Rok 2014 na Metodickém portálu

od Metodický portál RVP.CZ - RÚ NÚV

Pohled nabízí informace, na jakých akcích se s námi můžete potkat v roce 2014.

Prezentace Metodického portálu RVP.CZ v roce 2014

Pořádáte akci a rádi byste účastníkům rozdali propagační materiály Metodického portálu RVP.CZ? Rádi vám letáky pošleme.

Napište vedoucí Metodického portálu RVP.CZ Pavlíně Hublové (viz kontakt v závěru pohledu).

Leták ke stažení

letak2014.pdf

Leták 2014 v PDF

1,9MB | Pátek, 31 říjen 2014 | Detaily

Prezentace školy a bezpečné prostředí pro spolupráci učitelů

Praha, 18.3.2014
Konference pro ředitele SŠ: Vzdělání pro 21. století - technologie a nové trendy ve výuce 

Představíme si podrobně modul Digifolio, který umožňuje prezentaci školy a akcí směrem k pedagogické veřejnosti, ale je možné jej využívat také jako bezpečné prostředí pro komunikaci v rámci školy, popř. pozvaných partnerů. Současně si ukážeme další možnosti využití modulu - tvorbu osobního e-portfolia nebo možnost sdílení souborů.

V závěru vystoupení si prohlédneme některé stránky modulu Wiki a představíme si jeho funkce pro využití při přípravě třídních či školních projektů. 

Prezentaci Metodického portálu RVP.CZ si můžete prohlédnout >>ZDE<< nebo stáhnout v PDF (viz složka Materiály ke stažení). 

Podrobnosti o akci >> 

Připojené soubory Přílohy 1
KONFERENCE SS.pdf (799K) - Stáhnout

Školní ICT plán a prezentace školy

25.3.2014, Praha
Konference pro ředitele ZŠ: Vzdělání pro 21. století - komunikace, spolupráce a nové trendy ve výuce
 

Představíme si historii vzniku, cíle a funkce modulu Profil Škola 21. Ukážeme si, jak vytvoření profilu školy v tomto modulu může pomoci managementu školy smysluplně naplánovat rozvoj školy v oblasti ICT.

V druhé části vystoupení si ukážeme podrobněji modul Digifolio, který umožňuje prezentaci školy a akcí směrem k pedagogické veřejnosti, ale je možné jej využívat také jako bezpečné prostředí pro komunikaci v rámci školy, popř. pozvaných partnerů.

Prezentaci Metodického portálu RVP.CZ si můžete prohlédnout >>ZDE<< nebo stáhnout v PDF (viz složka Materiály ke stažení). 

Podrobnosti o akci >> 

Připojené soubory Přílohy 1
KONFERENCE ZS.pdf (1,2M) - Stáhnout

Methodological portal - Czech version of Open Educational Resources (OER)

17. - 20. 3. 2014, Varšava
Workshop: Open Educational Resources (OER)  

Text k prezentaci (viz soubory ke stažení): 

Good afternoon, ladies and gentlemen,

S1
first let me say a few words about the Methodological Portal (RVP.CZ) where I work as a coordinator of Czech version of Open Educational Resources (OER).
S2
The Methodological portal RVP.CZ was established by the Czech Ministry of Education, Youth and Sports. Since January 2012 it has been managed as a department task by the National Institute for Education, by counselling facilities and by the Institute for Further Education for Teachers, Weilova street 1271/6, 102 00 Prague 10. 
S3
The Methodological Portal aims to be the main reference for Czech primary and secondary school teachers, an online platform where they can get inspired and share experience.  Methodological portal was established as the main methodological support for teachers and to help implementation of national curriculum in schools. Its purpose was to create environment in which teachers inspire and inform each other about their experience. The methodological portal is based on diversity, complexity, guarantee, quality of the content and innovation. Directors and teachers in nursery schools, primary schools, special schools, primary art schools, grammar schools, secondary vocational schools and schools with state language exam are offered experience from individual teachers and schools through electronic media. The information is mostly about how to create different parts of the School Education Program (ŠVP - SEP), how to innovate their own teaching and how to cope with development and assessment of key competencies and other information on specialized topics.
S4
This support to teachers is offered through various tools - modules (articles, DUM, discussion, etc..), which we might call the repository - a database of materials.  
S5

