Online setkání: ŠKOLNÍ STRAŠÁK DYSLEXIE

od Metodický portál RVP.CZ, NPI ČR

Online setkání se konalo ve středu 12. 10. 2016.
 
Metodický portál RVP.CZ využívá prostředí Big Blue Button, které umožňuje online komunikaci mezi účastníky, audio a video prezentace, moderaci i záznam celé diskuze. 
Těšte se na zajímavá témata!

Textové pole

Středa 12. 10. 2016, 20:00
Školní strašák DYSLEXIE

Osvědčená lektorka webinářů na Metodickém portálu RVP.CZ Mgr. Sylvie Doláková, autorka komplexních metodických kurzů pro učitele AJ, nám už ukázala aktivity s pohádkami a výslovností. Jaké budou její tipy pro výuku angličtiny dětí s dyslexií?

Anotace setkání:

V poslední době se zdá, že se počet dyslektiků ve třídách našich škol znásobil. Je tomu opravdu tak, nebo se o problému více mluví? Názory se rozcházejí…

Pojďme se podívat na problematiku trochu blíže. Dyslexie jako porucha učení se projevuje obtížemi při zvládnutí čtení, psaní, poslechu, soustředění, mají potíže s motorikou, orientací v čase i prostoru, s pamětí…

Jak se tyto potíže mohou promítnout do výuky cizího jazyka?

  • Děti s dyslexií potřebují dlouhou poslechovou průpravu, během které pracují s jazykem v jeho poslechové formě. Rychlé orientování na čtení a psaní v cizím jazyce (dříve než do dvou let od zahájení výuky ve školním věku) má za následek prohloubení problémů a matení získaných poznatků.
  • Gramatiku učíme názorně, děti jsou velmi vizuální, pamatují si umístění i emoce při učení – i za pomoci hraček a předmětů.
Je potřeba si uvědomit, že děti vnímají své problémy daleko palčivěji, než jejich učitelé či rodiče tuší, hlavně v psaní; intenzivně cítí, že jejich výkon nevyhovuje standardům.
 
A proto je třeba je CHVÁLIT, POVZBUZOVAT, POMÁHAT
Komu je setkání určeno:

Setkání je určeno učitelům angličtiny v mateřských a základních školách.
Setkání je zdarma.

Lektorka:

Mgr. Sylvie Doláková


Užitečné odkazy:

O online setkávání na Metodickém portálu

Metodický portál RVP.CZ nabízí svým uživatelům tematická setkání v online prostředí. Mají formu webinářů, webových seminářů. Konají se (dle přání uživatelů) obvykle ve večerních hodinách.

Na setkání zveme zajímavé hosty. Uvítáme náměty na hosty a témata i od vás!

Pokud můžete doporučit zajímavou osobnost, která by se chtěla stát hlavní prezentující osobou našeho setkání, nebo máte přímo vy nějaké téma vhodné pro online vzdělávací webinář, neváhejte se ozvat na setkavani@rvp.cz nebo v diskuzním fóru.

Zpětná vazba

Kari Maru - 22 únor 2024, 4:22

Některé studie ukazují, že online výuka může vytvořit lepší učební prostředí, které pomáhá studentům zapamatovat si informace slope z dlouhodobého hlediska. 

Pohled byl zobrazen 2217x od 11 říjen 2016 do 29 březen 2024