Online setkání: DĚJEPISNÉ PERSPEKTIVY – HISTORIČTÍ AKTÉŘI VČERA, DNES A ZÍTRA

od Metodický portál RVP.CZ, NPI ČR

Online setkání se konalo ve středu 20. 11. 2019.
 
Metodický portál RVP.CZ využívá prostředí Big Blue Button, které umožňuje online komunikaci mezi účastníky, audio a video prezentace, moderaci i záznam celé diskuze. 
Těšte se na zajímavá témata!

Středa 20. 11. 2019, 20:00
Dějepisné perspektivy - historičtí aktéři včera, dnes a zítra

Zajímá vás propojení více dějepisných událostí jednotnou metodikou? Martin Vonášek si pro vás přichystal webinář o výuce dějepisu “tak trochu jinak”.

Cíle setkání:
  • Zaměříme se na dobový kontext obecných historických témat. Jaké strany, jací historičtí aktéři stáli proti sobě? Jaké byly jejich motivace? Jaká řeší dilemata generace dnešních následovníků v konfrontaci se stále stejným tématem?
  • Pokusíme se nalézt a ustanovit/zobecnit vztah k činům historických aktérů. Proč jednali tak jak jednali? Jaký má vlastně smysl učit se o činech našich předků v kontextu dnešní doby?
  • Pokusíme se dedukovat nikoliv identifikovat. Co nám říkají dobové prameny? Jak se k historickým událostem vztahují prameny dnešní doby? Jaká je situace dnešních utlačovaných/vítězných stran?
  • Zajímat nás budou různé úhly pohledu. Co si myslel rozhodčí, co si myslel trenér, co si myslel fanoušek, co si myslel účastník? A nebo co si myslí teď? A nebo co si budou myslet zítra?
Program:
  • Práce v době průmyslové revoluce. Co chtěl vlastník továrny, co chtěl jeho "zaměstnanec" na příkladu seriálu The Mill (2013). Co se změnilo, co přetrvává na příkladu dokumentárního filmu Workingman's Death (2005).
  • Izraelsko-palestinských konflikt a jeho vývoj na příkladu seriálu The Promise (2010). Jak jedno téma může plnit výuku nejen samo o sobě, ale i množstvím dalších odkazů a přesahů. 
  • Příběh lodi Zong. Vlastnictví otroků a vnímání vlastnictví v době otrokářství. První kontakt. W. Turner a jeho obrazy
  • Program se může výrazně změnit. Jde nám o cíle, obsah není zásadní a absolutně neměnný. 
Komu je setkání určeno:

Cílovou skupinou setkání jsou všichni ti, kteří někdy chtěli revidovat svůj školní vzdělávací program

Setkání je ZDARMA.
Lektor:

Martin Vonášek - učitel na střední škole, vyučující dějepisu a mediální výchovy, příležitostný hráč a zájemce o oblast indie game.


Užitečné odkazy (postupně přidáme):

Videozáznam setkání

O online setkávání na Metodickém portálu

Metodický portál RVP.CZ nabízí svým uživatelům tematická setkání v online prostředí. Mají formu webinářů, webových seminářů. Konají se (dle přání uživatelů) obvykle ve večerních hodinách.

Na setkání zveme zajímavé hosty. Uvítáme náměty na hosty a témata i od vás!

Pokud můžete doporučit zajímavou osobnost, která by se chtěla stát hlavní prezentující osobou našeho setkání, nebo máte přímo vy nějaké téma vhodné pro online vzdělávací webinář, neváhejte se ozvat na setkavani@rvp.cz nebo v diskuzním fóru.

Pohled byl zobrazen 937x od 20 listopad 2019 do 29 březen 2024