Centrum fiktivních firem

od Odborné vzdělávání

Toto digitální portfolio má za úkol shromáždit všechny informace o předmětu "fiktivní firma" na portále rvp.cz a z jiných zdrojů. V diskuzích naleznete ve vzdělávací sekci odborného vzdělávání fórum na toto téma. Zapojte se a dozvíte se více.

Ve skupině Odborného vzdělávání v modulu Digifolio Vám nabízíme další pohledy >>

Centrum fiktivních firem

Úkolem CEFIF je koordinovat činnost sítě fiktivních firem v České republice, poskytovat podporu a poradenství žákům a učitelům působícím ve fiktivních firmách.

Více informací najdete v modulu Wiki

Pracovníci CEFIF

Ing. Lukáš Hula

Finanční úřad

Banky

Dana Batelková

Poradenství

Obchodní rejstřík

Živnostenský úřad

Pojišťovna

Pavla Srchová

Dotazníky

Centrální dodavatel

Správa sociálního zabezpečení

Zdravotní pojišťovna

Obracejte se na:

07NUOV2-1.jpg

Co je fiktivní firma?

Fiktivní firma je nástrojem pro rozvoj podnikatelských kompetencí a poskytuje absolventům možnost aktivně rozvíjet své obchodní dovednosti a rozvíjet znalosti a dovednosti obchodní praxe. Jedná se o fiktivní společnost, která je ZAKLÁDÁNA A vedena jako reálná společnost. Simuluje reálné procesy, produkty a služby.

V českých podmínkách je zakládána především žáky středních odborných škol pod dohledem jejich vyučujícího a ve spolupráci s Centrem fiktivních firem, které výuku ve fiktivní firmě koordinuje. V některých zemích se fiktivních firmy používají i pro vzdělávání dospělých, procházejí jimi i nezaměstnaní v rekvalifikaci nebo třeba handicapovaní lidé.

Fiktivní firma odpovídá reálné společnosti svojí formou, strukturou a funkcí, řídí se stejnými právními předpisy, využívá stejné podklady z hospodářské praxe. Fiktivní firmy spolu obchodují navzájem podle běžných obchodních zvyklostí a to nejen v rámci České republiky, ale i s fiktivními firmami v zahraničí. 

Více informací najdete v modulu Wiki.

Představujeme fiktivní firmu

  • Chcete získat podrobnější představu o předmětu fiktivní firma?
  • Chcete vědět víc o založení fiktivní firmy a její vnitřní struktuře?
  • Chcete se seznámit s náplni práce jednotlivých pozic, ve kterých žáci pracují?

Podívejte se na prezentace v sekci DUM ! ! !

Výukové materiály, náměty a diskuze na Metodickém portálu

Články na Metodickém portálu

Kolekce digitálních učebních materiálů publikované na Metodickém portále na téma Fiktivní firmy - autorka Dana Batelková:

 
Odkazy na Metodickém protálu
 

Pozvánka do probíhající diskuze na téma: Výuka ve fiktivní firmě pod vedením netmoderátora diskuzí odborného vzdělávání, kde se probírají témata: mezinárodní veletrh fiktivních firem, hodnocení ve fiktivní firmě, vyučovací metody při výuce ve fiktivní firmě...

Texty ve wiki

Zajímavý blog o fiktivní bance od pana Jindřicha Kolka a příspěvek Studentská cvičná banka Argemia.

Historie fiktivních firem v ČR

Koncept fiktivních firem spatřil světlo světa v 17. století, kdy byl v Německu používán pro zácvik nových pracovníků v místních manufakturách. Pro potřeby vzdělávání začaly být fiktivní firmy používány v německy mluvících zemích od druhé poloviny minulého století.

Do České republiky přišly fiktivní firmy v roce 1992, kdy Mgr. Slanař z Vídně na VŠE přednášel o této vzdělávací metodě. 

Více informací najdete zde

Mezinárodní veletrh fiktivních firem

  • Ve dnech 29. až 31. března 2011 proběhl již tradičně 17. ročník Mezinárodního veletrhu fiktivních firem a to v areálu pražského Výstaviště, v pavilonu B (http://www.antreprague.cz/).
  • Slavnostní zahájení veletrhu proběhlo dne 29. března 2011 ve 14:00 za účasti médií, MŠMT, Magistráru hl. m. Prahy, ambasády USA, Rakouska, Švédska a dalších významných hostů.
  • Letošního veletrhu se účastnilo 185 studentských firem ze 16 států Evropy, z Albánie, Bulharska, Belgie, České republiky, Itálie, Chorvatska, Litvy, Maďarska, Německa, Polska, Rakouska, Rumunska, Ruska, Slovenska, Švédska a Velká Británie.
  • Informace pro návštěvníky veletrhu najdete v digifoliu Mezinárodní veletrh fiktvních firem.
  • Podrobněji v digifoliu 17. mezinárodní veletrh fiktivních firem Praha.

Tisková zpráva a propozice veletrhu

Propozice k 16. mezinárodnímu veletrhu fiktivních firem 2010

Materiály k projektu fiktivní firmy

84,5KB | Pátek, 02 duben 2010 | Detaily

Fiktivní firmy

102,7KB | Pátek, 02 duben 2010 | Detaily
Pohled byl zobrazen 4946x od 30 květen 2014 do 28 březen 2024