Online setkání: JAK ROZVÍJET MOTORIKU U PŘEDŠKOLÁKŮ

od Metodický portál RVP.CZ - RÚ NÚV

Online setkání se konalo ve čtvrtek 22.1.2015.
 
Metodický portál RVP.CZ využívá prostředí Big Blue Button, které umožňuje online komunikaci mezi účastníky, audio a video prezentace, moderaci i záznam celé diskuze. 
Těšte se na zajímavá témata!

Čtvrtek 22.1.2015, 19:00
Jak rozvíjet motoriku u předškoláků

Kreslení má velký význam pro později osvojovanou dovednost psaní. 
Grafomotorika se u předškolního dítěte rozvíjí v závislosti na mnoha psychomotorických funkcích – vliv na ni má mentální vyspělost dítěte, zrakové a prostorové vnímání, lateralita, paměť, pozornost, úroveň jemné a hrubé motoriky.

Anotace:

Cílem setkání je zvýšit kompetence učitelů v rozvoji předškoláků v oblastech  hrubé motoriky, jemné motoriky a grafomotoriky a inspirovat učitele k výrobě pomůcek pro výuku. Pomůcky nemusí být dokonalé ani nákladné, postačí, že je učitel má k dispozici a hojně je při práci s dětmi využívá.

Stručně z obsahu:

  • motorika – teoretický základ, kategorie;
  • hrubá motorika – ukotvení v RVP pro PV, aktivity;
  • jemná motorika – procvičování prstů, procvičování prstů ve spojení s říkankou, procvičování prstů pomocí roličky od toaletního papíru a krabiček od sýra aj.;
  • grafomotorika – zásady práce s pracovním listem, vhodné psací náčiní, ukázka uvolňovacích cviků – závodní dráhy, jednotažky; ukázka grafomotorických prvků předcházejích tvarům písma; ukázka dětské kresby a grafomotorických prvků; zapojení obou mozkových hemisfér – „křížení“;
  • oslabení v oblasti motoriky a jeho vliv na osobnost dítěte;
  • tipy na výrobu pomůcek, které si snadno můžete doma vyrobit bez zbytečných nákladů.

Komu je setkání určeno:

Setkání je určeno učitelům mateřských škol, učitelům 1. třídy základní školy, učitelům přípravných tříd, rodičům předškoláků. 
Setkání je zdarma.

Lektorka:

Mgr. Petra Pšeničková, DiS. - lektorka kurzů pro předškoláky a děti s odkladem školní docházky; poradenství pro předškoláky i školáky, jejich rodiče a učitele; lektorská a poradenská činnost pro pedagogy, autorka článků; absolventka magisterského studia speciální pedagogiky na PedfUK v Praze; 9 let praxe v oblasti speciální pedagogiky, z toho 5 let v poradenství.


Užitečné odkazy:

Videozáznam setkání

Prezentace ke stažení

Jak rozvíjet motoriku.pdf

1,6MB | Čtvrtek, 22 leden 2015 | Detaily

O online setkávání - výzva, odkazy

Metodický portál RVP.CZ nabízí svým uživatelům tematická setkání ve virtuálním prostředí. Mají formu webinářů, webových seminářů. Konají se (dle přání uživatelů) obvykle ve večerních hodinách.

Na setkání zveme zajímavé hosty. Uvítáme náměty na hosty a témata i od vás!

Pohled byl zobrazen 2998x od 22 leden 2015 do 19 duben 2024