Online setkání: MEDIÁLNÍ REFLEXE JANA PALACHA BĚHEM VÝROČÍ

od Metodický portál RVP.CZ, NPI ČR

Online setkání se konalo ve čtvrtek 28. 11. 2019.
 
Metodický portál RVP.CZ využívá prostředí Big Blue Button, které umožňuje online komunikaci mezi účastníky, audio a video prezentace, moderaci i záznam celé diskuze. 
Těšte se na zajímavá témata!

Čtvrtek 28. 11. 2019, 20:00
Mediální reflexe Jana Palacha během výročí

Jak přistupovat k naší moderní historii, aby byla výuka dějepisu zajímavá a aktuální? PhDr. Jan Bárta nás provede ukázkovým tématem.

Cíle setkání:
  • Prezentace možnosti práce s mediálním obrazem činu Jana Palacha
  • Rozvíjení historické a mediální gramotnosti
  • Práce s aktualizací historické události ve vztahu ke kulturní paměti
Program setkání:

Seminář se zaměří na mediální reflexi Palachova činu a její využití v dějepisném, resp. mediálním, případně i společensko-vědním vzdělávání. Konkrétně bude prezentovat aktivitu, kterou jsem opakovaně realizoval v rámci dějepisného semináře se studenty čtvrtého ročníku gymnázia. Časová dotace byly tři dvojhodinovky. Studenti v nich analyzovali jednak mediální reprezentace tehdejších událostí (Agniezska Holland: Hořící keř; dobové dokumentární a zpravodajské filmy z roku 1969) a dále zejména současný ohlas na čin v rámci soudobého psaného zpravodajství dostupného na internetu (idnes.cz, novinky.cz, blesk.cz, parlamentnilisty.cz…). Zadáním bylo zhodnotit diskurs jednotlivých „periodik“ a dále i pracovat s reakcemi v diskusi k článkům a pokus o jejich analýzu, kvantifikaci jednotlivých reakcí a postojů na základě specifického a zavádějícího pramene. 

Komu je setkání určeno:

Setkání je určeno vyučujícím dějepisu, mediální výchovy, základů společenských věd na SŠ.

Setkání je ZDARMA.
Lektor:

PhDr. Jan Bárta - učitel dějepisu na gymnáziu Litoměřická (Praha 9, Prosek) a doktorand Ústavu českých dějin FF UK. Učitelská praxe 13 let. 


Užitečné odkazy (postupně přidáme):

Videozáznam setkání

Ke stažení

Mediální reflexe Jana Palacha během výročí.pdf

855,4KB | Čtvrtek, 28 listopad 2019 | Detaily

O online setkávání na Metodickém portálu

Metodický portál RVP.CZ nabízí svým uživatelům tematická setkání v online prostředí. Mají formu webinářů, webových seminářů. Konají se (dle přání uživatelů) obvykle ve večerních hodinách.

Na setkání zveme zajímavé hosty. Uvítáme náměty na hosty a témata i od vás!

Pokud můžete doporučit zajímavou osobnost, která by se chtěla stát hlavní prezentující osobou našeho setkání, nebo máte přímo vy nějaké téma vhodné pro online vzdělávací webinář, neváhejte se ozvat na setkavani@rvp.cz nebo v diskuzním fóru.

Zpětná vazba

Thomas Frank - 20 duben 2024, 9:50

I wish I'd known about this meeting! Jan Palach's story is so important. Is there a recording available, or perhaps a Retro Bowl summary of the key points discussed?

Dana Stjernfelt - 20 duben 2024, 3:41 [Aktualizováno: 20 duben 2024, 3:42 ]

Mně se tedy neustále zdá sen o určité osobě, kterou miluji..co by to mohlo znamenat? Existují prokletá telefonní čísla, která prý nosí neštěstí, tak nevím protože jsem ve snu viděla 666. Každopádně je dobré vědět jak zařídit malý byt tento rok.

Pohled byl zobrazen 787x od 28 listopad 2019 do 26 duben 2024