Jak na...

od Metodický portál RVP.CZ - RÚ NÚV

Pohled vznikl jako podpora uživatelům Metodického portálu k tvorbě kolekcí. Nabízí odpovědi na tyto otázky:
  • Co jsou kolekce a k čemu jsou dobré?
  • Jak si vytvořím svou první kolekci?
  • Kde najdu své uložené kolekce?
  • Jak by mohla má kolekce vypadat?
  • Jak získám odkaz na svou soutěžní kolekci?
  • Kde se mohu ještě dočíst o kolekcích? 

Jak na kolekce v prostředí Metodického portálu?

Co jsou to KOLEKCE a k čemu jsou dobré?

Kolekce jsou jedna ze zajímavých "vychytávek" Metodického portálu směrem k jeho uživatelům. Umožňují uložit si zajímavý materiál (článek, DUM, odkaz, pohled) do svého profilu, a tak ho mít bez dalšího vyhledávání jednoduše kdykoliv k dispozici.
 
Materiály lze třídit právě do kolekcí. Systém uspořádání kolekcí si určuje výhradně uživatel - může si tedy vytvořit kolekce podle svých osobních potřeb.

Jak si vytvořím svou první KOLEKCI?

Prvním předpokladem, že jste registrovaný (a tedy přihlášený) uživatel. Ve chvíli, kdy se Vám materiál líbí, kliknete na

Přidat do kolekce

Vyplníte potřebné kolonky a kliknete Přidat.

Opravdu je to tak jednoduché :-)

Profil - panacek

Napsali o KOLEKCÍCH...

O kolekcích píše Lukáš Križko v blogovém příspěvku s názvem Profilujte se na profilu! 

"V rámci nástroje Kolekce spravujete databáze (seznamy) materiálů, které jste na Metodickém portále objevili a hodí se vám do výuky. Takto si můžete snadno vytvořit seznam podkladů a materiálů k výuce češtiny v 6 třídě, nebo soubor materiálů, např. pro výuku hlavonožců." 

S pomocí návodných obrázků také ukazuje, jak si můžeme uložit kolekci jiného uživatele a mít ji tak mnohem dostupnější.

KRIŽKO, Lukáš. Metodický portál : Metodika [online]. 2011-08-23 [cit. 2011-08-30]. Profilujte se na profilu!. Dostupné z WWW: <http://goo.gl/8D3Qf>. 

Profil - panacek

Jak přidat kolegy, aby také mohli přidávat odkazy do mé kolekce?

  1. Vyhledejte v profilech kolegu, se kterým chcete sdílet některou ze svých kolekcí. Obr. 1
  2. Vyberte ze svých kolekcí tu, kterou chcete sdílet a klikněte Přiřadit jako spoluautora. Pozn. Pokud přidáte háček ke slovu Úpravy, kolegy bude moct nejen přidávat odkazy do kolekce, ale také je mazat, upravovat anotace a přesouvat pořadí. Obr. 2

Obr. 1

Obr. 2

Potřebujete ještě něco vědět? Je něco nejasného?

Neváhejte se zeptat přímo zde pomocí komentáře! 

Kde najdu své uložené KOLEKCE?

1. Je třeba být přihlášený. Následně pak vstoupíte do svého profilu...

2. V levém bočním panelu najdete pole s označením Kolekce.

3. Kliknutím na Moje kolekce se otevře přehled všech Vašich vytvořených sbírek.

Jak získám odkaz na svou KOLEKCI?

Stačí svou kolekci v profilu otevřít tak, abyste viděli detail kolekce, tj. všechny materiály, které jsou do ní zařazené. Pak zkopírujete URL adresu, která je v adresním řádku prohlížeče a vložíte ji do příspěvku v diskuzi. Můžete použít:
  • pro sdílení s ostatními učiteli - odkaz vložíte do emailu nebo na web/blog;
  • pro vložení do pohledu modulu Digifolio. K vložení použijete nástroj RVP kolekce v záložce Soubory, obrázky a videa 

Mohu materiály v kolekcích dále upravovat a třídit?

A. Začněme tím, že si zvolíte kolekci, se kterou chcete pracovat a kliknete na její název. Následně pak zvolíte tlačítko Editovat kolekci. 

B. Zde můžete pracovat s názvem kolekce (1), klíčovými slovy pro vyhledávání (2) nebo názvy (3) a popisy (4) jednotlivých materiálů. Nově máte nyní možnost přesouvat materiály v rámci svých kolekcí (5) nebo jen posouvat materiály podle vlastních kritérií ve zvolené kolekci (6).
  • Kolekce lze nejen zveřejňovat, ale především sdílet, tj. více uživatelů může plnit jednu kolekci. To je výhodné, pokud společně spravujete třeba skupinu v Digifoliu nebo máte prostě stejný zájem, aprobaci.
  • Kolekce lze nyní snadno zviditelnit v pohledech modulu Digifolio - a to jak ve skupinových, tak osobních pohledech. Mají pěkný vzhled a samozřejmostí je, že s aktualizují ihned, jakmile přidáte do kolekce další materiál.
  • Kolekce se nyní zobrazují u každého materiálu, který je do některé zařazen. Znamená to, že si kdykoli můžete prohlédnout celou kolekci, pokud vás zaujme jednotlivý materiál - můžete tak objevit další/podobné, které již někdo shromáždil.
  • Kolekce jiných autorů si můžete přidávat do oblíbených, čímž jsou pak pro vás mnohem lépe dohledatelné.

Napsali o KOLEKCÍCH...

"Pro potřeby prezentací Metodického portálu a DUMů pedagogické veřejnosti na různých konferencích a seminářích jsem potřeboval ukázat konkrétní příklady jednotlivých druhů DUMů (pracovní list, prezentace, test, souvislý text, pokus). Vytvořil jsem si tedy kolekci Vzorové ukázky DUM, do které jsem zařadil vybrané ukázky jednotlivých druhů DUMů. Při prezentaci mám všechny vybrané DUMy jednoduše dostupné z jedné stránky."

NEUMAJER, Ondřej. Metodický portál : Metodika [online]. 2008-08-22 [cit. 2011-08-30]. Nadělujeme: kolekce učebních materiálů. Dostupné z WWW: <http://goo.gl/sWPMm>.

Profil - panacek
Ptáte se: Kdo je tento panáček?
Tak vězte, že je to
maskot modulu Profil.

Napsali o KOLEKCÍCH...

"Profil nabízí výbornou funkci, která umožňuje sdružovat různé materiály do tzv. kolekcí. To znamená, že v případě, že jsem učitel výtvarné výchovy a učím 9. třídu ZŠ, mohu si všechny na portálu nalezené Metodické materiály sdružit do své kolekce. V kolekcích všech registrovaných uživatelů lze pak pohodlně vyhledávat a lze se jimi inspirovat, popřípadě si je přiřadit ke svému profilu do záložky oblíbené kolekce."

WLAZLO, Petr. Metodický portál : Metodika [online]. 2010-10-05 [cit. 2011-08-30]. Profil.rvp.cz. Dostupné z WWW: <http://goo.gl/zDpEJ>.  

Profil - panacek
Pohled byl zobrazen 2238x od 30 květen 2014 do 19 duben 2024