Online setkání: GEOMETRIE V GOTICKÉ ARCHITEKTUŘE

od Metodický portál RVP.CZ, NPI ČR

Online setkání se konalo ve čtvrtek 24. 11. 2016.
 
Metodický portál RVP.CZ využívá prostředí Big Blue Button, které umožňuje online komunikaci mezi účastníky, audio a video prezentace, moderaci i záznam celé diskuze. 
Těšte se na zajímavá témata!

Čtvrtek 24. 11. 2016, 20:00
Geometrie v gotické architektuře

Objevte spolu s Petrem Pupíkem kouzlo matematiky v architektuře. Lektor nás už dvakrát provedl nedokonalostmi a křivkami matematiky. Geometrie nemusí být nuda a shrbená záda nad pravítkem…

Program setkání:
Při tomto setkání se podíváme na další aplikace matematiky, tentokrát středoškolské planimetrie a stereometrie. Ukážeme si, jak souvisí tato relativně pro studenty náročná kapitola s gotickou architekturou a pokusíme se rekonstruovat některé gotické prvky. Ukážeme si, že pojmy jako kružby, klenby a oblouky jsou nádhernou ukázkou planimetrických/stereometrických konstrukcí.
Prezentace bude sestavena tak, aby ji vyučující mohl prakticky okamžitě použít ve výuce.
Komu je setkání určeno:

Webinář je určen všem učitelům středních škol, ale i škol základních a odpovídajících tříd víceletých gymnázií.
Setkání je zdarma.

Lektor:
Mgr. Petr Pupík -  učitel matematiky a deskriptivní geometrie na matematickém gymnáziu v Brně. Vede semináře z didaktiky matematiky na Přírodovědecké fakultě Masarykovy univerzity, pracuje jako lektor na kurzech DVPP a na různých projektech souvisejících s popularizací matematiky.Organizuje logickou hru BRLOH (www.brloh.math.muni.cz), vede T­-exkurze (http://www.jcmm.cz/cz/t­-exkurze.html) a pořádá matematické víkendovky pro děti, které baví matematika.

Užitečné odkazy:

Videozáznam setkání

Prezentace ke stažení

Geometrie v gotické architektuře.pdf

prezentace

7,9MB | Úterý, 22 listopad 2016 | Detaily

O online setkávání na Metodickém portálu

Metodický portál RVP.CZ nabízí svým uživatelům tematická setkání v online prostředí. Mají formu webinářů, webových seminářů. Konají se (dle přání uživatelů) obvykle ve večerních hodinách.

Na setkání zveme zajímavé hosty. Uvítáme náměty na hosty a témata i od vás!

Pokud můžete doporučit zajímavou osobnost, která by se chtěla stát hlavní prezentující osobou našeho setkání, nebo máte přímo vy nějaké téma vhodné pro online vzdělávací webinář, neváhejte se ozvat na setkavani@rvp.cz nebo v diskuzním fóru.

Pohled byl zobrazen 2002x od 22 listopad 2016 do 29 březen 2024