Online setkání: LEVÁK A PSANÍ aneb JAKOU METODU PSANÍ PRO LEVÁKY ZVOLIT

od Metodický portál RVP.CZ - RÚ NÚV

Online setkání se konalo ve středu 19.3.2014.

Metodický portál RVP.CZ využívá prostředí Big Blue Button, které umožňuje online komunikaci mezi účastníky, audio a video prezentace, moderaci i záznam celé diskuze. 
Těšte se na zajímavá témata!

Středa 19.3.2014, 20:00
Levák a psaní 
aneb Jakou metodu psaní pro leváky zvolit 

Anotace:

Webinář je zaměřen na vysvětlení podstaty psaní levou rukou v pravostranném prostředí a posouzení jednotlivých metod psaní dolním a horním způsobem. Zdůvodňuje, proč leváci intuitivně a dlouhodobě preferují metodu horního psaní (drápání) a co přináší samotným leváků i jejich učitelům ve výuce. Posuzuje vhodnost psacích prostředků pro nácvik písma a psací pomůcky pro leváky.

Stručný obsah:

  • Kdy a jak byla vytvořena metoda psaní pro leváky (metoda dolního psaní); česká pedagogika a psaní leváků.
  • Proč leváci nepíší tak, jak předepisují pedagogické učebnice? Nevýhody dolního psaní a intuitivní hledání vstřícnější metody psaní u leváků.
  • Metoda horního psaní leváků (drápání) a jejího oprávnění na základě rozboru tahu a tlaku v písmu. Výhody horního psaní ve srovnání s psaním dolním.
  • Psací pomůcky pro leváky a jejich použití při dolním a horním způsobu psaní. Jsou potřeba zvláštní postupy nácviku písma u leváků, sešity a písma pro leváky?
  • Špetkový a pěstičkový úchop a jeho opodstatnění při psaní - spojité a nespojité písmo a jejich vztah k úchopu a volbě psacích prostředků.

Komu je webinář určen:

Webinář je určen učitelům mateřských škol, zejména však učitelům elementaristům, kteří stojí u výuky písma, pracovníkům PPP a rodičům leváků.

Lektor:

Ivo Vodička - autor alternativní metody psaní pro leváky (Nechte leváky drápat, Portál, 2008) a provozovatel jediných českých webových stránek věnovaných problematice leváků a jejich leváctví (www.levactvi.cz), lektor NIDV a dalších organizací dalšího vzdělávání učitelů v problematice leváctví; učitel Střední školy pedagogické, hotelnictví a služeb v Litoměřicích.


Užitečné odkazy (bude postupně doplněno):

Videozáznam setkání

Soubory ke stažení

Webinář - Vodička - Levák a psaní.pdf

Prezentace k setkání

4,5MB | Pátek, 21 březen 2014 | Detaily

Doporučujeme

O online setkávání - odkazy

Metodický portál RVP.CZ nabízí svým uživatelům tematická setkání ve virtuálním prostředí. Mají formu webinářů, webových seminářů. Konají se (dle přání uživatelů) obvykle ve večerních hodinách.

Na setkání zveme zajímavé hosty. Uvítáme náměty na hosty a témata i od vás!

Pohled byl zobrazen 3273x od 30 květen 2014 do 19 duben 2024