Videa na VÍMPROČ.cz školáky nadchla

od VÍM PROČ

Na webových stránkách www.VIMPROC.cz poslední lednový den skončila soutěž o nejlepší fyzikální pokus. Stránky, jimiž Skupina ČEZ popularizuje výuku fyziky na základních a středních školách, mají mimořádný úspěch. Během čtyř měsíců trvání soutěže se do ní zapojilo 614 žáků, kteří vytvořili celkem 192 videí s fyzikálními pokusy.

Podrobnosti o soutěži v úvodním pohledu skupiny >> 

Soutěž byla prezentována na setkání EduFórum - podívejte se na záznam.

>>ZDE<< 

Dan Ryjant předvádí magnetické kreslení
Dan Ryjant předvádí magnetické kreslení

Obsah:

Jméno Popis
file dopis.docx Motivační dopis pro učitele
file Plakat.pdf Plakát s motivačním textem a logem
file Videa nadchla Tisková zpráva č. 2
file Vyhlášení Tisková zpráva č. 1
file Vítěz Tisková zpráva č. 3

VIMPROC.cz navštívilo víc než 146 tisíc uživatelů - ať už návštěvníci vkládali vlastní videa, hlasovali nebo komentovali příspěvky ostatních, stále se učili fyziku. A o to šlo a půjde i nadále.

Cena odborné poroty a cena veřejnosti pro letošní ročník bude vyhlášena 3. března. Autoři, kteří zvítězí u laické veřejnosti, si vyberou exkurzi do některého z provozů Skupiny ČEZ a pro svou třídu získají vstupenky do centra světa techniky, např. Techmanie v Plzni nebo IQ parku v Liberci. Pokusy na webové stránce VÍMPROČ.cz zůstanou dál přístupné, aby žákům pomáhaly třeba při opakování na písemky. Pro velký úspěch prvního ročníku plánují energetici pokračování i v příštím školním roce.

„Atraktivní forma zábavy zabrala a tak lze věřit, že žáci a studenti budou v objevování přírodních jevů pokračovat i v budoucnu. I to je důvod, proč stránky budou dál fungovat. Kdokoli na ně může vkládat nové, pro tuto chvíli nesoutěžní, pokusy a časem zde snad přibydou také videa učitelů," říká Pavel Puff, manažer Útvaru strategický nábor Skupiny ČEZ.

„Při jedné ukázce v hodině fyziky jsem si řekl, že bych to taky zvládl. Napadlo mě, že bych mohl vyhrát exkurzi pro celou třídu. Natočil jsem video, ve kterém vysvětluji, jak se dá kreslit magnetem. Prohlédl jsem si už Lipno a Temelín, takže bych v případě výhry vzal spolužáky třeba do Dukovan," popisuje Daniel Ryjant, autor jednoho ze soutěžních příspěvků.

„Pro mě jsou vítězové všichni, kteří se přihlásili. Ne každý má takovou odvahu, aby natočil video, kde sám něco vysvětluje, natož, když jde o fyziku. Při hodnocení bylo nejtěžší spravedlivě posoudit nejen způsob, jakým byl daný fyzikální jev předveden, ale také správnost a hloubku jeho vysvětlení. Oceňovali jsme zejména nahrávky, které by bylo možné využít  při výuce," vysvětluje Daniela Martincová, členka odborné poroty.

Design a technické řešení projektu „Vím proč" zajistila společnost LMC, která provozuje portál Jobs.cz a má bohaté zkušenosti s požadavky zaměstnavatelů. Její zástupce Tomáš Ervín Dombrovský dodává: „Firmy na českém pracovním trhu velmi často hledají absolventy technických škol. Těch je ovšem v řadě profesí výrazný nedostatek. I proto se na projektu podílíme. Chceme ukázat, že fyzika je zábava."

Více informací na www.kdejinde.cz nebo na http://www.facebook.com/PracevCEZu

Ladislav Kříž, tiskový mluvčí Skupiny ČEZ


Podpoře technického vzdělávání se ČEZ věnuje již od roku 1992. V rámci svého vzdělávacího programu Svět energie připravuje studijní materiály pro všechny typy škol, zapojuje své odborníky do výuky na vysokých školách, či vzdělává středoškolské učitele, jak zajímavě a poutavě učit fyziku.
Pohled byl zobrazen 809x od 30 květen 2014 do 29 duben 2024