Přípravné třídy (Inspiromat 2012)

od Inspiromat

Přípravné třídy v rámci Inspiromatu 2012. 
Hlavní stránku Inspiromatu 2012 s aktuálními tématy najdete >>ZDE<<.  
inspiromat 

Inspiromat 2012

Inspiromat Metodického portálu je založen na potřebách a aktivitě užovatelů. Téma Inspiromatu tvoří články, wiki, sbírky odkazů na portál i na jiné weby, diskuze nad tématy, nad zkušenostmi, otázkami, názory... 

Inspiromat 2012 nabízí učitelům:  

  • informace k tématu přehledně na jednom místě
  • možnost spoluvytvářet téma

Více informací:

Přípravné třídy v rámci Inspiromatu 2012

V rámci Inspiromatu 2012 jsme se v únoru a březnu 2012 věnovali přípravným třídám. Téma i nadále rozvíjíme ve spolupráci uživatelů Metodického portálu právě zde. 

Máte-li nápad, námět, pište do diskuzního fóra, nebo do komentářů na této stránce dole. 

Inspiromat - historie

Inspiromat vznikl před několika lety jako elektronická verze stolního kalendáře VÚP. Každoročně uvedl 12 témat, jedno na každý měsíc. Doporučujeme přehled dosavadních ročníků Inspiromatu:
 
S portálovými tématy pokračujeme i v roce 2012. 

Záznam z online setkání

Video z online setkání si můžete pustit ZDE.
V diskuzním fóru k setkání Mgr. Petra Pšeničková doplnila některé své odpovědi, přečtěte si!  

Online setkání k tématu Přípravné třídy

Vážení uživatelé Metodického portálu, 

srdečně Vás zveme na první online setkání pod hlavičkou resortního úkolu Metodický portál na téma „přípravné třídy". Tímto online setkáním bychom jej chtěli důstojně uzavřít - i když doufáme, že se nebude jednat o konec zájmu o to toto téma, ale třeba nový/jiný začátek.

V průběhu setkání bychom rádi využili Vašich zkušeností k vytvoření uceleného obrazu o přípravných třídách. Věříme, že Vaše teoretické i praktické zkušenosti přispějí k větší informovanosti našich uživatelů. Proto jsme zvolili formu online setkání ve virtuálním prostředí. Pro uživatele, kteří se nebudou moct zúčastnit přímo, bude diskuze zaznamenána a následně publikována v modulu AudioVideo.

Předpokládáme, že by toto setkání mohlo mít následující strukturu:

  • Úvodní slovo k projektu Inspiromat 2012, P. Hublová (5 minut);
  • Teoretický základ pro vedení přípravných tříd, R. Votavová (15 minut);
  • Praktické náměty a postupy při organizaci „výuky" v přípravných třídách, P. Pšeničková (15 minut);
  • Tipy ke konkrétním aktivitám realizovaným v přípravných třídách, účastníci diskuze na Metodickém portálu (10 minut);
  • Odpovědi na otázky, závěrečné slovo, L. Urbanová (10 minut).
 
Termín setkání: středa 2.5.2012 od 19h.
Vstup do místnosti najdete 15 minut před začátkem na titulní stránce portálu, nebo >>TADY<<. Další podrobnosti včetně pozvánky ke stažení najdete >>ZDE<<.

PŘÍPRAVNÉ TŘÍDY

Mnohé školy takové třídy zřizují a mnohé se na to chystají. Chceme učitelům a školám nabídnout možnost podělit se o informace a zkušenosti, obohatit se o další nápady a náměty do výuky.

Přípravné třídy jsou zřizovány pro děti se sociálním znevýhodněním. Jsou určeny k systematické přípravě těchto dětí na vstup do povinného vzdělávání v základní škole. Vzdělávací program, který děti absolvují v přípravné třídě, má sloužit k jejich snadnějšímu začlenění do vzdělávacího procesu, aby se tím předešlo případným neúspěšným začátkům ve školní docházce.

... více v článku Přípravné třídy v pojetí RVP, na Metodickém portálu RVP.cz

Našli jsme na Metodickém portálu RVP.cz, ale i jinde:

Vypisujeme, co jsme zatím našli. Máte odkaz na nějaký další šikovný materiál, informaci, zdroj? Nebo nápad na knížku, článek v časopisu? Přiložte odkaz či upoutávku do komentáře dole na stránce!

