu dvou let mohli žáci i jejich učitelé absolvovat pětidenní kurz, během něhož se učili týmové spolupráci a komunikaci. Zážitková pedagogika je postavena na hře, na simulaci reálných situací. Zážitek dětem pomáhá rozumět lépe spolužákům i sobě.
 
Kurzy Klíčení byly určeny žákům základních i středních škol a naším hlavním úkolem bylo rozvinutí vybraných klíčových kompetencí. Nejde o znalosti, které děti získají ve škole, ale o to, jakým způsobem komunikují, jak řeší problémy, jak jsou schopni fungovat ve skupině, v sociálních vztazích, jak dokážu zasahovat do věcí a situací, které se kolem nich dějí,“ říká autorka kurzu Renáta Trčková.
 
Snažíme se metodu dostat výrazněji do škol, protože věříme, že je velmi užitečná. Projekt Klíčový rok, jehož esenci film Klíčení představuje, se ukázal být vhodným startovacím můstkem ke spolupráci se školami,“ říká výkonný ředitel Prázdninové školy Lipnice Lukáš Šilc.
 
Na premiéře filmu budou představeny konkrétní příklady dobré praxe při zavádění zážitkové pedagogiky do škol. Kromě setkání s autorem filmu Martinem Ryšavým, vedením a lektory PŠL budou moci zájemci diskutovat i se samotnými učiteli zúčastněných škol. K dispozici budou také DVD s filmem a výukové materiály a učebnice.
 
 

Prázdninová škola Lipnice

Prázdninová škola Lipnice (PŠL) je nezisková nevládní organizace, v níž celoročně pracuje přes 100 lidí z celé republiky i jiných zemí. Okruh členů a příznivců je však mnohem početnější. Instruktory a členy PŠL jsou pedagogové, psychologové, ekonomové, právníci, publicisté, výtvarníci, architekti, podnikatelé, vysokoškolští asistenti a studenti. Od roku 1991 je členem mezinárodní pedagogické organizace Outward Bound. PŠL je občanským sdružením usilujícím o všestranný rozvoj osobnosti člověka. Tohoto cíle se snaží dosáhnout prostřednictvím vícedenních kurzů, jejichž čas je naplněn HROU, pohybem, tvořivými dílnami, happeningy, diskusemi i reflexí. Prázdninová škola Lipnice se již od roku 1977 věnuje zážitkové pedagogice, z níž se postupně stala plnohodnotná certifikovaná pedagogická metoda.

Martin Ryšavý (*5. dubna 1967 Praha)

Režisérem filmu Klíčení je Martin Ryšavý, český spisovatel, scenárista a režisér. Vystudoval biologii na PřF UK a scenáristiku na FAMU. Je vedoucím na Katedře scenáristiky a dramaturgie FAMU. Natočil několik dokumentárních etnografických filmů, např. Afoňka už nechce pást soby, (2004, Cena pro nejlepší český dokumentární film na MFDF Jihlava), Kdo mě naučí půl znaku, (2006), Malupien, Olšový Spas (2008). Je autorem námětu a scénáře povídky Cesta v povídkovém filmu Romana Vávry Co chytneš v žitě (1998), scénáře filmu Ivana Vojnára Lesní chodci (2003), který později přepracoval do knižní podoby, či scénáře k televiznímu filmu Aljona (2008). Za svou dvoudílnou knihu Cesty na Sibiř (2008) získal Magnesii Literu za prózu. Jeho dokument Banánové děti (2009) zachycuje příběhy několika mladých lidí vietnamského původu. V roce 2010 natočil dokumentární film Medvědí ostrovy a získal Cenu Pavla Kouteckého za dokument Země snů. V roce 2011 převzal ocenění Magnesia Litera za román Vrač.

Obsah:

Jméno Popis
file TZ_131111.pdf Premiéra dokumentárního filmu Klíčení.
file TZ_140212.pdf Běhejte s Prázdninovkou a pomozte dětem do života.
file TZ_140310.pdf „Prázdninovka“ zveřejnila další sezónu kurzů
file TZ_150413.docx Havel, Wichterle, Kubišová – Prázdninovka se ocitne ve vybrané společnosti
file TZ_150419.doc V neděli 19. dubna převzala Prázdninová škola Lipnce, o.s. a Marek Eben ve Vinohradském divadle cenu Nadace Pangea ocenění za dlouhodobé "úsilí o nápravu věcí lidských".

Co je nového v PŠL?

Prázdninová škola Lipnice zveřejnila již 37. Sezónu svých autorských kurzů. Vybrat si z pestré nabídky můžete v přehledu kurzů (www.psl.cz/kurzy)

I v průběhu března probíhá dražba registrací na Prague International Maraton, jejíž výtěžek bude použit na kurzy pro děti z dětských domovů (www.psl.cz/jak-pomoci-aktualne)

V novém roce vyšlo další číslo časopisu o zážitkové pedagogice Gymnasion (objednat možné zde), stáhnout v pdf verzi zde, a čtvrtý díl populárního Zlatého fondu her (koupit si jen můžete zde)

Podívat se můžete I na naše nové video "Kdo pomáhá je silnější" na podporu dražby:

Kdo pomáhá je silnější

Kontakt

Pavel Bednařík
PR a tiskový mluvčí Prázdninové školy Lipnice
bednarik@psl.cz 
+420 605 844 090

Kristýna Anna Skutková
fundraising
skutkova@psl.cz
+420 777 177 340

Pohled byl zobrazen 1497x od 30 květen 2014 do 3 květen 2024