Online setkání: HUDEBNÍ VÝCHOVA NAPŘÍČ PŘEDMĚTY

od Metodický portál RVP.CZ, NPI ČR

Online setkání se konalo ve středu 9. 3. 2016.
 
Metodický portál RVP.CZ využívá prostředí Big Blue Button, které umožňuje online komunikaci mezi účastníky, audio a video prezentace, moderaci i záznam celé diskuze. 
Těšte se na zajímavá témata!

Středa 9. 3. 2016, 20:00
Hudební výchova
napříč předměty

Možnostmi širšího pojetí hudební výchovy a možného propojení s dalšími předměty nebo náměty na konkrétní činnosti k zapojení třídy (hlas, artikulace, instrumentace a skupinové hraní, nácviky a improvizace, rytmus, harmonie, poslech, projekty...) nás provede Bc. Ondřej Tichý. 

Cíle a témata setkání:
  • zkušenosti o možnostech hudby ve výchově a vzdělávání;
  • možné dosažitelné cíle se třídou;
  • jak na teorii přes praxi;
  • širší pojetí hudební výchovy a možná propojení s dalšími předměty (Čj, Vv, Tv, D, M....);
  • konkrétní činnosti pro zapojení třídy (hlas, artikulace, instrumentace a skupinové hraní, nácviky a improvizace, rytmus, harmonie, poslech, projekty...);
  • poslání hudby v životě školy, dítěte a rodiny.
Komu je setkání určeno:
Setkání je určeno učitelům 1. (popř. 2.) stupně ZŠ, všem dalším pedagogům a zájemcům z řad rodičů, odborné i laické veřejnosti.
Setkání je zdarma.
Lektor:
Bc. Ondřej Tichý, působí jako pedagog a ext. lektor na řadě základních škol, MŠ, komunitních a mateřských centrech, připravuje autorské hudební pořady, vede předmětovou komisi Hv na 2. st. fakultní školy sv. Voršily v Praze, vede Občanský spolek Potichounku specializující se na přípravu hudebních a uměleckých programů pro děti, vzdělávací instituce a rodiny.

Užitečné odkazy:

O online setkávání na Metodickém portálu

Metodický portál RVP.CZ nabízí svým uživatelům tematická setkání v online prostředí. Mají formu webinářů, webových seminářů. Konají se (dle přání uživatelů) obvykle ve večerních hodinách.

Na setkání zveme zajímavé hosty. Uvítáme náměty na hosty a témata i od vás!

Pokud můžete doporučit zajímavou osobnost, která by se chtěla stát hlavní prezentující osobou našeho setkání, nebo máte přímo vy nějaké téma vhodné pro online vzdělávací webinář, neváhejte se ozvat na setkavani@rvp.cz nebo v diskuzním fóru.

Videozáznam setkání

Ke stažení

Hudební výchova napříč předměty.pdf

Prezentace

596,3KB | Středa, 09 březen 2016 | Detaily

Výběr tipů a námětů z online setkání

MŠ/1. st ZŠ...nástroje se vyrábím nebo sbírám víčka, kamínky, kbelíky, tyčky od čínského jídla apod...daří se rytmizace, poslech, zpěv s tancem.

Hudební improvizace: Děti při VV vytvořily z látek kouzelné postavy (na zem skládaly různé látky a další pomůcky), pak měly představit svou postavu právě hudebním doporovodem (volba nástrojů podle povahy postavy).

Matematika: rytmické hry s násobilkou (1, 2, bum, 4, 5, bum...) apod. Když se do toho tleská, aby všichni šli stejným rytmem, je to pěkný rachot.

Pokud jde o mé nápady do hodin Hv, najdete na http://www.jaknahudebku.blogspot.cz.

Keď som učila HV (už dosť dávno) sa mi osvedčili napríklad ozvučené rozprávky: deti dostali nástroje, dohodli sme si zvuky pri určitých slovách, potom učiteľ čital rozprávku a deti reagovali dohodnutými zvukmi na nástrojoch.

Dala jsem dětem na koberec orffovy nástroje a nechala je improvizovat. Bylo by potřeba více času (30 minut je málo).

Zaujímavá bola aj aktivita, "kresli, čo počuješ" ... vždy som deti ubezpečila, že všetko, čo nakreslia je dobré, lebo oni to tak počuli :-)

Osvědčily se zhudebněné říkanky, experimentování s nastroji, rytmické aktivity všeho druhu.

U nás vítězí bubnování na barevné plastové talířky z Ikey.

Další inspirace: https://www.facebook.com/tworcza4/.

Pohled byl zobrazen 2920x od 9 březen 2016 do 19 duben 2024