Online setkání: ROZVÍJENÍ DIGITÁLNÍ GRAMOTNOSTI NEJEN V ČEŠTINĚ

od Metodický portál RVP.CZ, NPI ČR

Online setkání se konalo ve středu 28. 11. 2018.
 
Metodický portál RVP.CZ využívá prostředí Big Blue Button, které umožňuje online komunikaci mezi účastníky, audio a video prezentace, moderaci i záznam celé diskuze. 
Těšte se na zajímavá témata!

Středa 28. 11. 2018, 20:00
Rozvíjení digitální gramotnosti nejen v češtině

Informační technologie a český jazyk – lze tyto dva předměty spojit do jednoho fungujícího celku? Odpověď najdeme spolu s lektorkou Ludmilou Kovaříkovou, učitelkou českého jazyka na 2. stupni ZŠ a členkou GEG (Google Education Group) ČR.

Cíle setkání:
  • Seznámit pedagogy s dokumenty, ze kterých je možné vycházet a stanovit teoretický základ pro rozvoj digitální gramotnosti.
  • Posoudit změnu výuky českého jazyka a literatury v 21. století (pravopis, textové editory, e-knihy, audioknihy, autentické psaní, psaní poznámek…) a nově vzniklé nároky na znalosti a dovednosti učitelů (typografie, copywriting, OCR, znalost formátů e-knih…).
  • Představit učitelům ZŠ některé z tipů na rozvoj digitální gramotnosti v různých oblastech českého jazyka (nahrávání audia, práce s Wikipedií, tvůrčí psaní na blogy, hry a hraní v češtině…)
  • Diskutovat o možnostech jednotlivých nástrojů v různých částech hodiny.
  • Promýšlet rozvoj vlastních digitálních kompetencí.
Komu je setkání určeno:
Setkání je určeno 
  • učitelům prvního i druhého stupně základních škol a učitelům všech typů středních škol, kteří by ve své výuce rádi přispívali k rozvoji digitální gramotnosti
  • vedení škol, které se se soustředí na rozvoj školy v oblasti digitální gramotnosti
  • asistentům pedagoga
  • rodičům v domácím vzdělávání
Setkání je zdarma.
Lektorka:

Mgr. Ludmila Kovaříková - učí na ZŠ ve Vranovicích český a anglický jazyk. Přednáší o čtenářské gramotnosti se zaměřením na čtenářské strategie a gramotnosti digitální v oboru český jazyk a literatura. Na kurzech, workshopech i konferencích se snaží prosazovat didaktiku čtení a čtenářství, která bude v souladu s rozvojem 21. století. V současnosti spolupracuje na několika projektech, v nichž se snaží hledat odpovědi na otázky toho správného rozvoje škol v těchto tématech. Její zkušenosti, nápady a tipy najdete na stránkách věnovaných jejím kurzům. V neposlední řadě je dlouholetou členkou skupiny GEG Učte s námi, s níž spolupracovala na několika webinářích.


Užitečné odkazy (postupně doplníme):

Videozáznam setkání

Ke stažení

Rozvíjení digitální gramotnosti nejen v češtině.pdf

prezentace

5,5MB | Středa, 28 listopad 2018 | Detaily

O online setkávání na Metodickém portálu

Metodický portál RVP.CZ nabízí svým uživatelům tematická setkání v online prostředí. Mají formu webinářů, webových seminářů. Konají se (dle přání uživatelů) obvykle ve večerních hodinách.

Na setkání zveme zajímavé hosty. Uvítáme náměty na hosty a témata i od vás!

Pokud můžete doporučit zajímavou osobnost, která by se chtěla stát hlavní prezentující osobou našeho setkání, nebo máte přímo vy nějaké téma vhodné pro online vzdělávací webinář, neváhejte se ozvat na setkavani@rvp.cz nebo v diskuzním fóru.

Pohled byl zobrazen 1284x od 28 listopad 2018 do 19 duben 2024