Prezentace Metodického portálu RVP.CZ v roce 2016

od Metodický portál RVP.CZ, NPI ČR

Pohled nabízí informace, na jakých akcích se s námi můžete potkat v roce 2016.

Prezentace Metodického portálu RVP.CZ v roce 2016

Pořádáte akci a rádi byste účastníkům rozdali propagační materiály Metodického portálu RVP.CZ? Rádi vám letáky pošleme.

Napište vedoucímu Metodického portálu RVP.CZ I. Krobotovi (viz kontakt v závěru pohledu).

Leták ke stažení

letak.pdf

1,9MB | Středa, 17 únor 2016 | Detaily

Metodický portál RVP.CZ podporuje metodu CLIL, Praha 7. 4. 2016

Metodický portál  RVP.CZ  je unikátním prostředím nabízejícím metodicko-didaktickou podporu pedagogům předškolního, základního, gymnaziálního, odborného, speciálního, jazykového a neformálního vzdělávání. Tato podpora samozřejmě zahrnuje i podklady, náměty a teoretické texty k výukovým metodám, jako je i CLIL.

Metodický portál RVP.CZ je současně odbornou i laickou veřejností vnímáno jako cenné úložiště garantovaných materiálů pro výuku a vzdělávání a jako prostor pro sdílení zkušeností učitelů. Dlouhodobým cílem portálu je vytvořit bezpečné prostředí, ve kterém se budou moci učitelé navzájem inspirovat a informovat o svých zkušenostech.

S ohledem na výše uvedené se vystoupení pí Hublové zaměří na tři okruhy podpory metody CLIL:

  • snadnou (soukromé) spolupráci a komunikaci v týmu, tj. nahlédneme do tajů modulu Digifolio;
  • rychlé a kvalitní vyhledávání užitečných textů a DUM napříč Metodickým portálem RVP.CZ;
  • bezpečné sdílení a inspiraci mezi odbornou veřejností, tj. prohlédneme si modul Diskuze a ukážeme si, jak snadno lze v tomto modulu komunikovat online.
Připojené soubory Přílohy 1
Pozvanka_konference_CLIL.pdf (857,9K) - Stáhnout

Vyhledávání a citace otevřených výukových zdrojů (zaměřeno na obrázky a fotografie do výuky), konference Počítač ve škole 22.–24.3.2016

Na Internetu je v současné době dostupné nesmírné množství ilustrací, obrázků a fotografií. Ne všechny však může učitel volně použít ve svých prezentacích, zvlášť pokud tyto sdílí na třídním webu nebo blogu. V průběhu workshopu si ukážeme a vyzkoušíme nejsnadnější cesty, jak vyhledat obrazové zdroje publikované pod otevřenými licencemi (Creative Commons, Public Domain) prostřednictvím klasického vyhledávače Google, ale také pomocí speciálně vytvořených vyhledávačů pro otevřené výukové zdroje (OER).

Nezapomeneme na citace vyhledaných zdrojů, které probíhají jako nezbytný druhý krok využívání OER. Ty si vygenerujeme prostřednictvím speciálního online nástroje, ale také se podíváme, která vyhledávací prostředí nám citaci "vyrobí" sama nebo jaká vylepšení bychom si mohli nainstalovat do prohlížeče.

Výše uvedené části workshopu se spojí při představení nového modulu Metodického portálu RVP.CZ Obrázky a citace, který umí:

  • přeložit zadané klíčové slovo do angličtiny;
  • vyhledat ve více než pěti různých databázích s obrázky, fotografiemi a grafickými zobrazeními;
  • vytvořit minimální citaci nalezeného zdroje.

Metodický portál RVP.CZ, aneb Učitel online, Brno 17. 3. 2016

Metodický portál RVP.CZ je webovým portálem pro učitele všech stupňů vzdělávání, kde mohou učitelé čerpat inspiraci, diskutovat a komentovat, či přímo publikovat své zkušenosti v modulech Články, Blogy, Wiki, Digifolio aj. Úkolem týmu Metodického portálu RVP.CZ je pak zajistit nejen technickou funkčnost všech modulů, ale také zajistit, aby se uživatelé na portálu cítili natolik bezpečně, že budou mít zájem podělit se o své myšlenky a postoje.

Při představení Metodického portálu RVP.CZ se primárně zaměříme na možnosti zajištění bezpečného  prostředí pro sdílení a publikaci. Pokusíme se porovnat výhody a nevýhody takto “organizovaného portálu” oproti sociálním sítím. 

Možnosti využití sociálních sítí k rozvoji pedagogických dovedností a znalostí si přiblížíme prostřednictvím aktivit učitelské komunity Google Education Group ČR (GEG ČR) a PEPOUŠova vlnobití.

V závěru věnujeme diskuzní prostor hledání příčin relativně nízké online aktivity českých učitelů a pokusíme se formulovat možné cesty k řešení.

Metodický portál RVP.CZ na jednáních oborových skupin NÚV

Metodický portál RVP.CZ nabízí tyto programové bloky:

  • Představení Metodického portálu RVP.CZ, přizpůsobeno cílové skupině účastníků
  • Online webináře v prostředí Metodického portálu RVP.CZ
  • Skupina v modulu Digifolio – bezpečné prostředí pro sdílení a komunikaci
  • Otevřené výukové zdroje
  • Rozšířené vyhledávání na Metodickém portálu RVP.CZ

Prezentace Metodického portálu RVP.CZ na jednáních oborových skupin

V roce 2015 proběhly dvě prezentace, kde Mgr. Pavlína Hublová představila Metodický portál RVP.CZ jako komplexní vzdělávací portál, který nabízí výukové zdroje (moduly DUM, Odkazy), metodickou podporu (moduly Články, Digifolio, POSPOLU) a bezpečný prostor pro sdílení zkušeností (moduly Diskuze a Wiki).

  1. Společné jednání oborových skupin Elektrotechnika a telekomunikace, Informační služby a Právo a veřejná správa, org. Ing. Lukáš Hula
  2. Pracovní jednání oborové skupiny Hotelnictví, gastronomie a cestovního ruchu, org. Ing. Taťána Vencovská.

Součástí každého vystoupení byla také podrobnější ukázka nabídky modulu POSPOLU. Prezentace se zaměřila především na výukové zdroje a strukturu modulu.

Připojené soubory Přílohy 1
ZPRAVODAJ OS_11 zima 2015.pdf (1,6M) - Stáhnout
Pohled byl zobrazen 4562x od 12 leden 2016 do 20 duben 2024