Online diskuze: VEŘEJNÉ LICENCE, CREATIVE COMMONS A MOŽNOSTI JEJICH VYUŽITÍ

od Metodický portál RVP.CZ - RÚ NÚV

Online setkání se konalo ve čtvrter 1. 10. 2015.
 
Metodický portál RVP.CZ využívá prostředí Big Blue Button, které umožňuje online komunikaci mezi účastníky, audio a video prezentace, moderaci i záznam celé diskuze. 
Těšte se na zajímavá témata!

Čtvrtek 1. 10. 2015, 20:00
Veřejné licence, Creative Commons a možnosti jejich využití

Lucie Straková nás seznámí se strukturou systému otevřených licencí a nabídne nám pár tipů, jak s licencemi pracovat ve výuce. Doporučujeme online setkání doplnit zhlédnutím záznamu webináře Vyhledávání vhodných obrázků a fotografií na internetu.

Program setkání:

Webinář nejprve stručně představí veřejné licence jako takové a vysvětlí jejich fungování, přičemž se bude soustředit právě na licence Creative Commons, důvody jejich vzniku a atmosféru, ve které vznikaly. Dále se bude zabývat aktuálním děním a využitelností licencí v českém prostoru.

V druhé části se zaměří na využitelnosti licencí Creative Commons v praxi, a to jak z pohledu autora, tj. poskytovatele licence, tak z pohledu čtenáře a nabyvatele licence. Přiblíží, jak správně nakládat s autorskými díly v režimu volných licencí a zmíní také specifika zaměstnaneckých a školních děl.​

Komu je setkání určeno:

Webinář je určen všem učitelům, kteří chtějí ve výuce využívat na internetu poskytovaná díla podle pravidel, případně taková díla sami volně poskytovat, a celkově se dozvědět něco o veřejných licencích. Na stupni vzdělávání nezáleží.
Setkání je zdarma.

Lektor:
Lucie Straková - právnička specializující se na autorské právo a právo informačních technologií. Pracuje v oblasti transferu technologií a Open Access, je také právníkem organizace Creative Commons Česká republika a PhD studentem na Ústavu práva a technologií na Právnické fakultě MU, kde se zabývá kolektivní správou v kontextu moderních technologií.

Užitečné odkazy:

Videozáznam setkání

Prezentace k setkání

O online setkávání na Metodickém portálu

Metodický portál RVP.CZ nabízí svým uživatelům tematická setkání ve virtuálním prostředí. Mají formu webinářů, webových seminářů. Konají se (dle přání uživatelů) obvykle ve večerních hodinách.

Na setkání zveme zajímavé hosty. Uvítáme náměty na hosty a témata i od vás!

Pohled byl zobrazen 1733x od 1 říjen 2015 do 24 duben 2024