Aktuality

  • 11.5.2012
    Videozáznam z online setkání je k dispozici tady!
  • 3.5.2012
    Mgr. Petra Pšeničková, která byla včera jedním z hostů online setkání k přípravným třídám, doplnila další poznámky k dotazům do diskuze k setkání - zde.
  • 24.4.2012
    Ve středu 2.5.2012 se bude konat online setkání o přípravných třídách. Info zde.
  • 23.4.2012 
    Nové příspěvky ve fóru! Nápady a detaily z výuky, plán činnosti.
  • 2.4.2012
    Oficiální čas pro téma přípravných tříd v Inspiromatu vypršel. Ale pokračujeme! Čekejte speciální událost!
  • 7.3.2012
    Naslouchání, sluchová paměť, vnímání rytmu, sluchová diferenciace - to vše je třeba rozvíjet u žáčků v přípravné třídě. Jak? Přečtěte si 2. díl článku Jak rozvíjet sluchové vnímání v přípravné třídě?
  • 6.3.2012 
    Diskuze s názvem "Učíte v přípravné třídě? Co se vám daří?" se rozkošatila díky Emě a Lence tak, že jsme museli oddělit řadu nových témat! Vše v diskuzním fóru "Přechod z MŠ na základní školu"!  
  • 5.3.2012
    Sluchové vnímání je jednou z oblastí, kterou dítě potřebuje dobře ovládat před nástupem do 1. třídy, aby se mohlo úspěšně naučit číst a psát. Sluch je jedním z prostředků komunikace, významnou měrou ovlivňuje rozvoj řeči, proto také mnoho praktických cvičení lze využít i v oblasti rozvoje řeči.
  • 2.3.2012
    Články vzniklé v rámci výzvy Inspiromat 2012 budete moct od dnešního dne odlišit i vizuálně - hledejte stříbrnou plaketu. 
  • 27. 2. 2012 
    "Učím v přípravné třídě už 10. rok. Mými žáky jsou děti ze sociokulturně znevýhodněných rodin, takže práce je velmi náročná. Zapsáno je letos 16 žáků, pedagogického asistenta nemám. Zaměřuji se na rozvoj jemné motoriky, paměti, soustředění, rozumových a jazykových dovedností, vlastně se pokouším zvládnout naučit děti vše, co by naučily v mateřské škole 3 roky. "
    Máte jedinečnou možnost porovnat své zkušenosti s dlouholetou praxí. Přijďte do modulu Diskuze
  • 25.2.2012
    Byl publikován první článek, který vznikl v rámci výzvy Inspiromat 2012: Jaké oblasti rozvíjet u žáků v přípravné třídě? Dozvíte se v něm základní informace o struktuře seriálu, doporučené literatuře a zdrojích informací a o základní legislativě. 
  • 24.2.2012
    Přibyla nová diskuzní témata - nahlédněte do fór!
  • 16.2.2012 
    Při sledování sluchového vnímání jako podkladu pro rozvoj řeči, čtení a psaní se zaměřujeme zejména na úroveň fonematického uvědomování, na schopnosti, jako je naslouchání, rozlišení figury a pozadí, sluchová diferenciace (rozlišování), sluchová analýza a syntéza, sluchová paměť, vnímání rytmu. Jaká cvičení používáte? Připište komentář přímo k příspěvku v Pedagogickém lexikonu modulu Wiki.
  • 13.2.2012
    Vybíráme, kam téma společně nasměrujeme. Napište ostatním do diskuze: Co vás zajímá k přípravným třídám? Zároveň můžete hvězdičkami nebo odpovědí na příspěvek naznačit, že již uvedené téma vám připadá důležité. 
  • 6. 2. 2012
    Vzdělávací program pro přípravnou třídu má vycházet z RVP předškolního vzdělávání: Jak ve školách, kde přípravku máte, řešíte rozdílný režim mezi předškolkou a základkou? Máte zkušenosti nebo návrhy řešení? Další diskuze ZDE.
  • 1.2.2012
Inspiromat
Pohled byl zobrazen 7238x od 30 květen 2014 do 19 březen 2024