Online setkání: APLIKACE MATEMATIKY ANEB NEDOKONALOSTI DOKONALÉ MATEMATIKY

od Metodický portál RVP.CZ - RÚ NÚV

Online setkání se konalo ve středu 21. 10. 2015.
 
Metodický portál RVP.CZ využívá prostředí Big Blue Button, které umožňuje online komunikaci mezi účastníky, audio a video prezentace, moderaci i záznam celé diskuze. 
Těšte se na zajímavá témata!

Středa 21. 10. 2015, 20:00
Aplikace matematiky
aneb Nedokonalosti dokonalé matematiky

Zákoutími výuky matematiky na 2. a 3. stupni vzdělávání nás provede Mgr. Petr Pupík. Kdo by potřeboval udělat si předem představu o výuce matematiky, může zhlédnout záznamy virtuálních hospitací a webinářů k tomuto tématu v modulu AudioVideo.

Program setkání:

Matematika je krásná věda, se kterou se setkáváme téměř na každém kroku, aniž bychom to občas tušili. Každý si asi klade otázky, jaké problémy řeší matematika. Co je vlastně v matematice dosud neobjeveno? Co řeší matematici jako vědci? Uvidíme, že jsou to občas až překvapivě jednoduché problémy.

Seznámíme se tak s dokonalými čísly, s prvočíselnými dvojčaty a spřátelenými čísly. Podíváme se i na barvení map a slavný problém čtyř barev, problém 36 důstojníků a starověké geometrické problémy. Aby toho nebylo málo, budeme si povídat o zvláštním holiči, u něhož nevíme, koho holí, dokážeme si, že každý trojúhelník je rovnoramenný, že všichni psi mají stejnou barvu a seznámíme se s několika dalšími problémy, se kterými se matematika potýká.

Komu je setkání určeno:

Webinář je určen všem učitelům středních škol, ale i škol základních a odpovídajících tříd víceletých gymnázií.
Setkání je zdarma.

Lektor:
Mgr. Petr Pupík -  učitel matematiky a deskriptivní geometrie na matematickém gymnáziu v Brně. Vede semináře z didaktiky matematiky na Přírodovědecké fakultě Masarykovy univerzity, pracuje jako lektor na kurzech DVPP a na různých projektech souvisejících s popularizací matematiky.Organizuje logickou hru BRLOH (www.brloh.math.muni.cz), vede T­-exkurze (http://www.jcmm.cz/cz/t­-exkurze.html) a pořádá matematické víkendovky pro děti, které baví matematika.

Užitečné odkazy:

Videozáznam setkání

Soubory ke stažení

Aplikace matematiky.pdf

Prezentace k online setkání.

1,4MB | Středa, 21 říjen 2015 | Detaily

Nedokonalosti dokonalé matematiky - T-exkurze.pdf

Doplňkový materiál k online setkání.

1,5MB | Středa, 21 říjen 2015 | Detaily

Mgr. Petr Pupík - všechny webináře s lektorem

O online setkávání na Metodickém portálu

Metodický portál RVP.CZ nabízí svým uživatelům tematická setkání ve virtuálním prostředí. Mají formu webinářů, webových seminářů. Konají se (dle přání uživatelů) obvykle ve večerních hodinách.

Na setkání zveme zajímavé hosty. Uvítáme náměty na hosty a témata i od vás!

Pohled byl zobrazen 1743x od 21 říjen 2015 do 20 duben 2024