Online setkání: HUSITSTVÍ, „DRUHÝ ŽIVOT“ A PAMĚŤOVÁ VÝUKA DĚJEPISU

od Metodický portál RVP.CZ, NPI ČR

Online setkání se konalo ve středu 25. 3. 2020.
 
Metodický portál RVP.CZ využívá prostředí Big Blue Button, které umožňuje online komunikaci mezi účastníky, audio a video prezentace, moderaci i záznam celé diskuze. 
Těšte se na zajímavá témata!

Středa 25. 3. 2020, 20:00
Husitství, „druhý život“ a paměťová výuka dějepisu

Jak přistupovat k naší historii, aby byla výuka dějepisu zajímavá a aktuální? Již podruhé nás PhDr. Jan Bárta provede ukázkovým dějepisným tématem. NÁHRADNÍ TERMÍN

Cíle setkání:
  • Práce s aktualizací historické události ve vztahu ke kulturní paměti

  • Rozvíjení historické a mediální gramotnosti

Program setkání:

Seminář se zaměří na téma husitství a jeho „druhý život“, pozdější interpretace, na husitství jako ikonickou událost českých dějin a důležitý příběh národní a státní sebeidentifikace. Na příkladu jednotlivých převyprávění a soudobého vybírání motivů a postav budu prezentovat dílčí aktualizace příběhu od konce 19. století – v období meziválečné ČSR – 2. světové války – po roce 1945/48 – a po roce 1989. Cílem je dosáhnout toho, že žáci si jednak uvědomují konstruovanost historického vyprávění a zároveň dále vnímají i jeho politický rozměr, jako snahu určité zájmové skupiny přesvědčit většinu o určité historické perspektivě. Na uvedeném příkladu husitství vysvětluji ve druhém ročníku vyššího gymnázia základní teze „politiky paměti“, její nástroje, co jsou žádané obsahy a cíle. S tím souvisí i druhé téma přednášky – obecná problematika samotné paměťové výuky dějepisu, jak ji srozumitelným způsobem žákům zprostředkovat, na co upozornit a s jakými úskalími je případně spojena.

Komu je setkání určeno:

Setkání je určeno vyučujícím dějepisu, mediální výchovy, základů společenských věd na SŠ.

Setkání je ZDARMA.
Lektor:

PhDr. Jan Bárta – učitel dějepisu na gymnáziu Litoměřická (Praha 9, Prosek) a doktorand Ústavu českých dějin FF UK. Učitelská praxe 13 let. 


Užitečné odkazy (postupně přidáme):

Videozáznam setkání

Ke stažení

Husitství, „druhý život“ a paměťová výuka dějepisu.pdf

prezentace

2,6MB | Středa, 25 březen 2020 | Detaily

O online setkávání na Metodickém portálu

Metodický portál RVP.CZ nabízí svým uživatelům tematická setkání v online prostředí. Mají formu webinářů, webových seminářů. Konají se (dle přání uživatelů) obvykle ve večerních hodinách.

Na setkání zveme zajímavé hosty. Uvítáme náměty na hosty a témata i od vás!

Pokud můžete doporučit zajímavou osobnost, která by se chtěla stát hlavní prezentující osobou našeho setkání, nebo máte přímo vy nějaké téma vhodné pro online vzdělávací webinář, neváhejte se ozvat na setkavani@rvp.cz nebo v diskuzním fóru.

Zpětná vazba

meant awful - 26 březen 2024, 7:58

It is remarkable to witness the geometry dash lite presentation of crucial topics in a manner that is readily comprehensible. 

Pohled byl zobrazen 956x od 25 březen 2020 do 28 březen 2024