Online setkání: JAK SEZNAMOVAT ŽÁKY A ŽÁKYNĚ I. STUPNĚ ZŠ S TÉMATEM ZASTOUPENÍ ŽEN A MUŽŮ V ROZHODOVACÍCH POZICÍCH

od Metodický portál RVP.CZ, NPI ČR

Online setkání se konalo ve čtvrtek 17. 1. 2019.
 
Metodický portál RVP.CZ využívá prostředí Big Blue Button, které umožňuje online komunikaci mezi účastníky, audio a video prezentace, moderaci i záznam celé diskuze. 
Těšte se na zajímavá témata!

Čtvrtek 17. 1. 2019, 20:00
Jak seznamovat žáky/ně I. stupně ZŠ s tématem zastoupení žen a mužů v rozhodovacích pozicích

Chcete se vyhnout genderovým stereotypům ve výuce nižších ročníků ZŠ? Doporučujeme setkání s Veronikou Šprincovou a Markétou Kos Mottlovou.

Anotace setkání:

Cílem setkání je představit téma zastoupení žen a mužů v politice a v rozhodovacích pozicích a ukázat, že se jedná o téma, které lze uchopit záživnou formou již na základních školách. Vyučující se během něj seznámí s aktuálními daty a vývojem v této oblasti jak v České republice, tak v mezinárodním srovnání. Představeny budou i argumenty, proč se tématem zabývat a metody, jak ho prezentovat žákům a žákyním včetně výukových materiálů a odkazů na vhodné zdroje.

Obsah setkání:
  • Úvod do tématu (data, statistiky, vývoj, mezinárodní srovnání) a důvody, proč se jím zabývat
  • Příčiny nevyrovnaného zastoupení žen a mužů v rozhodovacích pozicích
  • Jak o tématu diskutovat na I. stupni ZŠ (tipy na aktivity, představení a odkazy na výukové materiály)
Komu je setkání určeno:

Setkání je určeno především vyučujícím I. stupně, kteří a které uvažují o zařazení tématu zastoupení žen a mužů v politice a v rozhodovacích pozicích do výuky.

Setkání je ZDARMA.

Lektorky:

Veronika Šprincová je absolventkou Katedry genderových studií Fakulty humanitních studií Univerzity Karlovy v Praze, kde také několik let externě vyučovala. V současné době je ředitelkou obecně prospěšné společnosti Fórum 50 %, pro kterou od roku 2009 vytváří analýzy a pracuje jako lektorka. Ve své odborné práci se zaměřuje na téma rovnosti žen a mužů, především na zastoupení žen v politice. Od roku 2015 předsedá Genderové expertní komoře ČR.

Markéta Kos Mottlová absolvovala magisterské studium politologie na Filozofické fakultě UK, kde v současnosti pokračuje v doktorském programu. Ve Fóru 50 %, které podporuje vyrovnané zastoupení žen a mužů v politice a rozhodovacích pozicích, působí jako projektová manažerka a lektorka. Měla na starosti například mentoringový program mezi norskými, dánskými a českými političkami. Je zástupkyní Fóra 50 % v koalici Social Watch, kde se věnuje tématu feminizace chudoby. V červenci 2017 prezentovala v OSN monitorovací zprávu k naplňování Cílů udržitelného rozvoje (SDGs).


Užitečné odkazy:

Videozáznam setkání

O online setkávání na Metodickém portálu

Metodický portál RVP.CZ nabízí svým uživatelům tematická setkání v online prostředí. Mají formu webinářů, webových seminářů. Konají se (dle přání uživatelů) obvykle ve večerních hodinách.

Na setkání zveme zajímavé hosty. Uvítáme náměty na hosty a témata i od vás!

Pokud můžete doporučit zajímavou osobnost, která by se chtěla stát hlavní prezentující osobou našeho setkání, nebo máte přímo vy nějaké téma vhodné pro online vzdělávací webinář, neváhejte se ozvat na setkavani@rvp.cz nebo v diskuzním fóru.

Pohled byl zobrazen 838x od 17 leden 2019 do 19 duben 2024