Měsíční pohledy

od Významné dny a události

Přehled všech zpracovaných témat najdete na titulní stránce skupiny Významné dny a události.
autor: HMD, zdroj: http://goo.gl/im3yU

Něco z historie

Den 60. výročí osvobození koncentračního a vyhlazovacího tábora Osvětim (- Březinka) 27. leden byl poprvé také v České republice a pražském Židovském muzeu uctěn jako Den památky obětí holocaustu a předcházení zločinům proti lidskosti. Tento pamětní den byl v roce 2003 českým parlamentem uznán jako významný den České republiky.
 
autor: Ioana Olteş, zdroj: http://goo.gl/bieqT

Odkazy (anglicky)

Gallery - International Holocaust Remembrance Day Poster Design Competition - vítězkou soutěže byla Veronika Nováková.
autor: Wisniewski, zdroj: http://goo.gl/GWUO7

Akce

Den památky obětem holocaustu, Hotel Zubříč

Den památky obětem holocastu, Jižní Valašsko 

Vsetín si připomene Den památky obětí holocaustu.

 
Dokument Nickiho rodina zdarma ke spuštění na http://dafilms.com/download/key/5d4Fis3UQH 

Co nabízí Metodický portál

Virtuální hospitace - DĚJEPIS: Úvod do tématu šoa - Materiály k virtuální hospitaci v hodině dějepisu, kterou vedla ve čtvrtém ročníku Mgr. Iva Dvořáková, nabízí záznam výuky s tématikou holocaustu a byla natočena v Gymnáziu J. A. Komenského v Novém Strašecí v modulu Digifolio.
 
Svědectví pamětníků (Franca Verheijen) - Příspěvek v modulu Články představuje vzorovou hodinu (například Dějepisu nebo Občanského a společenskovědního základu) s integrací průřezového tématu Multikulturní výchova. Může také sloužit jako inspirace pro hodinu samostatné MKV. Prostřednictvím konkrétních příběhů pamětníků holocaustu se žáci dozvědí o jeho příčinách a důsledcích a zasadí ho do širších souvislostí. 
 
Hanin kufřík (Miroslava Ludvíková) - Interaktivní program s názvem Hanin kufřík v modulu Články. Ukázka začlenění textu knihy Karen Levine do výuky na 2. stupni v modulu Wiki.
 
Projekt „Neztratit víru v člověka… Protektorát očima židovských dětí“ (Miroslava Ludvíková) - Příspěvek v modulu Články informuje o obsahu projektu „Neztratit víru v člověka… Protektorát očima židovských dětí“ a současně o poslání a nabídce aktivit Vzdělávacího a kulturního centra Židovského muzea v Praze.
 
Náměty pro práci s knihou Jackie Frenchové Hitlerova dcera v modulu Wiki. 
 
Kresby terezínských dětí (Miroslava Ludvíková) - Aktivita v modulu Články pomáhá pochopit, z jaké potřeby a v jakých podmínkách vznikaly kresby terezínských dětí a co svým autorům přinášely. Žáci se zamýšlejí nad životem dětí v Terezíně a srovnávají jej s vlastními prožitky a zkušenostmi.
 
Rozhovory s účastníky transportů a pracovního nasazení v Terezíně v modulu Audiovideo.
 
A teacher´s Guide to the holocaust (Dagmar Murová) v modulu Odkazy - Přehled o lidech a událostech holocaustu prostřednictvím fotografií, dokumentů, umění, hudby, filmů a literatury. Jedna sekce stránek tvoří přípravy hodin roztříděné podle stupně vzdělávání.

Odkazy (česky)

Den památky obětí holocaustu, Český rozhlas

Holocaust - vzdělávací programy 2012, Informační centrum OSN v Praze  

Nadační fond obětem holocaustu 

Projekt Krokus -  Irská organizace Holocaust Education Trust Ireland (HETI) připravila metodické pokyny k výuce o interkulturalismu a prevenci rasismu.

Tváří v tvář historiiHolocaust a lidské chování 

Moderní dějiny - vyhledávání "holocaust" 

Paměť národa 

Stránky sestavené převážně z textů tajně vydávaných 13 - 16-ti letými chlapci v časopise VEDEM v letech 1942 - 1944, v terezínském ghettu (lze prohlížet i v anglickém jazyce).

The International School for Holocaust Studies - materiály, metodické pokyny a články v češtině. 

Zmařené osudy 

Projekt Stolpersteine - stolpersteine jsou paměťní kameny, připomínající oběti holokaustu, které se pokládají před dům, z něhož byl dotyčný člověk nacisty deportován do koncentračního tábora a tam zavražděn. 

Židovské muzeum v Praze 

Koncentrační tábor Osvětim-Auschwitz 

Michal Kraus: Deník 1942 - 1945 

autor: Daniel Baránek, zdroj: http://goo.gl/Zb4FY
Další fotografie z Terezína v modulu Wiki.
Pohled byl zobrazen 4189x od 30 květen 2014 do 28 březen 2024