S6

Another goal of the Methodological portal, in addition to collecting and building individual modules - the storage, and also the  presentation of all types of theoretical and practical contributions, was from the beginning to provide a forum for teachers to confront their views and experiences among themselves. It is for example the discussion module and blog module, but also the possibility to rate and comment certain materials.
S7
The target group, as viewed by users and authors, consists notably of headmasters of schools and their teachers. The main cooperating organizations are pilot schools, other organizations directly managed by the Ministry of Education, NGOs (Non-Governmental Organizations) and non-governmental service providers.
S8
As has been said I work as a coordinator of modul DUM (Digitální Učební Materiály; dum.rvp.cz), which are commonly spread Czech version of Open Educational Resources (OER) made by teachers for teachers (not made by professionals!). DUM are available in the electronic form and directly usable in the classroom without further modifications. DUM are primarily composed of worksheets and presentations and audio and video samples. The main objective is to activate students. 
S9
All the DUM pass through expert reviews of experienced and indipendent reviewers, then of course followed by proofreading. In particular my work consists in editing and proofreading of submitted materials, in comunicating with authors, reviewers and users. I am also responsible for the control of the evaluation of submitted materials - rating scale goes from one (very weak) to five stars (outstanding). The evaluation of reviewers depends on different factors like content accuracy, didactic suitability, originality, quality of workmanship and graphic design, accuracy of the citations and so on. 
S10
Most of the materials are written in Czech language and for Czech pupils and students. Materials are categorized by levels of education and then by curicullar documents. 
S11
As regards the technical specifications, system of the modul DUM (and also modul Články) was managed internally and wasn´t outsourced. The module was created in the open-source project Zend Framework. All the DUM are published under the Creative Commons licence and published in a common format (Microsoft) and open format (OO.o). Number of visitors to the module DUM reaches 35,073 unique visitors per week (in the 2nd half of 2013).
S12
S13
Připojené soubory Přílohy 1
Presentation Warsaw.pdf (1,9M) - Stáhnout

Kontakt

Mgr. Pavlína Hublová
vedoucí Referátu Metodického portálu
 
Národní ústav pro vzdělávání, školské poradenské zařízení a zařízení pro další vzdělávání pedagogických pracovníků
Weilova 1271/6, 102 00,  Praha 10
 
mobil: +420 777 769 418

Metodický portál RVP.CZ na KONFERENCI K UMĚLECKÉMU VZDĚLÁVÁNÍ V ČR

3. 12. 2014, Praha
Konference k uměleckému vzdělávání v ČR

Záměrem konference bylo komplexní představení projektového záměru Podpora uměleckého vzdělávání v ČR a diskuse o financování i roli uměleckého vzdělávání v České republice.


Metodický portál RVP.CZ vznikl jako podpora pro implementaci rámcových vzdělávacích programů. Nabízí prostor pro publikaci článků, komentářů, odkazů, diskusí atd. Metodický portál RVP.CZ je živý komunikační a metodicko-didaktický nástroj pro zkušené i začínající učitele a místem pro setkávání pro učitele. Konkrétně portál nabízí informační zdroje v modulech DUM a odkazy, metodickou podporu najdete v modulech Články a Digifolio, pro sdílení zkušeností nabízí modul Diskuze a Wiki. Metodický portál RVP.CZ má kolem 25 000 návštěv týdně.

Z navazující diskuze:

Jiří Stárek: Bylo by možné představit Metodický portál RVP.CZ na schůzi pražské Asociace ZUŠ?

Pavlína Hublová: Ano. Nejen v Praze. Můzeme dojet do škol. Pomohlo by nám, kdyby se školy v regionu domluvily na společném čase a místě, rádi přijedeme a formou praktického wokrshopu seznámíme zájemce s Metodickým portálem RVP.CZ.

Užitečné odkazy
Připojené soubory Přílohy 1
Konference ZUV (1,6M) - Stáhnout

Metodický portál RVP.CZ podporuje metodu CLIL

Praha, 30.5.2014
Celostátní kulatý stůl CLIL
 

Obsahem kulatého stolu bylo zavádění metody CLIL do školní praxe. Akce byla určena především vyučujícím nejazykových předmětů na druhém stupni základních škol a středních školách.

Ve svém vystoupení jsem upozornila na cesty a postupy, jak vyhledat zajímavé zdroje k výuce metodou CLIL.

 

Připojené soubory Přílohy 1
CLIL_140521.pdf (1,5M) - Stáhnout

Metodický portál RVP.CZ na setkání k Roku české hudby

Praha, 22.5.2014
Pracovní setkání: Rok české hudby 

Ve svém vystoupení jsem krátce pohovořila o Metodickém portálu RVP.CZ jako celku – jak vznikl, komu je určen a co nabízí. Dále jsem se konkrétně věnovala aktivitám, jak je podporován Rok české hudby právě prostřednictvím Metodického portálu RVP.CZ včetně ukázky pohledů v modulu Digifolio, které jsou rozcestníkem této aktivity pro uživatele a návštěvníky portálu.

Ve druhé části jsem se zaměřila na praktické ukázky možností využití Metodického portálu RVP.CZ pro umělecké vzdělávání. Přes charakteristiku jednotlivých modulů a vyzdvižení jejich hlavních přínosů se pokusím v několika krocích ukázat účastníkům schůzky CO a JAK mohou na Metodickém portálu RVP:CZ najít pro svou praxi.

Cílem mého vystoupení bylo nejen představit Metodický portál RVP.CZ jako prostor pro sdílení a spolupráci učitelů všech typů vzdělávání, ale také jako bezpečné prostředí pro další profesní rozvoj (nejen) pedagogů uměleckého vzdělávání.

Připojené soubory Přílohy 1
MP_RCH_140519.pdf (763,8K) - Stáhnout

Zpětná vazba

Nhan Cho - 08 duben 2024, 8:39

Díky těmto informacím jsem mohl pojmout spoustu důležitých informací, quardle today, to mě moc těší.

Pohled byl zobrazen 2684x od 30 květen 2014 do 19 duben 2024